Cercetările Parchetului în dosarul revoluției (66). Timișoara

Continui prezentarea ordonanţei procurorilor Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea în dosarul 97/P/1990 – dosarul mamut făcut de procurorul Dan Voinea prin conexarea mai multor cauze legate de revoluţia din 1989. Astfel, acesta a devenit dosarul principal legat de revoluţie, dar nu trebuie făcută greşeala de a-l considera singurul dosar cu acest subiect din arhivele parchetului.

Vezi şi primele părţi ale acestei ordonanţe:
– Consideraţii generale
– Istoricul dosarului
– Situaţia de fapt generală
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (1)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (2)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (3)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (4)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (5)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (6)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (7)
– Bucureşti. Busculada de la mitingul lui Ceauşescu
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi de maşini militare
– Bucureşti. Ucişi prin împuşcare în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
– Bucureşti. Răniţi în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (8)
– Bucureşti. Agresaţi, reţinuţi, răniţi
– Bucureşti. Răspînditori de manifeste şi alţii
– Bucureşti. CC – situaţie generală
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (1)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (2)
– Bucureşti. Moartea lui Jean Luis Calderon
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (3)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (4)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (5)
– Bucureşti. Un securist rătăcit în CC
– Bucureşti. Moartea generalului Milea
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (1)
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (2)
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (3). Moartea actorului Horia Căciulescu
– Bucureşti. Televiziune – situaţia generală
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (1)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (2)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (3)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (4)
– Bucureşti. Televiziune. Reţinuţi (bănuiţi de terorism)
– Bucureşti. Televiziune. Margareta Costea
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (5)
Bucureşti. Radiodifuziune
Bucureşti. Zona Mărgeanului – Şoseaua Antiaeriană. Răniţi şi ucişi (1)
Bucureşti. Zona Mărgeanului – Şoseaua Antiaeriană. Răniţi şi ucişi (2)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (1). Militari împuşcaţi în autobuze sau camioane
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (2)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Împuşcaţi în autoturisme (1)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi (1)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Împuşcaţi în autoturisme (2)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi (2)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Împuşcaţi în TAB sau în elicopter
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Împuşcaţi în autoturisme (3)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (3)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Moartea rugbyştilor Durbac şi Murariu
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (4)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Autobuzul mitraliat
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Uslaşul Soldea
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Reţinuţi (bănuiţi de terorism)
Otopeni
Bucureşti. Şoseaua Olteniţei
Bucureşti. Fabrica de Elemente de Automatizări. Răniţi falşi?
Bucureşti. Casa Scînteii
Bucureşti. Spitalul Militar Central, Spitalul Colţea şi Calea Moşilor
Bucureşti. Colentina, Linia de centură – Domneşti, Operă, Piaţa Unirii, Spitalul Caritas
Bucureşti. Strada Eforie, şoseaua Pantelimon, Griviţa Roşie, 23 August, Bucur Obor
București. Str. Lemnea
București. Zonele Beldiman, Arhivele Statului, Tei – Barbu Văcărescu, spitalul Floreasca, șoseaua Viilor
București. Șoseaua Chitilei (inclusiv comuna Chitila), Calea Griviței și întreprinderea Laromet
București. Cadavre neidentificate

În acest episod prezint capitolul despre Timișoara din rezoluția parchetului. Trebuie precizat că despre revoluția din Timișoara există alte dosare mult mai importante decît acesta la care s-a dat rezoluția pe care o prezint acum. E vorba de dosare care au și primit rezolvare în instanță, precum cel al „procesului celor 25” (inculpați Ion Coman, Radu Bălan și alții), procesului Chițac-Stănculescu, Calea Lipovei și altele, unele deja prezentate pe acest blog – vedeți pagina Revoluția din Timișoara (documente) (linc). În dosarul 97/P/1990 mi se pare că domnul procuror Dan Voinea a comasat ce documente mai existau pe la parchet despre Timișoara după ce majoritatea documentelor fuseseră deja incluse în alte dosare, trimise deja în judecată, și a mai făcut niște audieri noi, la mare distanță de momentul revoluției, ca să poată exista și un capitol despre Timișoara în acest dosar. Impresia de superficialitate cu care s-a lucrat în capitolul despre Timișoara, care pare bizuit pe resturi de documente neincluse în dosarele importante ale Timișorii, mi-o dă și ortografierea greșită a numelui unor victime (de pildă Bânciu e ortografiat Banciu, fără diacritice).

III.2. SITUAŢIE DE FAPT TIMIŞOARA

Aşa cum am arătat anterior, în cursul zilei de 17.12.1989, populaţia din mun. Timişoara manifesta împotriva regimului Ceauşescu.
