Culisele revoluţiei (7). În noaptea de 22 în Operă s-a făcut o pană de curent. A fost momentul în care colonelul Zeca a reuşit pentru prima oară să-şi introducă soldaţii printre noi (video)

A 7-a parte a emisiunii „Culisele revoluţiei” difuzată în decembrie 2003 la TVR Timişoara. Invitaţi: Virgil Măgureanu (fost director SRI), Radu Tinu (fost adjunct al şefului Securităţii Timiş), Remus Avramescu (reporter la TV Belgrad, printre primii ziarişti străini care au transmis despre revoluţia din Timişoara), Miodrag Milin (istoric timişorean, autor al mai multor cărţi despre revoluţie), Constantin Chiticaru (maior în rezervă, fost membru al mişcării CADA), Florin Kovacs (avocat, cîştigător al unui proces de daune legat de revoluţie), Adrian Sanda (fost membru al Frontului Democratic Român, avea să devină apoi secretar de stat la SSPR din partea PSD), Tudorin Burlacu (deasemeni fost membru al Frontului Democratic Român), Sorin Oprea (lider al mulţimii în 16 decembrie 1989, şef al gărzii Frontului Democratic Român), Marius Mioc, Costel Bursuc (pe atunci preşedinte al Asociaţiei Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie). Emisiunea era transmisă în direct în Piaţa Operei. Comentariile mele ulterioare sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele şase părţi ale emisiunii:
Noi am mers cu gîndul „acum ori niciodată”.
Revoluţia n-a început de la Tokes. Enoriaşii au fost una, revoluţionarii au fost alţii
Acel scenariu cu aprilie ’90 care s-a vehiculat nu e atît de important
Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist
În 18 decembrie Timişoara părea înfrîntă
Măgureanu: „Terorişti externi n-au putut fi probaţi şi există suficiente amănunte pentru a demonstra imposibilitatea existenţei unor asemenea terorişti”

Transcriere înregistrare:
00:00 Sorin Oprea: Domnu’ Măgureanu, în noaptea de 22, în Operă şi în întreg Timişoara s-a făcut o pană de curent. Noi am primit un telefon de la un anume, o anumită persoană, şi ne-a spus „vedeţi că se va întrerupe curentul”. Era o persoană binevoitoare. În momentul acela lumea a intrat în panică.
00:18 Mircea Todoran: Domnu’ Radu, ştiţi ceva de aşa ceva?
00:20 Sorin Oprea: În noaptea de 22 la orele 10,45.
00:21 Tinu Radu: 22, cu supuşenie vă spun că armata română ne arestase pe toţi cei din conducerea securităţii şi eram în arestul mizer al garnizoanei Timişoara.
00:32 Mircea Todoran: Bine, mă refer la cei care rămăseseră de fapt, care ar fi putut să ştie ceva.
00:35 Tinu Radu: Cei de la Timişoara. Şi restul ofiţerilor…
00:37 Sorin Oprea: A fost, a fost momentul în care colonelul Zeca [locotenent-colonel, comandantul garnizoanei Timişoara în decembrie 1989; promovat după revoluţie la grad de general şi mutat la Constanţa] a reuşit pentru prima oară să-şi introducă soldaţii printre noi cu…
00:47 Mircea Todoran: Vă referiţi şi la armată?
00:48 Sorin Oprea: Păi armata a tras, în primul rînd, în Piaţa Operei.
00:50 Mircea Todoran: Domnu’ Chiticaru.
00:52 Constantin Chiticaru: Deci, în primul rînd trebuie să fac o rectificare. Aţi spus în prezentare faptul că victimele revoluţiei sînt confruntarea dintre armată şi demonstranţi. Trebuie să ştim că singurul ordin care a fost dat sau posibilul ordin de tras, să tragă armata, a fost în data de 21, la Intercontinental. Deci în Bucureşti. În Timişoara nu. Dacă au fost victime…
01:18 Mircea Todoran: Şi atunci la cazul Joiţoiu nu ne putem referi?
01:21 Constantin Chiticaru: Staţi. Dacă au fost victime datorate armatei sau din cauza unor excese de zel pe care le-au făcut cei care au condus anumite plutoane sau grupuri de soldaţi, sau prin faptul că au fost unităţi, de către unii, persoane care să provoace, sau…
01:39 Costel Bursuc: Extraordinar.
01:39 Constantin Chiticaru: …tehnica.
