Explicațiile date de Laszlo Tokes în problema trupei de teatru de limbă maghiară „Thalia”

Arpad Gazda, apropiat a lui Laszlo Tokes în 1989, în prezent unul dintre ziariștii importanți de limbă maghiară din România (care apare în filmarea de mai sus de la secunda 32, apoi de la minutul 3,14), povestea într-o declarație (linc) pe care mi-a dat-o în 1995 și am publicat-o în cărțile mele „Revoluția din Timișoara așa cum a fost” (1997) și „Revoluția fără mistere” (2002):

Prima noastră înfruntare cu securitatea a fost în 1988. La 31 octombrie, de ziua Reformaţiei, am organizat în biserică un recital de poezie din Dsida Jeno. Dsida Jeno a fost un poet transilvănean interbelic care nu pot să spun că era interzis, dar o parte dintre poeziile lui nu puteau să fie publicate.

Eu eram atunci membru în teatrul studenţesc „Thalia”, care funcţiona la Casa Studenţilor. Am organizat acel recital împreună cu prietenul Telegdy Almas şi a fost un mare succes. La spectacol au participat nu numai membrii grupului Thalia, ci şi alţi studenţi. Pentru 4 decembrie aveam programat al doilea spectacol.

Securitatea a făcut presiuni ca nu cumva membrii grupului Thalia să participe la cel de-al doilea spectacol. Aceste presiuni s-au făcut prin intermediul conducătorului grupului Thalia, actorul Matray Laszlo. Cu toate acestea, în 8 noiembrie ne-am întîlnit în camera lui Szilagyi Zsolt, care era membru în Thalia (acum e deputat UDMR de Bihor) şi am hotărît să ignorăm aceste presiuni.

Patru dintre membrii Thaliei am participat şi la spectacolul din 4 decembrie. După asta, grupul Thalia a fost desfiinţat. Acest grup s-a reînfiinţat în februarie 1989, dar noi, cei care participaserăm şi la al doilea spectacol, am rămas excluşi.

Numele lui Tokes Laszlo a apărut în presa din Ungaria pentru prima oară legat de această problemă. Primul material la radio Kossuth a fost scrisoarea lui Tokes către episcopul de Oradea Papp Laszlo în care cerea sprijinul episcopului pentru noi, cei care am fost persecutaţi fiindcă participasem în biserică la serbarea Zilei Reformaţiei. Scrisoarea, împreună cu răspunsul lui Papp Laszlo, a fost citită la radio Budapesta în mai 1989. Papp Laszlo era membru în Marea Adunare Naţională, era un episcop-securist.

După asta, la radio Budapesta au apărut frecvent ştiri despre Tokes, iar în iunie a apărut şi la televiziunea Budapesta, în emisiunea Panorama. În această emisiune Tokes a dat un interviu în care a vorbit despre dărîmarea zidurilor comunismului.

Cu privire la această problemă a trupei de teatru „Thalia” și a difuzării la radio Budapesta a unei emisiuni în care s-a relatat despre acest scandal, emisiune care a reprezentat începutul atenției pe care mijloacele de informare în masă din Ungaria au acordat-o lui Laszlo Tokes (Ungaria, fiind tot stat socialist, șovăia să critice deschis politica României; în 1989 însă deja se simțea acolo o liberalizare care a implicat și o mai mare libertate a presei), autoritățile i-au cerut socoteală și lui Laszlo Tokes. Acesta și-a prezentat punctul de vedere într-o scrisoare către Inspectoriatul pe probleme de culte a cărei copie am găsit-o în arhiva care mi-a fost donată anul trecut, și pe care o prezint și cititorilor acestui blog. Originalul scrisorii trebuie să fie prin arhiva Departamentului Cultelor.

Parohia Reformată Timișoara
Nr. 85/1989

Către Inspectoratul Teritorial pentru Probleme de Culte
Timișoara

Mult Stimate D-le Inspector!

În urma audienței de astăzi la Inspectorat, la somația Dvs., de a face o declarație privind publicarea – parțială – a unei corespondențe între Oficiul Parohial Reformat Timișoara și Oficiul Episcopal Reformat Oradea de către postul de radio „Kossuth” din Budapesta, declar următoarele:

În urma consecințelor nefaste ale serbărilor bisericești la parohia noastră din sfîrșitul anului trecut, asupra studenților participanți în acestea și asupra grupului de artiști amatori „Thalia” din care unii tineri fac parte, m-am adresat în mod deschis și cinstit D-lui Episcop D. Papp Laszlo, rugîndu-l să intervină în vederea remedierii situației create, prezentîndu-i în mod obiectiv cele întîmplate. (Anexat Vă înaintez copia-traducere a scrisorii adresate D-lui Episcop).

D-l Episcop Papp nu a dat ascultare cererii mele respectuoase, ba din contra în adresa nr. 150/1989 a comunicat unele restricții grave privind activitatea bisericească, respectiv organizarea serbărilor bisericești, care nu au nici un temei legal. În consecință, D-l Episcop în mod indirect a consfințit măsurile luate în urma serbărilor bisericești de persoane sau organe necunoscute de mine (Anexă extras-traducere).

În legătură cu scrisoarea D-lui Episcop repet ce[e]a ce am scris ulterior, la 27 februarie a.c.: „Cu respect îmi exprim părerea că prescripțiile cuprinse în adresa nr. 150/1989 a Oficiului Episcopal delimitează grav libertatea de mișcare a activității noastre bisericești” (Of. par. nr. 29/1989). La conferința preoțească din 17 martie 1989 chiar și D-l Inspector General Ioniță a fost surprins de îngrădirile severe comunicate de către D-l Episcop Papp Laszlo privind interzicerea participării elevilor din toate treptele de învățămînt la serbări bisericești.

Tradițiile și legile cultului reformat din R.S.R. nu cuprind nici un astfel de îngrădire în privința serbărilor bisericești ocazionale și a participării tineretului în acestea. Preoțimea nu înțelege ce intenții are întîistătătorul bisericii cu aceste restrîngeri, în timp ce legile țării noastre asigură drepturi libere de activitate tuturor cultelor recunoscute.

Aceasta este partea principială a problemei.

Cea ce privește citirea scrisorilor respective la postul de radio Budapesta, în ziua de 28 mai 1989, nu pot da relații, deoarece nu știu cum au ajuns la acest post. Refuz cu hotărîre învinuirea că eu ar [aș] fi trimis scrisorile în afara țării. Mai degrabă bănuiesc că dușmanii mei m-au dus intenționat în această încurcătură ca să îngreuneze și mai mult situația critică în urma suspendării respectiv a transferării mele. Dealtfel eu niciodată nu m-am ascuns cu părerile și scrisorile mele, și obișnuiesc să mă adresez în mod deschis persoanelor și organelor oficiale dacă socotesc motivat. Așa o fac și acum, rugîndu-Vă să binevoiți a contribui la clarificarea problemelor ridicate în această corespondență.

Timișoara la 31 mai 1989

Preot reformat Tokes Laszlo

Mai citește:
Trupa de teatru în limba maghiară „Thalia” şi securitatea română. „Încercarea lui Tokes Laszlo de a atrage sub influenţa sa unii tineri de naţionalitate maghiară a fost contracarată”
Trupa de teatru Thalia – declaraţii video ale celor implicaţi
– alte articole legate de Laszlo Tokes la pagina Cazul Laszlo Tokes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.