1989, Chişinău: „Timpul cere insistent decizii care ar întoarce irevocabil pagina cu semnăturile funeste ale lui Molotov şi Ribentrop”

August 1989 este luna în care în RSS Moldovenească s-au adoptat legile legate de conferirea statutului oficial al limbii „moldoveneşti” şi revenirea la alfabetul latin. Pentru a convinge Sovietul Suprem (parlamentul) de la Chişinău de nevoia adoptării acestor legi, în condiţiile în care minorităţile naţionale opuneau o dîrză rezistenţă, declanşînd chiar greve în mai multe oraşe ale republicii, în 27 august a fost convocată la Chişinău o adunare populară, care a fost numită în presă „Marea Adunare Naţională”. Sute de mii de oameni au participat la acest moment istoric. Despre acest subiect am mai scris pe acest blog.

Citeşte:
27 August 1989 – Marea Adunare Naţională de la Chişinău sau “ziua ce va lumina un veac”
Marea Adunare Naţională de la Chişinău (video)
Reportaj de la Marea Adunare Naţională de la Chişinău din 27 august 1989
31 august 1989: Adoptarea legilor despre limba de stat şi grafia latină în RSS Moldovenească

În pregătirea acestei mari adunări populare, în săptămînalul „Literatura şi Arta” din 24 august 1989, un grup de scriitori lansează o „convocare” pentru populaţia republicii. Convocare la care au răspuns sute de mii de oameni. Reproduc mai jos textul respectiv:

Convocare

Trezirea la viaţă, ridicată din obidă şi umilinţă, conştiinţa de sine şi demnitatea neamului sînt gata să întoarcă o filă tragică a istoriei naţionale contemporane. Cartea destinului nostru mai e încă deschisă la pagina începută acum 50 de ani cu o înţelegere secretă, criminală, bazată pe argumentul barbar al forţei brutale [aluzie la pactul Ribentrop-Molotov]. Pe ea citim limpede semnele unui continuu martiraj. Un popor întreg, rupt de rădăcinile fireşti ale culturii şi civilizaţiei sale tradiţionale, supus opresiunii unui regim totalitar antidemocratic şi antinaţional, frustrat în cele mai elementare încercări de libertate şi voinţă autonomă, a rezistat doar graţie sîmburelui de lumină a jertfei sale zilnice.

Nimbul acestei lumini s-a unit azi cu aura strămoşilor glorioşi şi ne cheamă la fapte. Înainte, pe pagina imaculată a viitorului naţiunii noastre, desluşim clar idealul suveranităţii. La extrema de est a latinităţii acum se înnoadă firul rupt al unei spiritualităţi milenare. Cauza mare şi sfîntă a unui stat autonom întregit în pămînturile sale istorice se regăseşte în voinţa tot mai puternică de a dăinui în istorie liberi, cu demnitate, stăpîni adevăraţi pe averea lăsată de străbuni. În acest moment hotărîtor poporul e aşteptat să-şi spună cu fermitate cuvîntul. Decretarea limbii moldoveneşti drept limbă de stat şi limbă de comunicare între naţiuni pe întreg teritoriul RSSM [Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti], revenirea la alfabetul latin, formularea principiilor autogestiunii economice şi ale suveranităţii politice sînt probleme care nu mai suportă amînarea. Timpul cere insistent decizii care ar spulbera îndoielile, ar nărui temeiurile atacurilor duşmănoase şi ar întoarce irevocabil pagina cu semnăturile funeste ale lui Molotov şi Ribentrop. În scopul acesta la Chişinău, pe ziua de 27 august, orele 12.00, se convoacă Marea Adunare Naţională.

La adunare vor lua parte oaspeţi din toate pămînturile istorice ale Moldovei, delegaţi ai Fronturilor Populare din alte republici, ziarişti din ţară şi din străinătate.

Ne aşteaptă o zi care va lumina un veac.

Să fim tari, să fim dîrji, să fim uniţi în credinţa adevărului şi dreptăţii noastre!

I. Druţă, I. C. Ciobanu, Gr. Vieru, L. Lari, I. Hadîrcă, N. Dabija, A. Grăjdieru, M. Cimpoi

Pentru alte articole din presa basarabeană din perioada de renaştere naţională, vezi pagina RSS Moldovenească 1988-1990.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.