Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts

LarryWatts_1Cartea lui Larry Watts „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” (editura Rao 2012 – editură care pare specializată în falsificarea istoriei revoluţiei; a publicat şi cărţile lui Alex Mihai Stoenescu) se ocupă de întreaga perioadă comunistă din istoria României, cît şi de relaţiile României cu Rusia de dinainte de comunism. Capitole ale cărţii se referă la perioada războiului de independenţă din 1877-1878, situaţia de după primul război mondial şi războiul României împotriva guvernului de la Budapesta condus de Bela Kun (sprijinit de sovietici), al doilea război mondial, perioada stalinistă, perioada Hruşciov, primăvara de la Praga şi refuzul lui Ceauşescu de a participa la invadarea Cehoslovaciei (pe larg tratată, în 8 capitole), perioada Ceauşescu, probleme de politică externă ale României (Orientul Mijlociu, parteneriatul cu SUA). Nu există un capitol consacrat revoluţiei din 1989. Larry Watts analizează amănunţit evenimentele de pînă în 1978, iar despre revoluţia care a răsturnat regimul comunist face doar scurte referiri în introducerea cărţii. Cel mai important fragment din cartea lui Larry Watts care se referă la revoluţie îl găsim la pagina 55, şi este următorul:

Este sugestiv faptul că peste 25000 din cei 37000 de turişti sovietici care au considerat România locul preferat pentru vizite sau tranzit, în cele două săptămînă anterioare revoluţiei din decembrie 1989, au ales să nu mai plece timp de aproape un an, pînă în octombrie 1990, după ce guvernul român le-a cerut oficial şi insistent să părăsească ţara.

Aici se face trimitere la o notă de subsol în care se scrie:

Ceauşescu a protestat împotriva afluxului brusc de turişti de la Moscova, din care nici unul nu stătea la vreun hotel. Vezi Mircea Munteanu, New Evidence on the 1989 Crisis in Romania, e-Dossier nr. 5, Washington D.C., Woodrow Wilson International Center for Scholars, decembrie 2001, pp. 3-11, CWIHP. Ancheta Senatului României asupra evenimentelor din 1989 menţionează un salt de la 30000 turişti sovietici în 1988 la 67000 în 1989, precum şi o întîrziere inexplicabilă în plecarea acestora. Vezi Depoziţia lui Petre Roman, transcript nr. 90/8.03.1994, Arhiva Senatului României, pp. 44-45. Conform prim-ministrului Petre Roman, 30000 de turişti ruşi au rămas în România peste un an, pînă cînd li s-a cerut oficial să plece, în octombrie 1990. Conform lui Roman, şeful SIE, Caraman, l-a informat numai la acea dată despre aceştia. Totuşi încă din martie televiziunea română relata despre taberele sovietice.

Acest fragment din Larry Watts a inspirat articolul lui Sorin Golea din tabloidul „Libertatea” (linc) pe care l-am analizat deja (linc):

Cercetare făcută de mine în 1991 despre turiştii străini din decembrie 1989 din Timişoara. La vremea aia încă nu se lansase încă nu se lansase varianta că turiştii au evitat hotelurile
Cercetare făcută de mine în 1991 despre turiştii străini din decembrie 1989 din Timişoara. La vremea aia nu se lansase încă varianta că turiştii au evitat hotelurile

“La expunerea clară, concisă a lui Caraman (Mihai Caraman – n.r.), directorul Centralei de Informaţii Externe, am cerut sovieticilor să-şi retragă comandourile. Era vorba despre aproximativ 25.000 – 30.000 de oameni. S-au retras ca urmare a faptului că Gorbaciov modificase strategia şi spusese că URSS nu mai este jandarm în această zonă”. Declaraţia îi aparţine lui Petre Roman, fostul premier al României în perioada decembrie 1989 – septembrie 1991 şi a fost inclusă într-o carte a istoricului Alex Mihai Stoenescu.

Despre ce este vorba? La începutul lunii decembrie 1989 au intrat în România 37.000 de turişti sovietici, despre care s-a dovedit ulterior că aparţineau structurilor KGB. Circa 25.000 dintre ei au rămas pe teritoriul României pînă în octombrie 1990, cînd au plecat la insistenţele oficialilor români pe lîngă puterea de la Kremlin.