01:40 Sorin Oprea: Domnu’ Chiticaru…
01:41 Costel Bursuc: Domnu’ Chiticaru, păi lăsaţi domnule că nu s-a transmis ăla…
01:43 Sorin Oprea: Păi în data de 17, în faţă la restaurantul Pallace eram, cînd m-au împuşcat în picioare şi cînd au venit 2 taburi, au început să vină dinspre Operă, dinspre [strada] Mărăşeşti şi nu ştiu cum se numeşte acuma parcul ăla…
01:54 Mircea Todoran: A fost şi excesul de zel al unor tineri.
01:57 Constantin Chiticaru: Tocmai am zis, excesul de zel al unor comandanţi.
01:58 Costel Bursuc: Domnilor, nu erau numai tineri! N-au tras tinerii militari!
02:01 Sorin Oprea: N-au fost chiar tineri.
02:02 Costel Bursuc: Erau oameni de 40 de ani.
02:03 Sorin Oprea: Eu ştiu cine m-a împuşcat.
02:05 Constantin Chiticaru: Tocmai…
02:05 Sorin Oprea: Efectiv ştiu. Adică l-aş recunoaşte. L-am văzut în faţă, era la 10 metri.
02:09 Constantin Chiticaru: Îmbrăcînd o haină militară nu înseamnă că eşti şi militar. Îmbrăcînd o haină militară.
02:13 Costel Bursuc: Domnule Chiticaru, cunoaşteţi constituţia României de la acea vreme? Spunea undeva în constituţie că armata, care trebuie să apere poporul, trebe să iasă în stradă?
02:22 Constantin Chiticaru: Şi a primit armata vreun ordin în acest sens să tragă pînă în 21?
02:27 Costel Bursuc: Domnule, a tras! Nu mă interesează că a primit ordin sau nu.
02:28 Marius Mioc (suprapus peste vorbele lui Costel Bursuc): Deci, aş dori…
02:29 Mircea Todoran: Există varianta că s-ar fi infiltrat securitatea printre acei…?
02:32 Costel Bursuc: Bun. Sînt tot felul de poveşti. Dar trebuie să reţinem un lucru, şi haideţi să trecem şi la lucruri concrete, că întrebări…
02:39 Marius Mioc: Aş dori eu să trec la lucruri concrete.
02:40 Costel Bursuc: Te rog, lasă-mă te rog un minut şi dup-aia.
02:42 Mircea Todoran: Vă rog, domnu’ Bursuc.
02:43 Costel Bursuc: Eu vreau să spun aşa, şi să înţeleagă şi românul ăsta care ne ascultă, chiar dacă-i numai o parte a ţării. Trebuia să ne audă toată ţara, dar ne ascultă cei care au participat de fapt [aluzie la faptul că nu s-a aprobat difuzarea emisiunii la TVR Bucureşti ci doar la TVR Timişoara. Emisiunea s-a putut viziona doar în zona de Vest a ţării]. Armata a tras în demonstranţi. În nici un regulament militar, în nici o lege a României, în constituţie, în orice vreţi dumneavoastră, nu se spunea că armata trebuie să iasă în stradă pentru manifestaţii…
03:07 Mircea Todoran: Împotriva manifestanţilor.
03:08 Costel Bursuc: …de gen, manifestaţii de genul celor care au fost în Timişoara în 16 decembrie. Adică, ce ceream noi? Libertate, democraţie, dreptul la cuvînt, alegeri libere, pluripartitism. Avea armata treabă cu chestiile astea? Nu. Cine trebuia să facă ordine? Miliţia, pentru care, care era plătită pentru lucrul ăsta. Securitatea lu’ domnu’ Radu Tinu trebuia să, trebuia să-l păzească pe Tokes să nu vină spionii la el, să vîndă secretele ţării. Nu să ne aresteze pe noi, nu miliţia să ne bată, nu armata să ne-mpuşte! Deci toate trei instituţiile sînt de condamnat pentru ceea ce au făcut. Că nu toţi angajaţii acestor instituţii au făcut acest lucru este clar. Dacă toţi erau de partea lui Ceauşescu noi nu mai eram aicea, eram la 2 metri sub pămînt. Ăsta-i adevărul! Ce să ne tot ferim atîta?
03:53 Mircea Todoran (suprapus peste vorbele lui Bursuc): Domnule Chiticaru, în acea vreme, care era datoria, rolul armatei?
