Teleconferinţa lui Ceauşescu din 17 decembrie 1989, cu instrucţiuni de reprimare a revoluţiei (audio)

Într-un film al Luciei Hossu Longin despre revoluţia din Timişoara, care a fost difuzat prin 1999 la TVR, au fost prezentate fragmente din înregistrarea audio a teleconferinţei ţinută de Ceauşescu în 17 decembrie 1989, în care aceasta a dat instrucţiuni de reprimare a revoluţiei. În filmul respectiv fragmentele sînt intercalate cu alte filmări şi declaraţii de martor, în fişierul de mai jos am lipit împreună doar părţile în care apare înregistrarea teleconferinţei.

Teleconferinţa a avut loc imediat după şedinţa C.P.Ex. Avînd şi aprobarea C.P.Ex.-ului pentru reprimare, Ceauşescu a telefonat la Timişoara, unde deja îl trimisese pe Ion Coman şi pe alţi generali. Un lucru important dovedit de această teleconferinţă este faptul că la comitetul judeţean PCR Timiş s-a constituit un comandament de reprimare a revoluţiei. „Locul de comandă este comitetul judeţean al partidului”, zice Ceauşescu, infirmînd susţinerile ulterioare ale celor care s-au aflat în acel loc (Ion Coman şi Victor Atanasie Stănculescu) că n-ar fi existat nici un comandament de reprimare, ci toate ordinele s-ar fi dat strict de la ministere. „Am ordonat să se tragă foc!”, raportează Ion Coman lui Ceauşescu, confirmînd astfel că el a fost trimis la Timişoara pentru coordonarea represiunii, avînd şi dreptul de a ordona trupelor, în ciuda susţinerii sale ulterioare că nu s-a implicat în reprimare şi că nici nu ar fi avut vreun drept legal de a ordona. În cadrul teleconferinţei Coman mai raportează că a trimis ofiţeri în anumite locuri şi că a chemat la el comandanţii securităţii şi miliţiei, confirmînd astfel că rolul său era de a da ordine forţelor armate din Timişoara atît de la M.Ap.N. cît şi de la M.I. Ion Coman era fost ministru al apărării naţionale, ocupînd în decembrie 1989 funcţia de secretar al C.C. pentru probleme de justiţie şi armată.

La transcrierea teleconferinţei, intervenţiile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:
00:03 Nicolae Ceauşescu: Am transmis cu cîteva minute înainte tovarăşului Coman, care a sosit acuma cu alţi generali la Timişoara, ordinul toate trupele primesc imediat muniţie de război! De front. Se somează, oricine nu se supune se socoteşte stare de necesitate şi se-aplică legea! În Timişoara a fost atacat şi sediul. Nu s-a reacţionat, s-a întors şi obrazul celălalt, de parcă ar fi fost Isus Cristos. Începînd de astăzi toate unităţile Ministerului de Interne, inclusiv miliţia, trupele de securitate, unităţile de grăniceri, vor purta armament de luptă, inclusiv gloanţe! Fără discuţie! Cu respectarea regulamentelor şi normelor legale de somaţie conform legilor, constituţiei. Dar oricine atacă un ofiţer, un soldat, trebuie să primească riposta. Oricine intră într-un consiliu popular, într-un sediu de partid sau sparge un geam la un magazin trebuie să primească riposta imediat! Nici un fel de justificare! Umanismul nu înseamnă pactizare sau capitulare în faţă cu duşmanii! Umanismul înseamnă apărarea poporului, integrităţii ţării şi socialismului! Trebuie deasemenea, toate unităţile militare sînt în stare de alarmă şi au în această situaţie şi armamentul de luptă! Dotare de luptă. Înseamnă inclusiv muniţia! Nu pleacă nicăieri fără muniţie de luptă! Unităţile de motorizate, toate plec [pleacă] cu armamentul din dotare uşor. Cu armamentul uşor din dotare, de luptă. Se interzice, orişicine încearcă vreo manifestare, este imediat somat, arestat, şi pe urmă stăm de vorbă să clarificăm! Fără nici un fel de discuţii! Dacă s-a înţeles bine, (neînţelegibil) şi întreb întîi la Timişoara? Dacă sînt prezenţi să-mi răspundă primul secretar, care îndeplineşte şi calitatea de comandant al judeţului şi tovarăşul Coman. Dacă sînt prezenţi ofiţerii acolo?
03:26 Radu Bălan: Să trăiţi tovarăşe secretar general, Bălan la aparat. Sînt cu tovarăşul Coman. S-au luat măsuri pentru executarea dispoziţiilor, ordinului pe care l-aţi dat dumneavoastră. Am terminat.
03:37 Nicolae Ceauşescu: Am întrebat dacă ofiţerii sînt în sală.
03:41 Ion Coman: Vă raportez tovarăşe Ceauşescu, Coman la aparat. Nu sînt în sală, sînt la divizie, şi organizăm ce aţi ordonat dumneavoastră. A început să se tragă deja!

