Petre Mihai Băcanu: Cei vinovați de reprimarea revoluției pînă în 22 sînt vinovați și de ceea ce s-a întîmplat după… Ion Iliescu, împreună cu Gușe și Stănculescu, au avut ideea „să cerem populației să evacueze străzile”. Din cîte știm, cel care i-a propus „un mic foc de artificii”, ca să-i sperie pe demonstranți și să plece acasă … a fost generalul cu piciorul în ghips

bacanurepresiuneaacontinuatrl24dec93Petre Mihai Băcanu, unul dintre puținii ziariști români care au făcut închisoare în perioada ceaușistă fiindcă încercaseră să-și facă meseria în alt cadru decît cel aprobat de regim (a participat la tipărirea unui ziar ilegal), este și unul dintre principalii investigatori ai evenimentelor din decembrie 1989 în primii ani care au urmat revoluției. Acum toate investigațiile din perioada imediat următoare revoluției, cînd lumea își aducea bine aminte evenimentele, se doresc uitate pentru a fi înlocuite cu producții jurnalistice recente scrise pe baza spuselor celor care au ocupat funcții înalte în sistemul represiv ceaușist.

În contextul reluării de către Parchet a „dosarului revoluției”, care își propune să lămurească inclusiv problema teroriștilor de după 22 decembrie, consider folositoare readucerea în atenție a unui articol a lui Petre Mihai Băcanu din „România Liberă” din 24 decembrie 1993 – „Și totuși, represiunea a continuat”. În acest articol domnul Băcanu declară că, în urma minuțioaselor sale anchete despre revoluție, este „foarte aproape de depistarea teroriștilor dar și a celor care i-au inventat”. Cu litere cursive între paranteze drepte am adăugat comentarii ale mele.

Și totuși, represiunea a continuat

Implicați cu toate forțele noastre în aflarea adevărurilor despre revoluție (fiind foarte aproape de depistarea teroriștilor dar și a celor care i-au inventat), am afirmat – de mai multe ori – cu titluri de o șchioapă: „REPRESIUNEA A CONTINUAT”. Ne-a bucurat să auzim acestea și din vocea șefului Procuraturii Militare, generalul Dan [Ioan Dan], a cărui probitate a fost dovedită cu mai multe ocazii. Nu putem să nu remarcăm și încercările colegului Tatulici [Mihai Tatulici, redactor TVR, autor alături de Virgil Tatomir a unui serial despre decembrie 1989 din care puteți vedea pe acest blog cele 2 episoade legate de Timișoara, la pagina „Filme documentare despre revoluție” – linc] întru aflarea adevărului despre Revoluție, dar ne deranjează acea șmecherie a omului care se face că abia a deschis ochii asupra ordinului fostului procuror general Cherecheanu [Mihai Popa Cherecheanu, „om al legii” numit „mituitor de marcă” în presă, în 2006 – linc], dat în zilele revoluției, de a se renunța la autopsierea cadavrelor. Cînd i-am spus, cu vreo doi ani în urmă, că în București n-au fost mai mult de 10-15 teroriști, a ridiculizat afirmația, și nici n-a vrut să difuzeze la TV o imagine unică, descompusă într-un studiou din SUA: singurul loc de unde se vede că se trage de la o fereastră, împușcătură adevărată ori simulată, dar se vede flacără de armă. Imaginea făcea parte din serialul „Noaptea generalilor” care a fost interzis la TV tocmai cînd urma la rînd celebra discuție despre formarea Frontului. N-am înțeles, în nici un fel, de ce Puterea s-a temut atunci așa de tare de „Noaptea Generalilor”, încît l-au interzis pe față. Adevărul, domnilor, tot va fi descoperit.

Nu avem deci, decît să ne bucurăm de recunoașterea, venită din glasul șefului Procuraturii Militare, că cei vinovați de reprimarea revoluției pînă în 22 sînt vinovați și de ceea ce s-a întîmplat după. Mai pe șleau, REPRESIUNEA A CONTINUAT.

Declarațiile și documentele publicate pînă acum în ziarul nostru dar și cele care vor urma (mai ales pentru zona RADIO, perimetru fără spații deschise, care permite să se stabilească cu precizie de unde și încotro s-a tras) ne vor duce și la vinovați, adică la „adversarii” pe care-i căutăm de patru ani și dl. Iliescu ne spune acum că n-au existat. Dacă i-ar fi căutat în preajma generalului Stănculescu, cu care a colaborat așa de bine la instalarea sa, i-ar fi aflat pînă acum. Nu întîmplător dl. Iliescu făcea apel la tineretul revoluționar: „Acum mergeți la casele dvs.”. Adică lăsați-ne pe noi să luăm puterea, eliberați instituțiile, să le ocupăm cu armata. Tinerii demonstranți deveniseră periculoși încă de la apariția dlui Iliescu la balcon: au început să strige „Fără comuniști”.