Documentele provin de la CIA
Informaţiile de mai sus sînt cuprinse în volumul “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, scris de istoricul american Larry Watts. Cartea expune un punct de vedere despre istoria comunistă a României, pe baza unor documente ale serviciului secret al fostei Germanii de Est, STASI, ajunse în custodia CIA şi desecretizate de această instituţie după anul 2000.

Volumul nu mai lasă nici un dubiu asupra implicării sovieticilor în dărîmarea lui Ceauşescu, punînd în evidenţă că România a fost ocupată efectiv de o forţă colosală, 25.000 de agenţi, timp de aproape un an. Printr- un calcul simplu, la o populaţie de 21 de milioane de persoane, rezultă că aveam, la vremea respectivă, cîte un kaghebist la 875 de cetăţeni români.

Concluziile lui Larry Watts despre această dominaţie invizibilă a KGB în România este că ea a avut ca efect ciocnirile violente, cu morţi şi răniţi, nu numai din timpul revoluţiei, ci şi de pe tot parcursul anului 1990. Watts susţine că ruşii au vrut ca ţara noastră să rămână în sfera lor de influenţă şi să nu se apropie de NATO şi Uniunea Europa. (…)

Trei mineriade şi o ciocnire interetnică în doar 10 luni
Între decembrie 1989 şi octombrie 1990 au avut loc răsturnarea şi împuşcarea soţilor Ceauşescu, mineriadele din ianuarie şi februarie 1990, ciocnirile interetnice din Târgu Mureş din martie 1990 şi mineriada din iunie – soldate cu morţi, răniţi şi distrugeri materiale. (…)

Unii cititori ar putea concluziona: atîtea surse diferite vorbesc despre turiştii sovietici care, cu zecile de mii, au fost în România, nu numai la revoluţie ci încă aproape un an după ea: Petre Roman, Comisia Senatorială Decembrie 1989, Alex Mihai Stoenescu, Larry Watts (mai putem adăuga pe Grigore Cartianu şi alţii), musai lucrul trebuie să fie adevărat. De fapt, nu sînt surse diferite, ci este o singură sursă: prim-ministrul fesenist Petre Roman, căruia îi convine să sugereze (că de spus nu spune nimic concret despre faptele acestora) implicarea sovietică în decembrie 1989 şi după, pentru a îndepărta de la el însuşi acuzaţiile legate de înscenarea războiului „teroriştilor” şi de implicarea în mineriadele din 1990. Ceilalţi – Comisia Senatorială „Decembrie 1989”, Alex Mihai Stoenescu, Larry Watts, Grigore Cartianu, Sorin Golea – nu fac decît să repete cele spuse de Petre Roman. Remarc că Comisia Senatorială „Decembrie 1989” n-a făcut nici minima verificare de a-l contacta şi pe Mihai Caraman, pentru a vedea dacă acesta confirmă spusele lui Petre Roman. Despre căutarea unor documente în arhivele Guvernului României sau ale Ministerului Afacerilor Externe care să ateste cererea făcută către sovietici de a-şi retrage agenţii nici nu mai vorbesc.

Autograful pe care l-am primit de la Larry Watts
Autograful pe care l-am primit de la Larry Watts

Larry Watts pomeneşte însă şi de o altă sursă pentru respectivele afirmaţii: studiul lui Mircea Munteanu „New Evidence on the 1989 Crisis in Romania„. Am căutat studiul respectiv pe saitul centrului de cercetare Woodrow Wilson şi l-am găsit (linc). Documentele publicate de Munteanu nu sînt nicidecum „documente provenite de la CIA” cum minţea Sorin Golea în „Libertatea”, ci documente ale Ministerului Afacerilor Externe ale României, publicate anterior de istoricii Mihai Retegan şi Vasile Dumitru Preda, traduse în engleză pentru Cold War International History Project (CWIHP = proiectul internaţional de istorie pentru studierea războiului rece) de Mircea Munteanu. În aceste documente nu se vorbeşte despre un „aflux brusc” de turişti sovietici în România, nici nu se dau cifre precum „30000 turişti sovietici în 1988 la 67000 în 1989”, cum dezinformează Larry Watts. Iată ce scrie profesorul Mircea Munteanu (nota de subsol 4 la pagina 3 a documentului de pe internet; traducerea îmi aparţine, comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte):