03:51 Nicolae Ceauşescu: Şi într-o oră trebuie restabilită complet liniştea în Timişoara! Te rog chemaţi-i şi daţi-le ordin! Şi cînd sînt îmi daţi şi mei să vorbesc cu ei la telefon! Nu se poate una ca asta! S-a înţeles?
04:15 Ion Coman: Vă raportez, tovarăşu’ Ceauşescu, capul a trei coloane intră acum în Timişoara. Am trimes aceşti ofiţeri acolo pentru a le întîmpina şi dirija în centrul oraşului. Raportez încă o dată, am ordonat să se tragă foc!
04:29 Nicolae Ceauşescu: Comandantul diviziei din Timişoara unde e? Tovarăşe Coman, comandantul diviziei din Timişoara unde-i?
04:38 Ion Coman: Raportez, comandantul diviziei este la divizie, tovarăşe Ceauşescu!
04:42 Nicolae Ceauşescu: Imediat să vină, împreună cu voi, să fie la locul de comandă. Şi locul de comandă este comitetul judeţean al partidului! Ăsta-i punctul de comandă!
04:58 Radu Bălan: Am înţeles, tovarăşe secretar general!
05:01 Nicolae Ceauşescu: Coman, generalii care-au venit din Bucureşti, şeful Statului Major [Ştefan Guşă], ministul adjunct [Victor Atanasie Stănculescu] şi ceilalţi, unde sînt?
05:09 Ion Coman: Vă raportez că acum am vorbit cu ei pentru a merge la divizie să vedem cele trei coloane. După aceea am chemat aici pe şeful securităţii [Traian Sima], pe şeful miliţiei, care stă lîngă mine! Şi organizăm aşa cum aţi ordonat!
05:24 Nicolae Ceauşescu: Rog acţionezi în numele meu şi preiei comanda şi îmi raportezi din 15 în 15 minute cum se soluţionează problemele! Toţi îi chemi şi le dai ordin să execute!

05:39 Nicolae Ceauşescu: Este o adevărată lovitură de stat, aşa zis paşnică! Antisocialistă! Şi aşa trebuie privită ca atare! Am stabilit să nu mai primim în perioada următoare turişti străini şi să nu aibe loc nici aşa-zisul micul trafic de frontieră. Îl suspendăm! Vom reveni mai tîrziu, acuma nu avem timp de mic trafic de frontieră. Fiecare să se ocupe de problemele lor! Nu de micul trafic şi nu trebuie să admitem, oricine, şi străini dar şi din ţară care sînt prinşi că (neînţelegibil) trebuie loviţi fără cruţare! Nici un fel de justificare! Mai întreb odată tovarăşi dacă aveţi ceva întrebări sau chestiuni? Nu. Atunci tovarăşi, cu aceasta am încheiat teleconferinţa şi vă rog treceţi imediat la măsuri ferme în sensul celor ce am spus. Spor la muncă!

20 de gânduri despre „Teleconferinţa lui Ceauşescu din 17 decembrie 1989, cu instrucţiuni de reprimare a revoluţiei (audio)

 1. Felicitari Marius Mioc pentru publicarea unui document istoric de importanta exceptionala. Autorii loviturii de stat, calaul Ion Iliescu si criminalii si lepadaturile care au acaparat prin manipulare si inselaciune puterea in Romania, ascund documentele compromitatoare care pot face lumina si pot releva adevarul asupra evenimentelor. Exista o foarte mare probabilitate ca au si distrus si denaturat documente. Asa-zisa ‘secretizare’ pe motive de ‘siguranta nationala’ este un mod straveziu de a ascunde informatii care pot certifica odata mai mult conspiratia, diversiunea si lovitura de stat din 1989. Adevarul ar ameninta nu siguranta nationala, ci sistemul capitalist ticalos si clica de hotzi ticalosi si impostori care a pus stapinire pe tzara.

 2. Pingback: Ceauşescu, 17 decembrie 1989: Într-o oră trebuie restabilită complet ordinea la Timişoara! (audio) « Blogul lui Marius Mioc

 3. Pingback: decembrie 1989: in privinta ‘turistilor rusi,” cum au reactionat Securitatea si Ambasadorul Roman la Moscova? (documentele din Arhivele Ministerului Afacerilor Externe (AMAE), Telegrame, publicate de CWIHP) « The Romanian Revolution of D

 4. Nu inteleg de ce ‘involutia’ se refera aici la calaul Iliescu…Cred ca in inregistrarea cu pricina este vorba mai degraba de calaul Ceausescu, din care unii vor sa faca, mai nou, un erou…

 5. Ceausescu este un erou national,multi romani stiu asta,o simt pe pielea lor in viata de zi cu zi acum la peste 20 de ani de la Lovitura De Stat.
  Romania a ajuns o enclava a Israelului unde ordinele vin de la Washington si Bruxelles.Tara noastra a ajuns pe mana cu-i nu trebuie si numai un razboi mai poate schimba ceva in estul Europei.
  Globalizarea nu trebuie sa ne includa si pe noi.Cu siguranta va trebuii sa curga sange si sa treaca ceva ani sa ne putem lua in maini destinul.ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

 6. Pingback: Nasul TV » POLITICIENII AU INTORS “ARMELE” IMPOTRIVA PROPRIULUI POPOR! CA CEAUSESCU!

 7. sa dea bunul Dumnezeu sa nu vi se intample nimic rau dv. pentru ca sunt in stare de asa ceva. Sunt nora unui detinut politic, nu am fost membra PCR, dar am lucrat printre activisti si va pot spune ca aceia erau ingeri fata de aceste gasti care au ingenunchiat intregul popor de 23 ani.