03:59 Constantin Chiticaru: Deci rolul armatei nu era pentru a interveni în cazuri de conflicte interne, la demonstraţii, ieşirea populaţiei sau cererea de nişte drepturi. Dar, dar, ea abuziv a fost scoasă în stradă pe nişte zvonuri precum că ne vor ataca ungurii, că ne vor ataca nu ştiu cine. Deci asta s-a indus şi în armată.
04:24 Sorin Oprea: Cine a răspîndit zvonurile? Cine a răspîndit zvonurile acelea?
04:26 Costel Bursuc: Domnilor, comandantul ăla era chiar aşa dobitoc? Nu vedea că pe stradă-s români? Că-s cetăţeni români? Unde erau ungurii?
04:32 Sorin Oprea: Corect. Ce, nu trăia în Timişoara?
04:33 Mircea Todoran: Domnilor…
04:34 Costel Bursuc: Păi orice unitate militară are o grupă de cercetaşi.
04:35 Mircea Todoran (suprapus pe spusele lui Bursuc): Domnilor, poate domnul are…
04:37 Marius Mioc: Aş dori să spun ceva.
04:38 Mircea Todoran: Vă rog. Poate ştiţi cine a răspîndit sau cum s-a ajuns ca aceste zvonuri să…
04:44 Constantin Chiticaru: Motivele, îmi daţi voie. Motivele pentru care a fost scoasă armata. Deci li se explica la cei care erau trimişi în stradă că ăştia sînt motivele. Nu de a acţiona împotriva poporului.
04:54 Sorin Oprea: Deci cine, domnu’ Chiticaru? Cine?
04:56 Constantin Chiticaru: Cei care conduceau.
04:57 Sorin Oprea: Care cei? Ăia 1-2-3. Comandantul cutare, comandantul cutare…
05:01 Costel Bursuc: Păi generalii. Zeca…
05:02 Constantin Chiticaru: Cei care au fost la Timişoara şi au fost…
05:05 Sorin Oprea: Cei care-s generali acuma, nu?
05:06 Constantin Chiticaru: Corect.
05:07 Sorin Oprea: Ăştia-s, nu?
05:08 Costel Bursuc: Bunoaica, Zeca…
05:09 Mircea Todoran: Haideţi să vedem. Domnu’ Radu, existau informaţii că România urma să fie atacată?
05:10 Sorin Oprea (suprapus peste vorbele lui Todoran): Daţi-i pe listă, să-i ştie şi cei care-s muritori de foame. Ăialalţi generali îs.
05:14 Tinu Radu: Stimaţi domni. Dacă tot aşa vom continua… Mi-am promis, mi-am propus să nu mai vin la această emisiune. În fiecare decembrie eu sînt abonat să fiu pe sticlă. Dar pentru că a venit domnul profesor Măgureanu zic haideţi să clarificăm nişte lucruri.
05:29 Mircea Todoran: Şi vă mulţumim foarte mult că aţi acceptat.
05:30 Tinu Radu: Dînsul este posesorul informaţiilor de după. Şi a intrat în posesia a foarte multor informaţii pe care nu le-am avut noi, care am fost pînă în 22. Pentru că n-am avut cum. Dar să fie foarte, foarte clar. Ceea ce dumnealui a spus înainte că existau informaţii că urmează România. Şi era normal, era, pentru orice om care citea ziarul sau se uita la televizor trebuia să ştie că urmează România.
05:51 Mircea Todoran: Care era ultimul domino, de fapt. [de fapt, ultima ţară comunistă din Estul Europei a fost Albania]
05:53 Tinu Radu: Exact. Am spus-o, nu mai repet. Securitatea avea informaţii. Din aceste motive, generalul Iulian Vlad a ordonat în repetate rînduri în acele zile: Nu aveţi ce căuta în stradă! Pe mine chiar m-a intrigat acest ordin, pentru că în 15, cînd, foarte bine a spus domnul Sorin Oprea, nu?, şi Burlacu, la Tokes, după ce a intervenit primarul Moţ, Tokes şi bătrîni reformaţi, femei, au spus: „voi plecaţi acasă. Nu asta treaba vost”. Textual. Eram lîngă, eu am stat acolo şi în 15 şi în 16. Acolo, în zona aceea. Deci m-a intrigat pentru că n-au intervenit cei care trebuiau să intervină: adică miliţia sau trupele de jandarmi, de securitate atunci. Şi repet, am venit la unitate şi eram foarte revoltat: de ce, de ce? Şi mi-au spus: nu aveţi ce căuta în stradă. Şi n-am ieşit în stradă, stimaţi domni şi stimaţi telespectatori. Nici aceasta (neînţelegibil)
06:42 Mircea Todoran: Domnu’ Sanda, să spuneţi.