„Au fost zvonuri persistente, în timpul şi după evenimentele din decembrie 1989 [numai după, în timpul evenimentelor teoria cu numeroşii agenţi sovietici nu fusese încă formulată], că KGB-ul sovietic a trimis numeroşi agenţi în România în decembrie 1989. Unele relatări acuză KGB că a încercat să destabilizeze regimul în timp ce altele îl acuză că a încercat să-l sprijine. Cel mai probabil amîndouă aceste opinii sînt exagerate. În timp ce e limpede că KGB-ul a încercat să obţină informaţii despre evenimente, este improbabil că a încercat să intervină în oricare din direcţii în desfăşurarea evenimentelor. Cel mai probabil e că închiderea graniţelor cu URSS, dar şi cu Ungaria şi Iugoslavia, a afectat numeroase persoane în tranzit prin teritoriul românesc”.

Deci Mircea Munteanu susţine că e improbabil că KGB a încercat să intervină în evenimentele din decembrie 1989 din România – exact opusul afirmaţiilor lui Larry Watts, dar asta nu-l împiedică pe Watts să-l citeze anume pe Mircea Munteanu în sprijinul teoriilor sale!

Documentele reproduse de Mircea Munteanu şi la care face referire Larry Watts (iar apoi, prin Larry Watts, o întreagă pletoră de băgători de seamă din presa românească) nu vorbesc despre nici o invazie de turişti sovietici. Se vorbeşte doar despre următoarele:

– instrucţiunile primite de ambasada română din Moscova cu privire la interdicţia cetăţenilor sovietici de a intra în România (ambasada explică că începînd din 18 decembrie 1989 a primit o mulţime de telefoane de la cetăţeni sovietici care primiseră vize dar nu erau lăsaţi să intre în România),
– agenţia Tarom de la Moscova a fost instruită să nu mai vîndă bilete cetăţenilor sovietici (se cer instrucţiuni despre evreii sovietici care emigrau în Israel prin România şi studenţii străini din URSS care vor să vină în URSS cu Taromul),
– ambasada română de la Moscova cere instrucţiuni legate de „marele număr de cetăţeni români care trăiesc în URSS şi care în timpul sărbătorilor călătoresc în ţara nostră” – dacă acestora să li se dea sau nu vize,
– partea sovietică a cerut explicaţii legate de cetăţenii sovietici care primiseră vize româneşti dar nu erau lăsaţi să intre în România, precizînd că cetăţenii respectivi îşi plănuiseră vacanţele şi plătiseră bani pentru asta,
– ambasadorul român de la Moscova este instruit ca, dacă e întrebat despre „aşa-zisele ” evenimente de la Timişoara să spună că nu cunoaşte nimic despre asta,
– guvernul român a protestat faţă de partea sovietică împotriva publicării în presa sovietică a unor ştiri despre evenimentele din România (Ceauşescu pretindea că la Timişoara nu s-a întîmplat nimic),
– sovieticii cer guvernului român informaţii despre ce s-a întîmplat cu adevărat, fie şi „cu caracter închis”, adică nedestinate publicităţii,
– partea română aminteşte că şi sovieticii au impus restricţii de călătorie în Groznîi (capitala Ceceniei) şi Nagorno Carabah (regiune armeană din Azergbaigean unde avuseseră loc conflicte interetnice), iar presa românească n-a comentat despre asemenea probleme,
– partea sovietică informează că respectă principiul neintervenţiei în problemele interne ale altor state şi că a dat instrucţiuni reprezentanţei sovietice de la ONU să voteze împotriva propunerii ca în Consiliul de Securitate ONU să se ia în discuţie situaţia din România.

Documentele respective şi comentariile lui Mircea Munteanu le poate descărca oricine de pe saitul Centrului de cercetare Woodrow Wilson (linc). Cînd voi avea timp, poate voi traduce articolul domnului Munteanu. Tactica lui Larry Watts de a pretinde că afirmaţiile sale sînt susţinute de o sursă prestigioasă – precum Cold War International History Project al centrului Woodrow Wilson – denotă lipsă de onestitate intelectuală.

