TVR 22 decembrie 1989. George Marinescu: Nicu Ceauşescu a năvălit înarmat în comuna Cristian, lîngă Sibiu, încercînd să ia ostateci, dar a fost prins! (video)

Actualizare 5 septembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe trilulilu cu înregistrare de pe youtube. Trimitere la alte înregistrări şi completare transcriere.

Un nou fragment de la televiziunea română din 22 decembrie 1989. Aflăm iar că la Sibiu sînt lupte intense, iar securiştii de acolo s-au îmbrăcat în haine ale MFA (ministerului forţelor armate) ca să tragă în MFA. Ni se mai spune că elemente ceauşiste din fosta miliţie conduse de generalul Nuţă se îndreaptă spre Bucureşti cu scopul de a da o contralovitură. Generalul Constantin Nuţă era şeful Inspectoratul General al Miliţiei, fusese trimis la Timişoara pentru reprimarea revoluţiei. În 22 decembrie 1989 şi-a făcut acte de identitate false pe numele Negrilă dar a fost arestat la Deva. De aici a fost urcat într-un elicopter, împreună cu alt general de miliţie care fusese la Timişoara – Mihalea Velicu. Elicopterul respectiv a fost doborît în împrejurările luptei cu teroriştii, amîndoi generalii murind. Teodor Brateş explică telespectatorilor că în această situaţie încordată nu e momentul să se cîrcotească referitor la noua conducere a statului: „Ne vom înţelege asupra punctelor de program! Nu astea trebuie să le rezolvăm aci, în clipa aceasta!”. Despre Nicu Ceauşescu (prim secretar PCR în judeţul Sibiu) ni se spune că a năvălit înarmat încercînd să ia ostateci, dar a fost prins.

Transcriere înregistrare:
00:04 Teodor Brateş: Permiteţi-ne să ne adresăm oamenilor care ne urmăresc acum. Toată lumea o să vorbească. Sînt nişte lucruri extrem de urgente. Sibiul, de la Sibiu continuăm să primim ştiri alarmante, continuă să tragă în armată. Rugăm încă o dată, în numele tuturor, unităţile militare din apropiere să acţioneze, să oprească acest măcel. Apoi, sîntem informaţi că anumite elemente ceauşiste din fosta miliţie încearcă să se apropie de capitală, să organizeze, (glasuri: generalul Nuţă!) generalul Nuţă, o contralovitură (glas: spuneţi-i şi Bărbulescu, colonelul Bărbulescu) Armata, am auzit punctul de vedere al generalilor. Să treacă la acţiune, aceasta este voinţa poporului! (glasuri: la Băneasa!) Toţi cei care pot să acţioneze, ca să nu se întîmple iarăşi o nenorocire! Ăsta este, acesta este imperativul momentului actual! Acestea sînt lucrurile fundamentale! (bărbat: armata să iasă în unităţi) Ne vom sfătui, ne vom înţelege asupra punctelor de program! Nu astea trebuie să le rezolvăm aici, în clipa aceasta! Vreau să vă spun în legătură cu sîngele, să se adreseze centrului de hematologie, pentru că de acolo am primit informaţii că există cantităţi suficiente! Să se adreseze acolo şi să se transporte de urgenţă, toţi cei care au asemenea mijloace să le transporte acolo. Acestea sînt lucrurile extrem de urgente!
01:24 Femeie: Şi ziariştii, e foarte important, ziarişti, Scînteia Poporului, Scînteia)
01:31 Inginerul Coman: Domnu’, sînt din Sibiu
01:33 Bărbat: Nu domnule, aicea e important (Brateş: Vrea ceva cu Sibiul)
01:36 Inginerul Coman: Cu Sibiul (Brateş: Poftiţi!)
01:38 Bărbat: L-a prins dom’le.
01:40 Inginerul Coman: Dragi sibieni. Sînt inginerul Coman, plecat din mijlocul dumneavoastră, am ajuns la televiziunea română de unde vă transmit următorul mesaj: împiedicaţi securitatea, să nu mai tragă în armată! Am vorbit personal la telefon cu anumiţi oameni ai mei acolo. Spune că s-au îmbrăcat cu haine de MFA şi trag în MFA. Apa au otrăvit-o. Toată apa e otrăvită. Copii, bătrîni, populaţia întreagă a judeţului Sibiu, nu consumaţi apă, aveţi fîntîni, le cunosc, sau fierbeţi-o, nu mă bag în această problemă, medicii să dea sfaturi. Atenţie gravă, se varsă sînge încă acolo. Şi noi aicea sîntem eliberaţi de acest călău, de acest duşman. L-au şi prins oamenii de bună credinţă, (Brateş: dacă-i adevărat) sperăm să fie adevărat. (glasuri: gata! gata!) Vă mulţumesc. (glasuri: ziarist, ziarist, Scînteia, Scînteia)
02:37 Teodor Brateş: O clipă, o clipă. (Bărbat: dom’le, da’ ce-i învălmăşeala asta?)
02:38 George Marinescu: Din comuna Cristian, de lîngă Sibiu, doamna Drăghici relatează că fostul prinţ moştenitor Nicu Ceauşescu a năvălit înarmat în comună încercînd să ia ostateci. A fost prins şi este deţinut de localnici într-o staţiune de cercetări.
02:55 Teodor Brateş: Sperăm că şi această ştire bună va fi confirmată. Să mai dăm cuvîntul…
02:59 Carmen Dumitrescu: Ziariştilor, Scînteia.

Pentru alte înregistrări din emisiunea televizată din 22 decembrie 1989, vezi pagina TVR în decembrie 1989

11 gânduri despre „TVR 22 decembrie 1989. George Marinescu: Nicu Ceauşescu a năvălit înarmat în comuna Cristian, lîngă Sibiu, încercînd să ia ostateci, dar a fost prins! (video)

  1. Conform povestirilor (ca realitate verificata nu-i pot spune) Ceausestii au fost ridicati de (parca) militie din sediul unei Statiuni de cercetare de linga Tirgoviste…

    Off topic: S-a aflat pina la urma ce semnificatie avea parola „Hirtia va fi albastra”? 😉

  2. Incerc sa ma dumiresc eu aici, dar am impresia din ce in ce mai categorica, ca formatul de blog nu e corespunzator. Informatiile sunt varsate prea de-a valma, ar fi mai bun un sit, cu o organizare mai clara.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.