Ferm hotărâţi să „restabileasca ordinea”, Nicolae Ceauşescu şi membrii Comitetului Politic Executiv au dispus implicarea unor forţe, care, prin dimensiunile lor, depăşeau cu mult amplitudinea evenimentelor consumate până în acel moment. Pentru coordonarea acţiunilor, au fost trimişi reprezentanţi ai eşaloanelor superioare de partid şi din conducerea Ministerului de Interne, respectiv a Ministerului Apărării Naţionale.
Au existat trei comandamente pentru coordonarea măsurilor de reprimare a manifestanţilor: cel politic, format din Coman Ion, Bălan Radu, Matei Ilie şi Pacoste Cornel, cel al Ministerului de Interne alcătuit din generalii Nuţă Constantin, Mihale Velicu şi Macri Emil, alături de conducerile locale ale miliţiei şi securităţii şi, în fine, cel al Ministerului Apărării Naţionale condus de generalul Guşă Ştefan, ajutat de un grup de ofiţeri superiori.
Aceştia au dispus ca, în data de 17.12.1989, coloane de militari să defileze pe străzile oraşului, cu scopul de a intimida populaţia care participa la manifestaţii. În astfel de misiuni au fost implicate UM 01185, UM 1008, UM 0805 şi UM 01115.
Coloanele de militari de la UM 01185 Timişoara au defilat pe traseul cazarmă – Calea Şagului – b-dul 6 Martie – Piaţa Maria – Catedrală – Operă – Piaţa Marăşti – cazarma Oituz de pe str. Popa Şapcă. Militarii au fost provocaţi de manifestanţi dar nu au fost incidente majore.
În jurul orelor 1700-1730, s-a realizat un dispozitiv circular pentru apărarea Comitetului Judeţean PCR, format din militari ai trupelor de securitate, grăniceri şi trupe MApN. Un număr de 30 militari în termen au fost dispuşi cu misiunea de a interzice afluirea pe Podul Decebal. Această acţiune a fost susţinută şi de 3 plutoane de la trupele de securitate din Timişoara şi Arad. Unul dintre aceste plutoane a acţionat intercalat între militarii de la UM 01008 Timişoara.
Militarii în termen, chiar şi cei de la aceeaşi unitate, nu se cunoşteau între ei întrucât nu făceau parte din aceleaşi plutoane şi companii.
Dispozitivul circular realizat interzicea afluirea către Comitetul Judeţean PCR, pe Podul Decebal dinspre Piaţa Traian, b-dul V. Pârvan şi str. Galaţi.
În seara zilei de 17.12.1989, în jurul orei 1900, după primirea indicativului Radu cel Frumos, militarilor li s-a distribuit muniţie de război.
În jurul aceleaşi ore, o coloană formată din sute de demonstranţi s-a deplasat pe b-dul V. Pârvan cu intenţia de a trece Podul Decebal şi a ajunge în faţa Comitetului Judeţean PCR Timiş. Când coloana a ajuns la câţiva zeci de metri de pod s-a deschis foc împotriva manifestanţilor.
Accesul spre Comitetul Judeţean era blocat de un dispozitiv militar ce cuprindea militari de la UM 01185 Timişoara, UM 01008 Timişoara şi 3 plutoane de trupe de securitate. Pe pod se aflau de asemenea transportoare blindate şi tancuri de la UM 01115 Timişoara.
În cursul aceleaşi zile în Piaţa Traian s-au aflat câteva sute de demonstranţi. Forţele de ordine au intervenit în seara zilei respective când în piaţă se aflau mai puţine persoane.