Pînă la urmă, teoria invaziei de turişti sovietici în decembrie 1989 (şi încă un an după aceea) se bizuie doar pe declaraţia prim-ministrului fesenist Petre Roman. Dezinformarea fesenistă din decembrie 1989 continuă şi azi(linc), nou este doar că gazetari care se pretind antifesenişti o preiau şi o amplifică. Mai nou, deseori, exact cei care combat cele spuse de primministrul FSN Petre Roman sînt acuzaţi că fac jocul FSN-ului!

De remarcat însă că nici măcar Petre Roman nu atribuie ipoteticilor turişti sovietici vreo faptă concretă. El spune doar că aceştia ar fi existat în România, lăsîndu-şi trepăduşii din presă să dezvolte subiectul.

„Volumul [lui Larry Watts – nota mea] nu mai lasă nici un dubiu asupra implicării sovieticilor în dărîmarea lui Ceauşescu, punînd în evidenţă că România a fost ocupată efectiv de o forţă colosală, 25.000 de agenţi”, scria Sorin Golea în „Libertatea”, dar deocamdată singurul lucru fără dubii este că Larry Watts a invocat un articol a lui Mircea Munteanu de la CWIHP al centrului de cercetare Woodrow Wilson din Washington, articol care nu susţine concluziile pe care Larry Watts le trage, iar Sorin Golea pretinde mincinos că documentele care ar dovedi teoria respectivă provin de la CIA şi de la STASI, deşi nici măcar Larry Watts nu a pretins aşa ceva. În cartea lui Larry Watts se pomenesc documente de la CIA şi STASI, dar referitor la alte momente ale istoriei recente a României, cartea doar în treacăt vorbind despre revoluţia din 1989.

Mai citeşte:
Teoria invaziei sovietice în 1989: un munte de documente lipsă
Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în decembrie 1989
Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
Mircea Druc: Cînd am venit la Bucureşti m-a şocat teama patologică faţă de ruşi
Minciuni neruşinate (şi plagiat) la ziarul “Adevărul”
Cu întîrziere, ziarul “Adevărul” recunoaşte că a minţit despre tancul sovietic care, în decembrie 1989, s-ar fi pregătit să treacă graniţa la Galaţi
Gulgute proaspete ale lui Stănculescu, la B1TV şi în ziarul “Adevărul”
Mi-e milă de caghebişti (video)
Ruşii şi revoluţia română – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
New York Times, 31 decembrie 1989: Revoluţia română îi inspiră pe moldovenii sovietici
Roşeţ de la Caransebeş, martorul care confirmă invazia turiştilor sovietici din 1989
Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova
Teoria basarabenilor-criminali în mass-media românească

12 gânduri despre „Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts

 1. Nu cautatii minciuna ca o veti gasi ,tot o minciuna, in 1989 nu au fost amestecati rusii sau alte popoare in rasturnarea regimului comunist daca ar fi fost asa cum vreti a spune nu mai auzeati de frontul democrat roman in la inceputul evenimentelor si auzeati de KGB sau mai stiu eu ce ca initiator va contrazic categoric la ce vreti voi a comenta ,referitor la evenimente 1989 terminati cu aceste minciunii dati zor si bataie la ce am cistigat libertatea democrata , voi nu ma bsagati in seama vedeti sinteti in urma cu mult dar va este rusine sa va deconspirati , astai lasitate , fiti siguri ca vitorul romaniei depinde de educatia pe care o va avea coopiii deci de aici pleaca mentalitatea din copilarie faceti ca in scoli sa se cunoasca adevarul monumente si chear cu mume de eroi mortii si vii , de ce faceti atita propaganda, minciunilor . noroc bun FRONTUL DEMOCRAT ROMAN 0720175140 astept .

  1. nu rusii au fost implicati,ca planeta luminii.Nu KGB ca NASA si baba vanga.Ceausescu a cazut ca s-a impiedicat,nu ca turistii din URSS peste 30000 asteptau sa traga in populatia romaneasca. Turistii au venit din URSS ca in 1944,ca sa culeaga buruieni si sa manance mamaliga din ROmania.BRAVOS!

