1986. Analiză a securității: „Reîncadrarea lui TOKES LASZLO în rîndul deservenților a făcut ca acesta să renunțe la intenția de a întreprinde acțiuni cu caracter protestatar (…). Măsura (…) a avut un efect pozitiv și în mediul familiei Tokes”

În 1986, după 2 ani de șomaj, Laszlo Tokes avea să fie numit preot ajutător la Timișoara. Am mai pomenit acest lucru în articolul 1986. Plan al securităţii de a interveni pentru angajarea lui Laszlo Tokes la Timişoara (linc). Acum prezint un alt document din arhiva CNSAS, din care rezultă cum vedea securitatea situația creată după mutarea lui Laszlo Tokes la Timișoara.

MINISTERUL DE INTERNE            STRICT SECRET
INSPECTORATUL JUDEȚEAN CLUJ      Ex nr 1
Securitate – Serviciul I/B        Data 10 07 86

Către MINISTERUL DE INTERNE      [Rezoluție scrisă de mînă]: Să pregătim analize
DEPARTAMENTUL SECURITĂȚII STATULUI     Intrare nr. (neciteț)0072009 Ziua 12 luna 07 1986
Direcția I – Serviciul II

BUCUREȘTI

Din datele recent obținute, privind pe preoții reformați TOKES LASZLO și TOKES ISTVAN din CLuj-Napoca, rezultă următoarele:

– TOKES LASZLO, începînd cu data de 1 iunie 1986, funcționează ca preot capelan la biserica reformată din Timișoara, unde urmează să se mute împreună cu soția, profesoară în localitatea Corni, județul Botoșani.

Reîncadrarea lui TOKES LASZLO în rîndul deservenților a făcut ca acesta să renunțe la intenția de a întreprinde acțiuni cu caracter protestatar, sub motivul că nu i se asigură un loc de muncă și că ar fi privat de unele drepturi și libertăți cetățenești.

Măsura luată prin organele competente, a avut un efect pozitiv și în mediul familiei TOKES, astfel că TOKES ISTVAN, față de legăturile sale, își manifestă satisfacție privind rezolvarea situației fiului său, aducînd elogii și aprecieri pozitive la adresa episcopului PAPP LASZLO.

Recenta întîlnire de la Oradea – dintre TOKES ISTVAN, TOKES LASZLO și episcopul PAPP LASZLO – o califică ca o întrevedere utilă și expresie a încrederii reciproce.

Față de episcopul NAGY GYULA, familia TOKES se menține pe aceeași poziție de ostilitate Astfel, în data de 18.06.1986, TOKES ISTVAN a trimis membrilor Consiliului consistorial al cultului reformat o scrisoare intitulată „Declarație publică”, prin care își reafirmă atitudinea de nerecunoaștere ca episcop a lui NAGY GYULA, sugerînd luarea unor măsuri organizatorice, pentru așa-zisa reformare a cultului.

Cu toate că în primele zile ale numirii sale TOKES LASZLO și-a manifestat și el satisfacția, în ultima perioadă și-a exprimat regretul, pentru acceptarea numirii sale ca preot capelan, întrucît acest lucru s-a făcut la baza cererii sale și nu din oficiu. Își exprimă în același timp părerea că, numirea sa ca preot, ar putea fi o capcană din partea autorităților și din acest motiv după un timp ar dori să plece din Timișoara.

Părinții lui TOKES fac totul pentru a-l influența pozitiv pe fiul lor LASZLO, încurajîndu-l că în scurt timp, va putea să se afirme pe linie de cult dar, va trebui să fie atent la fiecare pas pe care-l face, deoarece și acolo va fi urmărit de securitate.

– Concomitent, prin măsuri combinative s-a acționat în continuare și în direcția adîncirii disensiunii între poetul SZOCS GEZA și membrii familiei TOKES, astfel că, în prezent unii dintre ei, condamnă viața sa imorală și îl suspectează ca avînd legături cu organele de securitate, motiv pentru care au întrerupt relațiile cu acesta.

– Pentru a contracara activitatea de propagandă ostilă împotriva țării noastre, pe care o desfășoară unele cercuri din cadul emigrației maghiare din Occident, folosind ca pretext pretinsa persecutare la lui TOKES ISTVAN și TOKES LASZLO, s-a acționat prin surse verificate și persoane influente din conducerea cultului, reușindu-se ca în unele cercuri cultice reacționare din exterior, să se întărească ideea că, conflictul în care sînt implicați are la bază probleme de ordin personal, fără nici un fel de nuanță politică. Ca urmare, membrii unor delegații din R.F.G. în frunte cu moderatorul GURT IOACHIM; FRANZ SCHULE din Elveția; WAN DE GRAAF din Olanda, veniți în ultimul timp pe linia cultului, au dezaprobat activitatea lui TOKES ISTVAN și TOKES LASZLO, evitînd contactul cu aceștia.

Avînd în vedere situația operativă, nou creată, prin plecarea la Timișoara a lui TOKES LASZLO, în cooperare cu Securitatea județului Timiș, se va întocmi un plan comun, în care vor fi prevăzute măsuri de supraveghere informativă a obiectivului cu ocazia deplasărilor ce le va face la Cluj Napoca, cît și a membrilor familiei TOKES cu prilejul vizitelor ce le vor efectua la Timișoara.

ȘEFUL SECURITĂȚII            ȘEFUL SERVICIULUI I/B
Col. Ioniță Nicolae             Col. Oprea Florian

Mai citește alte articole despre Laszlo Tokes la pagina Cazul Laszlo Tokes.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.