 8. Inregistrarea audio a teleconferintei din 17 dec sustinuta de Ceausescu cu toti primii secretari pcr din judete, adica numarul doi dupa el ca si putere decizionala este publica pe net de cativa ani. Am semnalat de mult timp ca nu a fost administrata aceasta proba in procesele legate de Timisoara. Probele il infunda pe Coman si Balan ca responsabili decizionali pentru crimele facute, si ii dezincrimineaza pe Gusa si Stanculescu care raman executanti. Boii care trag de caruta lovitura de stat sunt jalnici … O spune un umil participant.

 9. Teleconferinta este destul de clara. Generalii se „fofilau” la sediul Diviziei mecanizate, adica mai departe de forul decizional de la Timis. Coman spune clar : am ordonat foc. Cui? Probabil tuturor structurilor enumerate de Ceausescu, si subordonate primului secretar pcr. Balan de ce a fost condamnat ? Puteti afirma ca stenograma este administrata ca proba in procesele legate de Timisoara? La intrevederea din Balconul Operei din data de 22 dec intre FDR – Fortuna si Radu Balan, la care am si participat, atunci cand Balan a fost intrebat cine a dat ordinul sa se traga, acesta putin incurcat a spus „Stanculescu”. La data respectiva noi nu cunosteam absolut nimic despre acest nume. Sa nu uitam ca se intampla la circa o ora de la extragerea lui Ceausescu, 12:15. PCR nu raspundea niciodata pentru deciziile luate, intodeauna erau tapi ispasitori, care suportau consecintele. Deci Stanculescu urma sa fie sacrificat in oricare conditii. La momentul respectiv, cred ca nici chiar Radu Balan nu avea cunostinta cum vor evolua lucrurile, Stanculescu nu se afirmase decat prin diversiunea cu ghipsul. In plus, a fost un schimb reciproc de amabilitati cu Fortuna referitoare de grija reciproca pentru membrii familiei in cazul ca una din parti va iesi invingatoare. Si aceste documente sunt publice pe net. Pe teritoriul judetului Timis, conform Constitutiei de la acea vreme, primul secretar pcr Radu Balan era loctiitorul comandantului suprem. In plus, Ceausescu, il defineste comandant local pe Coman, caruia ii cere sa-i aduca la ordine pe generalii ascunsi la Divizia Mecanizata, si care apoi s-au retras cat de repede acasa. Intre Armata, PCR si Securitate nu era nici urma de prietenie. Sa nu uitam ca dupa data de 18 dec, numarul mortilor si ranitilor a scazut drastic, iar dupa data de 22 dec, in Timisoara au fost, iar, una din cele mai scazute rate de raniti si morti fata de restul tarii. Atentie, dupa 22 dec, in Timis, Armata era la butoane, pcr-ul si securitatea fiind in curs de anihilare. Chiar daca sunt spuse in sinteza, poate ati inteles ceva. Referitor la manipularile care au urmat, Dumnezeu cu mila.

 10. CEAUSESCU A FOST DEZINFORMAT SI DE ASTA A LUAT DECIZIA SA SE DESCHIDA FOCUL. MAI ERAU SI EVENIMENTELE DE LA IASI DIN DATA DE 12 DEC 1989 (SE PARE) CAND 75 DE OAMENI AU FOST INPUSCATI LA ORDINUL NU SE STIE CUI. SI EU AS LUA ACEASI DECIZIE ASTAZI DACA CINEVA MI-AR SPUNE CA UN GRUP DE TERORISTI AU ASEDIAT UN ORAS. VOI NU V-ATI APARA TARA ? CINE A AVUT INTERESUL DE AL DEZINFORMA PE CEAUSECU. E CLAR CA NU ERAU TERORISTI LA TIMISOARA CI MANIFESTANTI PASNICI. PRIMI MORTI LA TIMISOARA AU FOST PE SCARILE CATEDRALEI O FAMILIE CU COPII DE MANA CARE NU AVEAU NIMIC DE A FACE CU MANIFESTANTII CI SE INDREPTAU SPRE CASA, MITRALIATI DE CATRE UN COLONEL DE SECURITATE LA ORDINUL CUI ?! TOTUL A FOST O MANIPULARE . TREZITI-VA

 11. Pingback: STENOGRAMELE false şi presupus originale de la şedinţa CPEx al CC al PCR din 17 decembrie 1989. Plus: TELECONFERINŢELE lui Ceauşescu. FOTO/DOC şi AUDIO/VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

 12. Pingback: Inregistrarea si transcriptul teleconferinţei conduse de Nicolae Ceusescu în 17 decembrie 1989 | SACCSIV - blog ortodox

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.