   Patriotul ION COJA,viitor presedinte al Romaniei,candidat in 2014,contacte utile:

   http://www.rtv.net/contact ROMANIA TV(patroni Sebastian Ghita,Dan Diaconescu)

   http://www.nationaltv.ro/contact.php (patroni Monica Tatoiu,Camelia Sucu,Doru Braia,Stela Popescu)

   http://nicadortalpes.blogspot.ro/

   Realitatea TV este proprietatea lui Elan Swartzenberg,B1 TV actionari: Elan Swartzenberg,irinel Columbeanu,Andrei Badin,Robert Turcescu,Ion cristoiu.
   ProTV si Acasa TV este a lui Sarbu. DIGI SPORT e a lui Becali.

   OTV a fost inchis.Ramane obtiune RTV(Romania TV), Canal D, Antena 2 si altele.

 2. jenant domnule Mioc.Am ajuns noi romanii sa plangem de mila ungurilor,care in 1989 au ucis romani securisti,si sa spunem ca ,,si-au meritat moartea,, pentru a da satisfactie sadicilor unguri,care au si profanat cadavrele in stil barbar.

 3. jenant.Penibil.Turistii de la rusi,au venit aici la ski in Decembrie 1989,si sa joace poker cu Ceausescu.Nuuuu,cum sa traga ei in Romania? cum sa provoace populatia la revolta si violenta? cum consulatele straine sa faca propaganda anti-Ceausescu??!?!? glumiti,doar baba vanga,vrajitoarea vanesa l-au dat jos pe Ceausescu in 1989,nu rusii,nu jidanii,nu KGB,nu MIlitaru Nicolae,nu ILIESCU,care a fost un inger CIA american,si nu KGB ,ca el a studiat la New York nu la Moscova in tinerete,iar nevasta-sa nu era jidanca din Moscova Bergovici Nina,ci era NINA din CALIFORNIA,star porno.Desigur in Romania curge lapte si miere de la Revolutia KGB ,nu KGB,CIA ONU din 1989, curge miere la robinet,porcii zboara.

  KGB nu s-a implicat in 1989,ci japonezii si Mongolii din Ulan Bator.Nepalezii si tibetanii lui Dalai Lama.

   1. deci n-a existat conspiratie,n-a existat nici o actiune facuta de ambasada URSS si KGB incapand cu 1988.N-a existat nici un embargo asupra lui Ceausescu,embargo economic impus Romaniei,ca sa moara de foame romanii,si sa crape Ceausescu linsat de propriul popor.N-a existat nici o conspiratie,intamplator in Timisoara a avut loc o revolta spontana,nu s-a implicat nici un consulat.Militaru Nicolae a aterizat de pe luna,nu a conspirat cu un an inainte,iliescu n-a fost urmarit de securitate pentru ca se intalnea cu ambasadorul URSS la Bucuresti.

    Dumneata mioace te tii de glume.GLUME PROASTE! o revolutie se face in trei minute,nu-i asa?ca asa i se nazare unui grup din Timisoara,sa faca o revolutie.

 4. 1) De ce sa-l intrebi pe Caraman despre ‘turisti’ sovietici, cand asta era omul dovedit al KGB-ului?

  2) Nu-l acuzati pe Watts de ce scriu altii (de ex. Sorin Golea dela Libertatea)!

  3) Documentul de pe situl Wilson Center nu este important atat pentru comentariile istoricilor romani, cat pentru ca arata o preocupare clara a autoratatilor statului roman cu problema ‘turistilor’ sovietici.

  4) Hai sa punem lupa si pe nota de subsol nr. 4:
  „There were persistent rumors, during and after the 1989 events in Romania that the Soviet KGB sent numerous agents in Romania in December 1989. Some accounts accused the KGB of attempting to destabilize the regime while others accused them of attempting to shore it up. Likely both accounts are somewhat exaggerated. While it is clear that the KGB was interested in obtaining information about the events, it is unlikely that it attempted to interfere, either way in the unfolding of the events. It is more likely
  that the closing of the borders both with the USSR but also with Hungary and Yugoslavia, is likely that stranded numerous transistors on Romanian territory.”

  Impartial ca tot romanul, Munteanu scrie: „Mai degraba amandoua versiunile sunt oarecum exagerate.” Ce-i asta domnule Mioc, opinie, fapt, ipoteza…?