În acest context, în zona Podul Decebal – Piaţa Traian, conform actelor aflate la dosarul cauzei, au rezultat următoarele victime:
1. Parte vătămată Alexoaie Dumitru (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Alexoaie Dumitru domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 35 zile de îngrijiri medicale. (raport medicolegal nr. 55/11.01.1990 al LML Timişoara)
2. Parte vătămată Borlea Ioan (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Borlea Ioan, domiciliat în Giarmata Vii, jud. Timiş, a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 65 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
3. Parte vătămată Boghin Nicolae Dimitrie (Timişoara-Vol. Podul Decebal- Piaţa Traian) – rănit
Numitul Boghin Nicolae Dimitrie domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 18 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 36/1990 LML Timişoara)
4. Parte vătămată Călin Adrian (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Călin Adrian a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 30 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 75/1990 LML Timişoara)
5. Parte vătămată Cimpoieru Maria (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănită
Numita Cimpoieru Maria domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 35 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
6. Parte vătămată Crăsnean Vasile Ioan (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Crăsnean Vasile Ioan domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 70 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
7. Parte vătămată Cristea Cristian (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Cristea Cristian, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 30 zile de îngrijiri medicale, cu menţiunea constituirii unei infirmităţi permanentă. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
8. Parte vătămată Facasciuc Viorica (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numita Facasciuc Viorica, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
9. Parte vătămată Gavra Dan (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Gavra Dan, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 50 zile de îngrijiri medicale cu infirmitate permanentă. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
10. Parte vătămată Gherasim Doiniţa (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănită
Numita Gherasim Doiniţa a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 3-4 luni de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
11. Parte vătămată Kali Adrian (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Kali Adrian, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
12. Parte vătămată Lacatas Aladar (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Lacatas Aladar, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
13. Parte vătămată Lengyel Daniela (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănită
Numita Lengyel Daniela, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 100 zile de îngrijiri medicale, cu gradul III de invaliditate. (raport medico legal nr. 789/1991 LML Timişoara)
14. Parte vătămată Maxim Irinel (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Maxim Irinel, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 8 luni de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 789/1991 LML Timişoara)
15. Parte vătămată Olariu Marian (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Olariu Marian, domiciliat în com Dumbrăvița, jud. Timiş, a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 4 luni de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
16. Parte vătămată Papilion Laurenţiu (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Papilion Laurenţiu, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
17. Parte vătămată Pîrja Ioan (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Pîrja Ioan, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 40 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
18. Parte vătămată Roşca Ilie (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Roşca Ilie, domiciliat în com. Satchinez, jud. Timiş, a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 1396/1992 LML Timişoara)
19. Parte vătămată Sidenco Marcel (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Sidenco Marcel, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 18 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
20. Parte vătămată Stoianov Zora (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănită
Numita Stoianov Zora, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
21. Parte vătămată Toc Cristian (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Toc Cristian, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni pentru care a necesitat 65 de zile de îngrijiri medicale cu punerea în primejdie a vieții victimei. (raport medico legal nr. 789/1991 LML Timişoara)
22. Parte vătămată Trifu Gheorghe (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Trifu Gheorghe, domiciliat în com. Jamul Mare, sat Gherman, jud. Timiş, a suferit leziuni pentru care a necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 104/1990 LML Timişoara)
23. Parte vătămată Untilă Corina (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănită
Numita Untilă Corina, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni pentru care a necesitat 40-50 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
24. Parte vătămată Valon Alin (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Valon Alin, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
25. Parte vătămată Vasnei Alexandru (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Vasnei Alexandru, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 50 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
26. Parte vătămată Vlaici Sava (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Vlaici Sava, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 194 de zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei. (raport medico legal nr. 789/1991 LML Timişoara)
27. Parte vătămată Zaharia Florin (Timişoara-Vol. Podul Decebal-Piaţa Traian) – rănit
Numitul Zaharia Florin, domiciliat în com. Mijlocenii Bârgăului, jud. Bistriţa, a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 40 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
28. Banciu Leontina (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedată
Numita Banciu Leontina, cu ultimul domiciliul în Timişoara (…) a participat la manifestaţiile anticomuniste din mun. Timişoara.
În legătură cu împrejurările în care s-a produs decesul, Banciu Arion-Emil, fiul victimei, a precizat că mama sa a fost împuşcată în ziua de 17.12.1989, în timp ce se afla în zona Podului Decebal.
29. Andrei Maria (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedată
Numita Andrei Maria, fiica lui Gheorghe şi Elena, cu ultimul domiciliul în com. Pojogi-Cerna, jud. Vâlcea a participat la demonstraţiile din luna decembrie 1989, din mun. Timişoara.
În legătură cu împrejurările în care s-a produs decesul, numiţii Andrei Gheorghe şi Andrei Elena au precizat că fiica lor a fost împuşcată în ziua de 17.12.1989, în timp ce participa la manifestaţiile din zona Podului Decebal.
Conform raportului medico legal nr. 1013/41/1989 al LML Timişoara moartea acesteia a fost violentă şi s-a datorat unui traumatism cranio-cerbral acut.
30. Ewinger Slobodanca – decedată
Conform adresei nr. 200/A/1990 a LML Timişoara, moartea numitei Ewinger Slobodanca, cu ultimul domiciliu în com. Variaş, sat Gelu, jud. Timiş, a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate. (Podul Decebal)
31. Ţintaru Teodoru Octavian – decedat
Conform raportului medico legal nr. 1012/A/40/1989, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Ţintaru Teodoru Octavian, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat plăgilor împuşcate abdominale şi la nivelul coapsei stângi.
32. Popescu Rozalia Irma – decedată
Conform raportului medico legal nr. 1063/1989, întocmit de LML Timişoara, moartea numitei Popescu Rozalia Irma a fost violentă şi s-a datorat politraumatismului cu traumatism cranio-cerebral, abdominal şi de membre inferioare produse prin călcare de un vehicul în mişcare.
33. Sava Florica – decedată
Conform raportului medico legal nr. 5/A/1990, întocmit de LML Timişoara, moartea numitei Sava Florica, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate abdominale, cu stare toxico septică (peritonită).
