TV Britanică ITN în 22 decembrie 1989. „Evenimentele din România sînt o priveliște dramatică dar neconfortabilă pentru conducerea sovietică”. Doamna Thatcher a lăudat oamenii curajoși din România… Ea i-a numit „eroi adevărați”. Deputat britanic: „Restul lumii datorează recunoștiință acestor oameni… pentru că au scăpat lumea de unul dintre cei mai tiranici dictatori” (video)

Jurnalul de știri al televiziunii britanice ITN din 22 decembrie 1989, cu știri despre revoluția română. Sînt prezentate reacțiile lui Margaret Thatcher și George Bush, filmări din București difuzate la TVR, reacțiile emigranților români din Londra și din Washington. Se afirmă (greșit) că noul guvern e condus de Corneliu Mănescu. Deschiderea porții Brandernburg de la zidul Berlinului, în prezența lui Helmuth Kohl, Hans Modrow și a sute de mii de germani a ajuns doar la sfîrșitul buletinului de știri, întîmplările din România fiind considerate mai importante. Subtitrare în limba română adăugată (trebuie s-o activați).

Transcriere înregistrare:
00:04 Crainică ITN (anunță titlurile știrilor): România sărbătorește răsturnarea guvernului comunist. Se spune că Ceaușescu a fost arestat pe cînd voia să fugă din țară. Armata face apel la calm după ce în București au continuat focurile de armă. Și în Londra emigranții (români) sărbătoresc libertatea.
00:26 Crainică ITN: Bună seara. În ultima jumătate de oră lupte crîncene au avut loc pe străzile capitalei românești, București, după ce dictatorul comunist, președintele Nicolae Ceaușescu, a fost răsturnat de popor și armată. Seara aceasta, militari care s-au aliat cu manifestanții se luptau cu forțele de securitate loiale președintelui răsturnat. Televiziunea poloneză tocmai a spus că forțele pro-Ceaușescu au deschis focul asupra mulțimii. Un guvern provizoriu, condus de fostul ministru de externe Corneliu Mănescu, pretinde că Ceaușescu a fost arestat și va fi judecat public. David Rose a urmărit evenimentele, din Londra, așa cum au fost relatate de televiziunea română.
01:04 Scandări: Libertate!
01:07 David Rose: Libertate! Libertate! Libertate! Uriașa mulțime adunată în centrul Bucureștiului scanda aceasta cu mai puțin de 2 ore înainte. În cele mai extraordinare imagini transmise în direct din România.
01:18 Dumitru Mazilu: Acum o oră am ieșit din pușcărie!
01:22 David Rose: Am ieșit din închisoare acum o oră, a spus mulțimii acest om, Dumitru Mazilu. El vorbea de la balconul unui loc vechi, clădirea Comitetului Central al PCR. Mazilu, care se impune ca unul dintre noii conducători ai României, a cerut un moment de reculegere pentru toți cei care au murit în timpul răscoalei. Iar uriașa și agitata mulțime a devenit complet tăcută.
01:43 Dumitru Mazilu: Liniște! Pentru morții noștri!
01:58 David Rose: În timp ce mulțimea flutura steagul românesc cu stema comunistă ruptă din centru, un vorbitor de pe platformă i-a spus că Ceaușescu și dușmănita sa soție, Elena, au fost prinși. „I-am prins pe amîndoi! Pe familia sa! Întreaga bandă!”, a spus vorbitorul.
02:15 Ion Iliescu: Dacă va fi confirmată o să facem publică. Va fi arestat, supus judecății publice!
02:21 David Rose: Cînd aceasta va fi confirmat, vom anunța. Și vor fi judecați public! Deși întreaga atmosferă a mitingului era triumfătoare, e limpede că conducătorii de pe platformă nu sînt convinși că dețin controlul. În mod repetat ei au chemat mulțimea să rămînă în piață. Un general a anunțat că securitatea a fost trecută în subordinea armatei. Un vorbitor a anunțat că focurile de armă au reînceput. S-a făcut apel către donatorii de sînge. Cît de puternice au fost luptele din București astă noapte se vede din aceste imagini. Datorită haosului, nu e limpede cîți oameni au murit în luptele grele care au durat toată noaptea. Forțele de securitate credincioase lui Ceaușescu au luptat să păstreze capitala. Mare parte din evenimentele de azi au avut loc în sau lîngă principala stație TV din București, care a fost folosită fără scrupule de Ceaușescu timp de 24 de ani. După cum au relatat agențiile de presă din blocul răsăritean (comunist), dictatorul a fugit și România e liberă. O altă mulțime uriașă și fericită s-a adunat afară să sărbătorească. Dar în studiouri, mai tîrziu în timpul acestei după-amiezi, existau indicii îngrijorătoare. că izbînda revoluției anti-Ceaușescu este departe de a fi sigură.
03:48 General: Stimați generali… de asemenea…
03:51 David Rose: Acest general a chemat armata să asculte de ofițeri și să nu tragă în popor. Acest miting uriaș în centrul Bucureștiului încă continuă, cu făgăduieli de alegeri libere și apeluri repetate către popor de a fi unit, calm și să nu treacă la răzbunări.