  5) Si pentru a avea o masura completa a istoricului, acelasi Munteanu scrie: „Ceausescu returned from a trip in Iran on 20 December and immediately convened a
  session of the Politburo. He demanded that a demonstration be organized in Bucharest showcasing the support of the Bucharest workers for his policies. The demonstration proved to be a gross miscalculation.”

  Pai se stie ca Ceausescu n-a cerut acel miting, ci i-a fost recomandat. Adica fusese lucrat pe dinauntru si lasat in ceatza pe care o asternusera patriotii in jurul lui de ceva timp. Mitingul, elicopterul si alti colaci de salvare intinsi lui Ceausescu nu calculele sale gresite (cum spune Munteanu), ci mai degraba parte dintr-o actiune de lunga durata, ceea ce Watts arata in lucrarile sale.

  6) In final, care este teza dumneata, domnule Mioc? Despre ‘turisti’, implicarea acestora si, de ce nu, a serviciilor tzarilor socialiste in politica Romaniei post-belice.

  Desigur, ce ai scris in titlu nu poate fi. Sa-l acuzi pe Watts de rastalmaciri in ceea ce priveste ‘turistii’ sovietici, pe baza unui document emis in 1991 de un director de societate comerciala despre numarul strainilor cazati cu aproape un an si jumatate in urma si interpretarea lui Munteanu, mi se pare un hazard istoric, ca sa nu spun mai grav.

  1. 1) Caraman este sursa pretinsei informaţii prezentată de Petre Roman despre turişti sovietici. Celelalte surse care au pomenit asta, unele fără să-l mai pomenească pe Caraman, de fapt de la informaţia lui Caraman au pornit. E chestie de logică elementară să fie întrebat şi Caraman (dacă mai trăieşte) dacă confirmă ce se spune despre el că ar fi spus.
   2) Nu l-am acuzat pe Watts de ce a scris Sorin Golea. Titlul articolului vorbeşte nu numai despre răstălmăcirile lui Watts ci şi despre răstălmăcirile altora.
   3) Documentul de la Wilson Center a fost citat de Watts lăsînd să se înţeleagă că ar confirma invazia de zeci de mii de turişti sovietici. Watts nu s-a referit doar la o „preocupare a autorităţilor cu problema turiştilor sovietici”. Această invocare a unui document în slujba unor teze nesusţinute de acel document e manipulare (în condiţiile în care foarte puţini din cititorii lui Watts verifică documentele originale). Pe de altă parte, e foarte firesc ca nişte turişti sovietici care primiseră deja viză românească, plănuiseră şi deja plătiseră o excursie în România sau prin România, să fie nemulţumiţi dacă neanunţat li s-a interzis accesul în ţară, şi să se plîngă la diferite autorităţi care consideră ei că le-ar putea rezolva problema, inclusiv la ambasada română, iar ambasada română să transmită informaţia despre această problemă MAE. Nu rezultă însă de niciunde că e vorba de zeci de mii de asemenea turişti, cum se pretinde mai nou.
   Am tălmăcit integral articolul lui Munteanu: http://wp.me/pjejF-3RF
   4) Nu opiniile lui Munteanu sînt problema, ci faptul că Watts l-a invocat incorect în sprijinul opiniilor sale.
   5) E dezinformare securistă, nesprijinită de nici o dovadă, că „Ceauşescu n-a cerut acel miting”. Sursa dezinformării e campania de falsificare a istoriei dusă de „Jurnalul Naţional”. Dovezile aduse sînt de tipul: un anonim care habar n-are cine a avut ideea mitingului din 21 decembrie 1989, e ferm convins că nu Ceauşescu a avut această idee.
   http://wp.me/pjejF-AX
   Vă amintesc că despre falsificarea istoriei revoluţiei din 1989 prin „Jurnalul Naţional” eu am scris o întreagă carte: http://www.librariaeminescu.ro/isbn/973-631-224-0/Marius-Mioc__Revolutia-din-1989-si-minciunile-din-Jurnalul-National
   6) Teza mea e cea a Proclamaţiei de la Timişoara: “A fost o revoluţie făcută de popor şi numai de el, fără amestecul activiştilor şi securiştilor. A fost o revoluţie autentică şi nu o lovitură de stat”
   http://wp.me/pjejF-Lr
   Cei care susţin teoria lui Ceauşescu despre agenturili străine sînt fie mercenari în slujba criminalilor din decembrie 1989 (care sînt români din armată, securitate, miliţie) fie idioţi utili.
   Societatea aia comercială de care vorbiţi avea în subordine hotelurile din Timişoara. La vremea aceea se putea reconstitui din arhive şi nominal care au fost turiştii străini cazaţi la acele hoteluri, dar n-am considerat necesar să extind cercetarea. (cînd m-am dus direct la un hotel, care era pe cale de privatizare la vremea aia, am înţeles că sînt bănuit că vreau să aflu date comerciale confidenţiale; dar apoi directorul peste tot fostul OJT mi-a dat informaţia prezentată)
   Nu mă refer la modul general despre România postbelică, ci doar despre evenimentele din decembrie 1989.

