Dialog CADA – Gelu Voican (2). În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras în populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19 cînd s-au vînat familii de cadre (video)

Continuarea dialogului ţinut în 12 februarie 1990 între reprezentanţii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei şi viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu: Vezi şi prima parte a acestui dialog: Lista de revendicări CADA (linc).

Transcriere înregistrare:
00:03 Căpitan Adinel Popa: De asemeni, domnu’ Voican, aş vrea dacă se poate, şi cred că sînt în asentimentul colegilor mei, ca aceste propuneri, pe care noi le-am făcut în apelul acesta, să fie aduse de urgenţă la cunoştiinţa domnului Ion Iliescu. Şi dînsul să vină aici să discute cu noi, pentru că noi pentru aceasta am venit, să rezolvăm problemele acum.
00:31 Gelu Voican Voiculescu: Dacă domnul Iliescu ar fi fost prezent în clădire, situaţia ar fi fost diferită. Dar ştiţi că mîine este marea întrunire în legătură cu constituirea Consiliului Provizoriu al Uniunii Naţionale şi, fiind dincolo, la Parlament, este mult mai dificil, şi atuncea m-a însărcinat pe mine să-l reprezint.
00:55 Adinel Popa: Deci credem domnu’ Voican că am avea dreptul ca dînsul să ne facă onoarea să ne onoreze cu prezenţa.
01:04 Gelu Voican Voiculescu: Eu am să raportez insistenţa dumneavoastră în momentul cînd voi prezenta revendicările dumneavoastră.
01:12 Căpitan Nicolae Durac: Deasemenea domnule Voican, am dori ca această discuţie şi apelul nostru să fie difuzat. Să nu se mai întîmple o dezinformare, cum s-a întîmplat în perioada 16 la 22 în Timişoara.
01:39 Gelu Voican Voiculescu: Acuma după cum vedeţi se înregistrează. Deci, haideţi să discutăm, punct cu punct, apelul dumneavoastră. Punctul unu: “stabilirea adevărului pivind rolul armatei în revoluţie, în perioada 16-20 decembrie în Timişoara”.
02:10 Ofiţer: Şi în Timişoara. Deci în toată armata şi în special în Timişoara.
02:13 Gelu Voican Voiculescu: În toată armata şi în special în Timişoara.
02:17 Nicolae Durac: Dacă-mi permiteţi domnule Voican, în legătură cu această problemă, aş vrea să arăt că în Timişoara armata a fost scoasă pe stradă şi începînd cu data de 19 după-amiază armata din Timişoara a fraternizat cu poporul. În data de 21, în schimb, conducerea ministerului apărării naţionale a scos armata în Bucureşti. Deşi se cunoştea situaţia din Timişoara. Oraşul Timişoara era oraş liber, armata liberă, care, de fapt, de comun acord, eram în stare s-o apărăm cu orice preţ.
03:11 Gelu Voican Voiculescu: Şi pînă-n ziua de 21?
03:15 Nicolae Durac: Pînă-n ziua de 21, pînă în data de 19, armata a fost obligată să iasă pe stradă prin dezinformări de la conducerea ministerului apărării naţionale, a avut o atitudine care a pus o pată neagră. Trebuie să înţelegem că forţele existente în acea perioadă în Timişoara, dacă executau ordinul întocmai, Timişoara nu mai exista în data de 18. Dar ieşind pe stradă, cei de acolo, am văzut realitatea. Văzînd realitatea, deja a început fraternizarea cu masele populare. Încetul cu încetul, am început transportul demonstranţilor cu steagul României, fără stemă, cu flori, pe stradă. Conducerea de partid existente în Timişoara şi cei veniţi din partea armatei au cunoscut acest lucru. Au plecat la Bucureşti. Şi totuşi, în Bucureşti s-a întîmplat ce s-a întîmplat. Armata a fost scoasă pe stradă. Aici este o problemă foarte delicată.
04:58 Gelu Voican Voiculescu: Vă ascult.