04:09 Titrat pe ecran: Imperiul se prăbușește.
04:10 Geoffrey Archer: Nicolae Ceaușescu a creat o mașinărie politică plănuită pentru propria sa preamărire. Cei care au susținut-o au făcut-o din frică sau din interes personal. La congresul partidului de acum o lună el a ținut un discurs de mai multe ore primind de 60 de ori aplauze în picioare. Această susținere mimată l-a prostit să creadă că este iubit de popor. Dar oamenii îl urau. Îi vedeau pe el și familia sa trăind în lux, construind monumente pentru ei înșiși, în timp ce poporul era aproape înfometat și fără combustibili pentru încălzire în timpul iernii. Nicolae Ceaușescu și-a numit propria nevastă ca adjunctul său. Ea avea o soră în Biroul Politic și un frate în funcție de ministru. Fiul lor, Nicu, avea o funcție importantă. Fratele lui Nicolae, Ilie, era în conducerea armatei. Se spune că 40 de membri ai familiei au fost numiți în funcții înalte. El a venit la putere cu 24 de ani în urmă. (A fost) un neconformist al lumii comuniste. A refuzat să susțină invazia sovietică în Cehoslovacia, în 1968, și apoi și-a retras forțele armate de la manevrele Tratatului de la Varșovia. Pozițiile sale antisovietice i-au adus prietenia Apusului. I-au fost acordate înlesniri comerciale de către SUA și Marea Britanie. Dar din punct de vedere politic a rămas un stalinist de orientare dură. Economia rigid centralizată a dat rateuri. Recent a devenit obsedat de plat datoriilor externe. Mîncare și combustibil au fost exportate lăsînd poporul în foamete. Anul trecut a venit un alt exemplu al hotărîrii sale luate de unul singur, de a continua planuri prost gîndite și nepopulare. El a anunțat că mii de sate istorice românești vor fi demolate și înlocuite cu blocuri de beton numite centre agro-industriale. Dizidenții l-au acuzat de proastă conducere a economiei, încălcarea acordurilor de la Helsinki despre drepturile omului, încălcarea dreturilor de proprietate prin alungarea sătenilor din casele lor. Ieri, Ceaușescu a avut de înfruntat pentru prima oară o mulțime furioasă. Frica care se putea citi pe fața sa arată că în sfîrșit a înțeles că tirania sa nu mai putea continua.
06:16 Titrat pe ecran: Granițele se deschid
06:17 Penny Marschall (de la granița româno-ungară): Brusca prăbușire a lui Ceaușescu și-a extins efectele și la graniță, astă dimineață. Grănicerii neîncrezători își clătinau capetele, rămași fără glas din pricina emoțiilor. Totuși, vechile obiceiuri dispar greu. Șeful punctului de control al graniței așteaptă noi ordine.
06:32 Tălmaci explică ce spune un ofițer de grăniceri: Sîntem militari și așteptăm dispozițiile. Cînd avem noi ordine…
06:40 Penny Marschall: Cîteva minute mai tîrziu au apărut vești noi și barierele s-au ridicat. Atunci a fost pentru prima oară cînd șeful a lăsat acest lucru să se întîmple. O mică mișcare a unui singur om, în timp ce guvernul său și blocarea drumului au dispărut. Cu 2 zile înainte am fost întorși înapoi de la acest post de graniță, sub amenințarea cu arma. În această dimineață, același om care făcuse asta rîdea și zîmbea cu noi. Și la sfîrșit au putut să ne ureze bun venit în România, cu inimile deschise. Penny Marschall, ITN, în România.
07:11 Crainică ITN: Aici, doamna Thatcher a lăudat oamenii curajoși din România care l-au măturat de la putere pe președintele Ceaușescu și au plătit pentru asta cu viața. Ea i-a numit „eroi adevărați”. În Londra, emigranții români au sărbătorit veștile.
07:25 Titrat pe ecran: Sărbătoare cu șampanie
07:26 Robert Hall: La început au fost zvonuri, apoi a venit și confirmarea.
07:30 TV filmat unde se spune: Sînt relatări din capitala românească București că guvernul s-a prăbușit și că oamenii sărbătoresc pe străzi.
07:37 Robert Hall: Sărbătoare deasemeni printre românii surghiuniți. Încîntarea se împletește cu neîncrederea că regimul Ceaușescu chiar a căzut.
07:46 Eugeniu Dinescu (ziarul România Liberă? [cred că e vorba de fapt de „Românul Liber”, fiindcă acesta era ziarul românesc scos de emigrația română din Londra; pe ecran scrie „Free Romania” dar cred că ar fi fost corect „Free Romanian”]): N-am crezut asta la început. Dar acum încerc să cred cu toată inima. Pentru că știam că Ceaușescu n-a înțeles poporul.
07:59 Robert Hall: Pe strada Downing primul ministru a făcut o pauză de la alte activități pentru a-și exprima satisfacția.