 5. E cel puţin jenant să vezi atîţia oameni, cu pretenţii, cum se învîrt în jurul cozii, tot invocînd minciuna în goana lor după adevăr!
  Dar, oameni buni, dacă chiar vreţi să aflaţi adevărul nu îl căutaţi în articolele publicate în ziare şi reviste, ce reflectă numai mintea creaţă şi bănuielile unora cu trecere la presă, cînd ar fi mai simplu să cereţi casetele video sau benzile audio pe care au fost înregistrate toate şedinţele Biroului Executiv al C.P.U.N. sau, ceva mai înainte, toate adunările ce au avut loc după Revoluţia română şi după contrarevoluţie, de la Palatul Victoria, care, de asemenea, au fost înregistrate integral, din care veţi afla o cu totul altă realitate, incontestabilă, nu însă şi pentru cîrcotaşii care se bazează numai pe aberaţiile unora cu multe stele verzi pe sub dură.
  Şi de această dată îi provoc pe toţi cei ce susţin teoria falsă conform căreia Revoluţia română din însîngeratul şi ruşinosul Decembrie 1989 ar fi fost opera ruşilor sau americanilor să publice o cît de mică dovadă, din care să rezulte că eu, cel mai aprig contestatar al politicii criminale a odiosului şi a găştii sale de criminali-comunişti, aş fi fost agent al vreunei agenturi româneşti sau străine.

 6. Remarcabil articol, domnule Mioc. Cu timpul, istoria Revolutiei va reveni la normalitate si generatiile viitoare o vor invata asa cum va straduiti sa o curatati de toate depunerile toxice ale unor pseudoexpertii in istoria revolutiei din 1989. Sursele dumneavoastra vor rezista probei timpului, dar minciunile falsificatorilor de istorie romaneasca a acelui an 1989, nu. Ele sunt acum la moda, fiindca scenariile sunt mai fascinante si la nivelul maselor dezamagite de propria situatie economica exista din pacate o nostalgie pentru N.C. si regimul sau, si pe acest fundal „prind bine” tezele despre sacrificarea lui N.C. de catre straini… Asa-i lumea. Au uitat multi ce-a fost atunci si ce a insemnat pentru Romania acel regim. Continuati dezvaluirile si demontarilor falselor terorii despre Revolutia romana din decembrie 1989. Multa sanatate si forta de munca in continuare!

 7. Unde erau acei agenti straini de ordinul miilor ? Dupa doua zile de proteste in 16 decembrie 1989 la pranz in fata parohiei reformata de pe Pta.Maria se aflau mai putin de 300 de persoane. Daca agentii straini ar fi declansat revolutia, din prima zii erau prezenti din ele acolo in ordinul miilor. Din cei 17000 amintiti de Larry Watts erau loc acolo pentru cateva mii. Cine a fost acolo isi da seama cum se chinuie puterea neocomunista sa bagatelizeze intamplarile din acele zile fierbinti ! Catre toti cei care minte , manipuleaza si falsifica istoria recenta este destul de actual ca sa-i trimit o fraza. Puteti sa ne luati onorulile puteti sa declansati voi preschimbariade de certificate ca sa ne privati de drepturi, dar curajul care am avut NOI atuncia n-o sa aveti niciodata !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.