06:44 Tinu Radu: Încă un moment. Domnul poa’ să mă confirme, a fost al doilea care a vorbit de pe tramvai, era îmbrăcat cu o helancă albă şi un pardesiu albastru. Este, domnul meu?
06:54 Adrian Sanda: Domnu’ Radu Tinu, vreau să vă…
06:56 Tinu Radu: Deci eraţi acolo. Şi aţi văzut.
06:58 Adrian Sanda: Deci vreau să precizez un singur lucru. Noi cădem în capcana aceea care se cheamă de a avea în faţă nişte interlocutori deosebit de abili. Am ajuns noi să punem întrebări, noi să răspundem, şi ei nici măcar să confirme. Întrebări de genul „am văzut, a fost un context internaţional”, astea se pot citi în orice cărţi. Sigur că în Timişoara, în România, exista acea, se ştia că urmează. Şi toată lumea probabil îşi dădea seama că şi în Timişoara se va întîmpla ceva, pentru că eu, fiind într-un mediu studenţesc, altfel se gîndeau şi se derulau evenimentele în ’90. În ’89. Dar. Dumneavoastră, noi, v-am chemat aici la această emisiune în primul şi în primul rînd să aflăm ceva nou. La alte emisiuni şi în discuţiile pe care le am cu colegii, aşteptăm aceste evenimente, aceste sărbători, aceste momente de a ne aduce aminte despre ce am făcut în decembrie ’89, nu ca să aflăm noi de noi aici ceva noutăţi în ceea ce priveşte, cum a zis Sorin, să ne tot lăudăm. Ne-am săturat de laude!
07:55 Tinu Radu: Stimate domn.
07:56 Adrian Sanda: Se cheamă, o secundă, vă rog, nu v-am întrerupt niciodată şi n-o să întrerup niciodată pe nimeni. V-am chemat să ne răspundeţi la nişte întrebări. Domnul Virgil Măgureanu a spus că este în posesia unor informaţii de după. E corect, dar dumneavoastră le aveţi de dinainte. Dumneavoastră o să spuneţi acum că v-aţi retras, domnul general v-a dat ordin să vă retrageţi în cazărmi, în unităţi, a rămas armata. Foarte bine, a căzut măgăreaţa pe armată. Excelent, să plătească. Dar să plătească o dată, să spună. Să vină cineva să spună da, ăsta sînt eu, ăla am făcut eu.
08:21 Mircea Todoran: Păi statul plăteşte deja 40 de miliarde [referire probabil la despăgubirile stabilite în procesul Chiţac-Stănculescu, plătite de M.Ap.N. prin 2001, înainte de recursul în anulare]
08:23 Adrian Sanda: Numai o secundă. Domnu’ Virgil Măgureanu, dumneavoastră aţi făcut o afirmaţie, deci aşa cum ne aşteptăm noi de fiecare dată în fiecare an, acuma să scape cuiva cîte un porumbel. Eu consider că dumneavoastră aţi făcut, i-aţi dat puţin drumul. Mă rog. O să spuneţi că nu. Aţi făcut o afirmaţie. Spuneaţi că s-au făcut tot felul de, la cabinetele din marile capitale occidentale, tot felul de înţelegeri. Înţelegerile nu mai sînt supoziţii. Nu mai sînt presupuneri, nu mai sînt scenarii. Înţelegere înseamnă o discuţie între două sau mai multe persoane. Întrebarea mea este simplă. Eu n-am pretenţia să spuneţi dumneavoastră cine a făcut acele înţelegeri. Atîta numai vreau să spuneţi, dacă acele persoane care sînt azi în ţară ocupă nişte funcţii foarte serioase sau nu, sau dacă mai sînt în ţară, bine, şi dacă, şi derularea acestor evenimente, 16, 17, 18, atît cît le-aţi putut controla că după aia nu s-a mai putut controla nimic, era prevăzută în aceste scenarii?

(va urma)

Un gând despre „Culisele revoluţiei (7). În noaptea de 22 în Operă s-a făcut o pană de curent. A fost momentul în care colonelul Zeca a reuşit pentru prima oară să-şi introducă soldaţii printre noi (video)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.