08:04 Margaret Thatcher: Știri foarte bune. Cred că trebuie să ne gîndim la acești oameni curajoși care au luptat împotriva tiraniei sîngeroase și care au condus protestele și au plătit pentru asta cu viețile lor.
08:21 Robert Hall: Pe măsură ce trece timpul, Europa privește imagini televizate în direct care redau schimbările dramatice care sînt în desfășurare.
08:28 Neil Kinnock (parlamentar laburist): Restul lumii datorează recunoștiință acestor oameni care au îndurat atîta timp și au făcut atîtea jertfe pentru că au scăpat lumea de unul dintre cei mai tiranici dictatori.
08:38 Robert Hall: La Minsterul de Externe, ambasadorului român i s-a spus că domnului Ceaușescu i s-a retras decorația acordată cu 11 ani în urmă. În afara reședinței oficiale a ambasadorului se pot vedea amintiri ale mîniei care încă se simte aici și simple omagii pentru victimele luptei pentru democrație. Robert Hall, ITN, centrul Londrei.
08:59 Titrat pe ecran: O povară ridicată
09:00 Tim Ewart: George Bush a zis azi într-o declarație că SUA împărtășește bucuria poporului român. „Se pare că o povară groaznică a fost ridicată”, a spus dînsul. Președintelui i s-au furnizat rapoarte regulate despre situația din România dar nu are informații despre situația lui Ceaușescu.
09:15 George Bush: Sînt schimbări dramatice și le urmărim foarte atent. Asta-i tot ce vă pot spune.
09:26 Tim Ewart: La ambasada română din Washington. Uși, ferestre închise și confuzie despre cine deține puterea. Părintele Gheorghe Calciu, unul dintre românii surghiuniți, închis 21 de ani de Ceaușescu, pretinde că el ar trebui să devină ambasador. Un polițist din Washington îi notează datele.
09:42 Polițist: Cum se scrie asta?
09:43 Gheorghe Calciu-Dumitreasa: Romanian (Român).
09:44 Polițist: Romanian.
09:45 Gheorghe Calciu-Dumitreasa: Credință.
09:46 Tim Ewart: Susținătorii părintelui Calciu vor dosarele agenților români din America aflate în ambasadă. Poliția spune că nimeni n-are voie să intre pînă Departamentul de Stat [ministerul de externe american] se va lămuri cine guvernează țara. Tim Ewart, ITN, Washington.
10:00 Titrat pe ecran: Îngrijorarea lui Gorbaciov
10:05 Bill Neely: Azi, parlamentul sovietic și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele din România. Știrile despre răsturnarea lui Ceaușescu care apăreau pe ecrane electronice erau primite cu satisfacție.
10:15 Cetățean Sovietic: Era o dictatură imorală și a ajuns la sfîrșitul ei logic.
10:22 Alt cetățean sovietic: E minunat.
10:24 Alt cetățean sovietic: Orice armată care ar participa la omorîrea și atacarea propriului popor este criminală.
10:32 Bill Neely: Președintele parlamentului sovietic a vorbit mai precaut despre prăbușirea unui regim comunist. După evenimentele de azi, a spus el, comunismul adevărat din România s-a întărit. Agenția de presă oficială TASS a prezentat relatări dramatice ale martorilor oculari despre luptele din București. Ziarele sovietice au arătat limpede că îl dezaprobă pe Ceaușescu.
10:52 Bill Neely: Evenimentele din România sînt o priveliște dramatică dar neconfortabilă pentru conducerea sovietică. Perestroica pe care au propăvăduit-o și încurajat-o a avut cea mai sîngeroasă izbîndă de pînă acum. Bill Neely, ITN, Moscova.
11:05 Crainică ITN: Sute de mii de berlineji au sărbătorit astă noapte lîngă poarta Branderburg, după ce zidul Berlinului a fost deschis, în mijlocul orașului
11:14 Glen Oglaza: Mii de est-berlineji au așteptat toată ziua în fața porții Branderburg, simbol al suferințelor națiunii germane. Cancelarul vest-german Helmuth Kohl și prim-ministrul est-german Hans Modrow au fost primii care au trecut, împreună, prin această nouă gaură în zidul Berlinului. Cancelarul Kohl a spus mulțimii că Berlinul este acum un singur oraș. Conducătorii celor 2 Germanii au exprimat gînduri de pace, semnalul pentru deschiderea oficială a porții Branderburg (sînt eliberați porumbei albi). Ei au trecut prin zidul de cărămidă luînd parte la această zi istorică a orașului. Vest-berlinejii s-au cățărat pe zid. Pancardele lor proclamau idealul unei Germanii reunite. Berlinejii au așteptat 30 de ani pentru această șansă, de a trece zona de graniță și să preia cel mai faimos monument istoric al orașului. Unii berlineji și vînători de suveniruri au hotărît că autoritățile nu dărîmă zidul destul de repede. Ei spun că aecsta este cel mai bun dar de Crăciun pe care Berlinul l-a putut primi. Sărbătoarea va continua pînă la Anul Nou. Glen Oglaza, ITN, Berlin.

Mai citește alte relatări din mijloacele de informare în masă străine despre revoluția română la pagina Mass-media străină în 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.