04:59 Nicolae Durac: În ce sens? Atîta timp cît domnul ministru, trecînd la alt punct, de interne Chiţac a participat în Timişoara, iar într-un interviu dumnealui a afirmat că revoluţia l-a prins în Bucureşti, cred că dumnealui ar fi cel mai în măsură, sau cei care au fost în Timişoara, să dea răspuns tuturor problemelor privind adevărul despre armata din Timişoara şi ordinele care s-au dat în Timişoara.
05:43 Adinel Popa: Îmi permiteţi să fac o remarcă, ţinînd cont de poziţia armatei din Timişoara, şi în rîndul armatei sînt uscături. Oameni care au executat orbeşte ordinul primit. Să tragă! Şi au tras în populaţie. Aceşti oameni au fost avansaţi la excepţional de către cadrele care au fost numite şi reactivate în conducerea ministerului apărării naţionale, de către ministrul apărării naţionale. Şi aceste cadre cu onor ne conduc şi acum. Şi sîntem obligaţi să executăm ordinele acestora. S-a făcut o anchetă de către ziarul „Gazeta de Vest” şi de către presa liberă din Timişoara şi studenţi în unităţile militare. Unde s-a luat la cunoştiinţă de numele celor care au executat foc asupra populaţiei. Cerem ca aceşti militari să fie traşi la răspundere ca orice criminali.
06:51 Constantin Chiticaru: Mai există un aspect, dacă numai militarii din Timişoara fraternizau cu populaţia iar în Bucureşti, potrivit ordinelor, se înăbuşea totul în sînge, care era soarta celor din Timişoara? Aici vrem să ajungem.
07:10 Locotenent-major aviaţie Daniel Drăgan: De asemenea, dacă-mi permiteţi, la ora actuală, în Timişoara, se întîmplă ceva dureros. Populaţia a început să-şi revină. Şi acum oamenii vor adevărul. Prin ceea ce s-a făcut din partea ministerului şi asemenea, dîndu-se voie diferiţilor participanţi, vorbesc din cadrul armatei, la diferite faze ale luptelor de dinainte şi de după, mai ales după, şi aşa să spun, uneori lasă impresia, mai ales ce a apărut în ziar, unor false fapte de vitejie. Practic, ni s-a făcut un deserviciu, celor de la Timişoara. Au apărut relatări cum că aeroportul [din Timişoara] a fost atacat de terorişti. Noi am fost pe aeroport tot timpul, n-au fost terorişti. Acum oamenii sînt în derută, ei tind să creadă ce spun organele mass-media, noi n-avem nici o…, ne-am pierdut girul. Şi a apărut o situaţie încît, practic, în loc să fim scoşi şi ridicaţi în ochii oamenilor, noi coborîm în ochii oamenilor. Şi se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd au fost cazuri, s-au vînat familii de cadre. S-a încercat, s-a intervenit, în unele cazuri au fost molestaţi cadre. Cadrele militare au fost molestate.
08:33 Gelu Voican Voiculescu: De către cine?
08:35 Daniel Drăgan: De către persoane civile.
08:36 Ofiţer: De populaţia.
08:37 Daniel Drăgan: De populaţia oraşului. Oameni de bună credinţă, poate împinşi, dirijaţi, manipulaţi chiar. pentru că într-o asemenea stare de spirit, vă daţi seama, este foarte uşor să arunci o scînteie şi atunci rezultatele sînt incalculabile. Şi deasemenea zvonul este o armă foarte eficientă la ora actuală. Aceasta este una din problemele specifice ale forţelor armate din Banat.
09:08 Gelu Voican Voiculescu: Eu rămîn foarte surprins de ce aud de la dumneavoastră, pentru că deşi am trăit şi, ulterior, în zilele de 21, 22, am participat nemijlocit la revoluţia noastră. Ştiam că la Timişoara armata nu a tras şi că toată reprimarea a fost făcută de celelalte trupe.
09:28 Daniel Drăgan: S-a tras totuşi, chiar dacă au fost cazuri izolate, să spunem oameni care au făcut-o din exces de zel sau încercînd, închipuindu-şi că este un moment prielnic ca să…
09:40 Gelu Voican Voiculescu: Rămîn surprins deasemenea, întrucît ştiam că tocmai nu s-au executat ordinele, că, din teleconferinţă rezulta că n-au avut nici muniţia de război asupra lor.

(va urma)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.