12 ianuarie 1990 – înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeÅ£ului TimiÅŸ

ÃŽn 12 ianuarie 1990 fusese declarată zi de doliu naÅ£ional în amintirea victimelor revoluÅ£iei. Prilej pentru adunarea unor mari mulÅ£imi ÅŸi pentru discuÅ£ii despre evoluÅ£ia României după revoluÅ£ie, despre „cine a tras în noi” ÅŸi despre nemulÅ£umirile acumulate pînă atunci.

Condiţii asemănătoare generează rezultate asemănătoare. În oraşele Bucureşti şi Timişoara din mulţimea adunată pentru comemorarea victimelor revoluţiei s-au format grupuri de protestatari care au cerut schimbarea conducerii politice. Dacă la Bucureşti acţiunea a eşuat, la Timişoara ea a izbutit, Lorin Fortuna care conducea judeţul după revoluţie fiind silit să-şi dea demisia. Dl. Fortuna plătea şi pentru adeziunea FDR la FSN pe care o anunţase după 22 decembrie 1989, asupra lui răsfrîngîndu-se şi nemulţumirile la adresa conducerii centrale a ţării.

Un scurt remember din presa vremii:

demisie_Fortuna

„RenaÅŸterea Bănăţeană” din 13 ianuarie 1990 scrie sub titlul „Pentru o democraÅ£ie reală. O nouă demonstraÅ£ie la TimiÅŸoara”: „Ieri seară, în faÅ£a Consiliului judeÅ£ean TimiÅŸ al Frontului Salvării NaÅ£ionale a avut loc o demonstraÅ£ie paÅŸnică, la care participanÅ£ii au scandat: ‘Jos cu comuniÅŸtii!’, ‘Jos cu Fortuna ÅŸi-a lui clică!’, ‘Jos cu Rădulescu!’ [un nomenclaturist PCR care fusese promovat în conducerea judeÅ£ului după revoluÅ£ie – nota mea], ‘Jos cenzura!’, ‘Vrem alegeri libere!’ etc. ÃŽncercînd să vorbească mulÅ£imii în mai multe rînduri, dl. Lorin Fortuna, preÅŸedintele Consiliului judeÅ£ean al FSN, a fost huiduit, demonstranÅ£ii nedorind să intre în dialog (…) Urmare a dorinÅ£ei manifestanÅ£ilor, precum ÅŸi a unui număr mare de locuitori ai judeÅ£ului TimiÅŸ, dl. Lorin Fortuna a demisionat!”.

Generalul maior Gheorghe Popescu (fost rezervist, reactivat după revoluÅ£ie), comandantul garnizoanei TimiÅŸoara, anunţă cu acest prilej că se vor desfăşura noi alegeri pentru conducerea consiliilor FSN atît la nivel de întreprindere cît ÅŸi la nivel de judeÅ£: „Å¢inînd seama de nemulÅ£umirile ce s-au manifestat cu privire la alegerile organelor Frontului Salvării NaÅ£ionale din instituÅ£ii, din întreprinderi, unităţi industriale ÅŸi agricole, care nu au respectat principiile democratice, începînd din data de 13 ianuarie a.c. ÅŸi pînă în data de 17 ianuarie a.c. va avea loc completarea acestor organe conform voinÅ£ei majorităţii colectivelor de muncă. Acolo unde se consideră necesar se vor organiza noi alegeri. Cu acest prilej se va alege ÅŸi un număr de 3-5 delegaÅ£i pentru ConferinÅ£a judeÅ£eană a Frontului Salvării NaÅ£ionale, în care se va alege Consiliul JudeÅ£ean al acestui Front”.

precizari_CJFSN_RB14ian90

ÃŽn „RenaÅŸterea Bănăţeană” din 14 ianuarie 1990 Consiliul JudeÅ£ean al Frontului Salvării NaÅ£ionale face niÅŸte precizări: „ÃŽn urma consultărilor, atît cu mulÅ£imea aflată în faÅ£a sediului judeÅ£ean cît ÅŸi cu membri consiliului prezenÅ£i în clădire, domnul general maior Gheorghe Popescu a fost investit ca, împreună cu un grup de ofiÅ£eri din garnizoana TimiÅŸoara, să asigure coordonarea desfăşurării în ordine ÅŸi liniÅŸte a alegerilor comitetelor ÅŸi consiliilor Frontului Salvării NaÅ£ionale din întreprinderi, instituÅ£ii ÅŸi localităţi (…) ÃŽn legătură cu unele zvonuri privind preluarea puterii de către armată în TimiÅŸoara, Consiliul Frontului Salvării NaÅ£ionale precizează că este vorba de un interimat ÅŸi că armata nu doreÅŸte sub nici o formă să preia puterea”.