Mărturiile pe care vom continua să le publicăm în următoarele zile, deși uneori o să vi se pară plicticoase, prin repetiție, au importanța lor pentru istorie. Este important, de pildă, faptul că majoritatea comandanților de plutoane – martorii noștri – au fost trimiși de maiorul Amăriucăi să-i decimeze pe demonstranți în noaptea de 21/22. Apoi în 22 și după, același maior Amăriucăi a favorizat represiunea prin ordinele contradictorii date.

Important este fiecare amănunt: chiar și locul unde era montată mitraliera singurei grupe de intervenție de la CIT, loc din care s-a tras asupra Radioului [Acest tip de amănunte trebuie să fi fost stabilit prin declarații de la începutul anilor 90; la ora actuală, dacă în cadrul „redeschiderii dosarului revoluției” se cheamă martori pentru stabilirea amănuntelor, există șanse mari ca declarațiile martorilor să fie imprecise după atîta vreme; mai mult, martori care ar minți conștient nu ar putea fi trași la răspundere, fiindcă chiar dacă s-ar dovedi că declarațiile lor sînt neadevărate, ar putea invoca memoria inexactă după perioada mare de timp ca scuză pentru neadevăruri]. Are dreptate Ion Iliescu cînd afirmă în broșura de lux recent apărută, „Revoluție și reformă”, că „nimeni nu știa ce anume înseamnă puterea, care sînt formele ei de organizare”. Ca să se organizeze, dumnealor aveau nevoie să ocupe instituțiile cu armata și să-i disperseze pe demonstranți. Primele focuri de armă s-au tras de la ora 18,30, după ce dl Iliescu a părăsit balconul, retrăgîndu-se cu „cîțiva dizidenți din vechea gardă a partidului” să schițeze textul apelului către țară. Dl Iliescu dă vina pe graba unora de a apăsa pe trăgaci. Da, dle Iliescu, vă acuzăm în primul rînd că ați fost primul care ați inflamat țara: „Teroriștii trag din orice poziții”. Apoi v-ați înconjurat exact de cei care participaseră al represiune, în 16-22: gen. Ștefan Gușe, gen. Nicolae Eftimescu, gen. Mircea Roșu, gen. Iulian Topliceanu, lt. col. Gheorghe Carp, gen. Mihai Chițac. Ba mai aveți și nerușinarea să spuneți: „Faptele sînt cu atît mai greu de stabilit, cu cît securitatea, care era calificată și avea înzestrarea materială pentru a duce la bun sfîrșit asemenea anchete specifice, dispăruse, fusese dizolvată ca instituție”. Cine să creadă așa ceva cînd SRI-ul pe care l-ați pus pe picioare încă din Decembrie 1989, a prelat 90% din efectivele Securității. Ce să ne mai ascundem? Forțele lui Ceaușescu, dacă doreau, profesioniste cum erau, înăbușeau în sînge Revoluția [Cu acest punct de vedere, nu sînt de acord. Cum am arătat în articolul „Securitatea – un tigru de hîrtie” (linc) forțele lui Ceaușescu nu erau chiar așa de profesioniste și de capabile cum își închipuie unii învinși ai sistemului comunist printre care se numără fostul deținut politic Băcanu]. Teroriștii au apărut doar cînd s-a pus problema trimiterii demonstranților acasă, să fie speriați, să alerge care, încotro.

Ion Iliescu, împreună cu Gușe și Stănculescu, au avut ideea – citez chiar din cartea Președintelui – „Să cerem populației să evacueze străzile”. Se știe, chiar Ion Iliescu i-a îndemnat pe oameni să se ducă acasă. Din cîte știm noi, cel care i-a propus „un mic foc de artificii”, ca să-i sperie pe demonstranți și să plece acasă, în același timp să fie legitimată noua Putere, a fost generalul cu piciorul în ghips. Teroriștii nu puteau fi recrutați decît de DIA, „instituție” aflată și în subordinea generalilor. Așa se face că „teroriștii” n-au vînat pe nici unul dintre lideri  – civili sau militari – aceștia apărînd chiar și în balcoane. Teroriștii au tras însă, în așa fel încît să-i împrăștie pe demonstranți. Apoi au dispărut. Ca să ne batem capul, vrem să aflăm cine au fost. Și vom afla. În numărul de mîine, alte mărturii ale șefilor de unități trimise să reprime manifestația din 21/22 decembrie.

Petre Mihai Băcanu

Mai citește:
– TVR 22 decembrie 1989. Petre Mihai Băcanu: Cînd am ieşit din închisoare, am sărutat pămîntul românesc (video)
– Petre Mihai Băcanu: Nu se poate admite ca un apropiat cu cei care au timorat, umilit, sfidat şi chiar batjocorit poporul nostru să vină acum în postura de persecutaţi şi vajnici luptători din “opoziţie”

Un gând despre „Petre Mihai Băcanu: Cei vinovați de reprimarea revoluției pînă în 22 sînt vinovați și de ceea ce s-a întîmplat după… Ion Iliescu, împreună cu Gușe și Stănculescu, au avut ideea „să cerem populației să evacueze străzile”. Din cîte știm, cel care i-a propus „un mic foc de artificii”, ca să-i sperie pe demonstranți și să plece acasă … a fost generalul cu piciorul în ghips

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.