ÃŽn 16 ianuarie 1990, „RenaÅŸterea Bănăţeană” publică niÅŸte reguli pentru desfăşurarea noilor alegeri.

alegeri_RB16ian90

ÃŽn „RenaÅŸterea Bănăţeană” din 20 ianuarie 1990 apare un comunicat al comisiei electorale constituită pentru organizarea alegerilor, semnat de preÅŸedinte Corneliu Ritt ÅŸi secretar Vasile Onofrei. ÃŽn comunicat se dă lista a 48 de întreprinderi ÅŸi instituÅ£ii (majoritatea din TimiÅŸoara) care au constituit Comisia electorală: ÃŽ.M.T. [ÃŽntreprinderea Mecanică TimiÅŸoara], ElectrotimiÅŸ, Spumotim, Institutul Agronomic, DetergenÅ£i, ELBA, Institutul Politehnic, 1 Iunie, Solventul, I.A.E.M. [ÃŽntreprinderea de Aparate Electrice de Măsurat], I.J.T.L. [ÃŽntreprinderea JudeÅ£eană de Transport Local], Fabrica de ciorapi, Fabrica de Å£igarete, Industria Lînii, Victoria – Guban, GarofiÅ£a, IPROTIM, Electrometal, I.A.T. [ÃŽntreprinderea de Autoturisme], I.M.A.I.A., ConfecÅ£ii Bega, IMCT, ITC Memorii, UJCOOP, DirecÅ£ia apelor, Dermatina, 6 Martie, Banatim, Regionala Căi Ferate, Fabrica de zahăr, I.R.P. [ÃŽntreprinderea Română de Piele], I.A.S. TimiÅŸoara, TAGCMT, Colegiul de avocaÅ£i, ÃŽntreprinderea de piele ÅŸi mănuÅŸi, Calapoade Lugoj, CIUMMR [institut de proiectare pentru maÅŸini de ridicat – actualul PROMPT], IOT [ÃŽntreprinderea Optică], IPL [ÃŽntreprinderea de Prelucrare a Lemnului], ÃŽntreprinderea Poligrafică, ICPGA, Pencoop, Kandia, Uniunea ArtiÅŸtilor Plastici, IRA [ÃŽntreprinderea de ReparaÅ£ii Auto], ILF, ITT [ÃŽntreprinderea Textilă TimiÅŸoara], Modern.
comisia_electorala1_RB20ian90
comisia_electorala2_RB20ian90

Activitatea noii comisii a fost contestată. ÃŽn „RenaÅŸterea Bănăţeană” din 21 ianuarie 1990 Consiliul JudeÅ£ean FSN declară comisia electorală ca nelegitimă, „autoformată” ÅŸi „autoinvestită”, un comunicat în acelaÅŸi sens dîndu-l ÅŸi consiliul municipal FSN.

contestarea_comisiei_electorale_RB21ian90

ÃŽn acelaÅŸi număr de ziar Consiliul JudeÅ£ean FSN publică un comunicat din care citez: „ÃŽntrucît cotidianul RenaÅŸterea Bănăţeană îşi menÅ£ine ÅŸi pe mai departe statutul ambiguu, publicînd numeroase articole cu caracter destabilizator, culminînd cu acreditarea publicării unui Comunicat al unei anume Comisii electorale autoînfiinÅ£ate ÅŸi provocînd astfel un ÅŸir intolerabil de confuzii, Comitetul judeÅ£ean al FSN a decis convocarea întregului personal redacÅ£ional la o întîlnire de analiză”.

ComunicatCJSN_RB21ian90

Pînă la urmă alegerile convocate de comisia electorală se vor ţine totuşi, iar la scurt timp conducerea judeţului şi oraşului va fi iar revizuită ca urmarea a înfiinţării CPUN-urilor, decise pe plan naţional. Timişoara a fost singurul oraş din ţară unde în ianuarie 1990 s-au desfăşurat alegeri, liderii emanaţi de revoluţie fiind în mare parte schimbaţi.

7 gânduri despre „12 ianuarie 1990 – înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeÅ£ului TimiÅŸ

  1. consider ca buletinele de vot nu sint tiparite in mod democrat ,de ce simplu nu are o pozitie de observati ,in care electoratul sa poata spune parerea si vota pe unul care nu a facut campanie dar il recunoaste poporu de exemplu F.D.R.stiu eu: ,aceasta rubrica trebuia votati la doua stampile ca o sa traiti bine noroc bun tot mirioca. FRONTUL DEMOCRAT ROMIN.

  2. Pentru un minut, am crezut ca au avut loc niste alegeri. S-au strans niste domni autopropusi (electorii „desemnaÅ£i de către consiliile lărgite ale FSN”), care nu „reprezentau” diviziuni teritoriale, nici partide – ci fabrici! Cam toti au facultate, spre deosebire de cei care si-au dat viata ca ei sa se ajunga. Multi sunt directori, profunivi, deci clar peceristi si posibil securisti. Demonstratiile l-au dat jos pe Ceausescu si pe Fortuna au fost cumva indepartate de organizatorii „alegerilor”. Cum s-a reusit? Totul pare o manevra pentru a aduce FNS-ul local in linie cu cel central. Google mi-a gasit un alt blog, din care reiese ca Iliescu era bucrat de alegerile timisorenilor. E posibil ca, in naivitatea lor, timisorenii sa se fi bucurat atunci, dar azi as fi mai circumspect.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.