34. Parte vătămată Sava Elena – rănită
Conform raportului medico legal nr. 2732/1990, întocmit de LML Timişoara, numita Sava Elena, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care au necesitat 90 zile de îngrijiri medicale.
În după amiaza zilei de 17.12.1989 o parte dintre demonstranţii, care manifestau împotriva regimului dictatorial, s-au deplasat în coloană şi s-au postat pe treptele Catedralei, din mun. Timişoara.
În acesta zonă, încă din data de 16.12.1989, se aflau amplasate efective ale Ministerului de Interne. În după-amiaza zilei de 17.12.1989 au fost aduse în dispozitiv şi subunităţi ale MApN, cărora, în jurul orelor 2000, li s-a distribuit muniţie de război. Efectivele aparţineau unor subunităţi de grăniceri precum şi de la UM 0805 Timişoara (formaţiuni de miliţie şi securitate), subunităţi de la grupul de pompieri Timişoara şi subunităţi de la UM 01024 Timişoara.
O parte dintre manifestanţii postaţi pe treptele Catedralei din Timişoara s-au îndreptat spre sediul Consiliu Municipal şi înspre Piaţa Operei.
Întrucât unii dintre manifestanţi au distrus magazinele din zonă, incendiindu-le, s-a dispus deschiderea focului de avertisment. De asemenea s-a ordonat efectuarea unei demonstraţii cu tehnica blindată aparţinând UM 01024 Timişoara, în sensul că s-a ordonat patrularea unor vehicule blindate (TAB şi TABC) prin faţa celor aflaţi pe treptele Catedralei.
Acţiunile întreprinse de către forţele de ordine nu au avut rezultatul scontat, respectiv de intimidare a manifestanţilor, ci dimpotrivă au făcut ca manifestaţia să ia o amploare şi mai mare, situaţie în care, pe fondul actelor de vandalism care nu au încetat, s-a executat foc cu armamentul din dotare, rezultând următoarele victime:
1. Iosub Constantin (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 994/22/89, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Iosub Constantin a fost violentă şi s-a datorat plăgilor împuşcate la nivelul gâtului şi toracelui.
2. Gîrjoabă Dumitru Constantin (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – decedat
Numitul Gîrjoabă Dumitru Constantin, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a decedat urmare unei plăgi împuşcate penetrante abdominale.
3. Istvan Andrei (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 976/4/89, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Istvan Andrei, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate în zona toraco-abdominală.
4. Balmuş Vasile (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 1004/32/1989, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Balmuş Vasile, cu ultimul domiciliu în com. Arbore, jud. Suceava, a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate cranio-cerebrale.
5. Caceu Mariana (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – decedată
Conform raportului medico legal 1009/37/1989, întocmit de LML Timişoara, moartea numitei Caceu Mariana, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate cranio-cerebrale.
6. Caceu Margareta (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – decedată
Conform raportului medico legal nr. 983/11/89, întocmit de LML Timişoara, moartea numitei Caceu Margareta, cu ultimul domiciliu în com. Dobra (…), jud. Hunedoara, a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate cranio-cerebrale.
7. Parte vătămată Sava Angela Elena (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – decedată
Conform raportului medico legal 1014/42/1989, întocmit de LML Timişoara, moartea numitei Sava Angela Elena, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate craniocerebrale.
8. Parte vătămată Munteanu Dumitru (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Numitul Munteanu Dumitru, domiciliat în com. Zabrani, jud. Arad, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 135 zile de îngrijiri medicale.
9. Parte vătămată Bumbar Mihai (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal 174/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Bumbar Mihai, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30 zile de îngrijiri medicale.
10. Parte vătămată Vincu Traian (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Numitul Vincu Traian, domiciliat în Timişoara (…), a fost rănit la data de 17.12.1989, în timp ce se afla în Piaţa Operei.
11. Parte vătămată Şerban Tănase (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Şerban Tănase, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 35 zile de îngrijiri medicale.
12. Parte vătămată Botezatu Marcel (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Botezatu Marcel, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale care au necesitat 6 luni de îngrijiri medicale.
13. Parte vătămată Călin Marius (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Călin Marius, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 45 zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
14. Parte vătămată Cojiţă Ion (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Cojiţă Ion, domiciliat în com. Sânmihaiu Român, satul Utvin, jud. Timiş, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 90 zile de îngrijiri medicale.
15. Parte vătămată Halasz Szabo Iosif (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Halasz Szabo Iosif, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 100 zile de îngrijiri medicale.
16. Parte vătămată Ionescu Cornel (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Ionescu Cornel, domiciliat în com. Criciova (…), jud. Timiş, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 25 zile de îngrijiri medicale.
17. Parte vătămată Lazăr Lidia (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănită
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numita Lazăr Lidia, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 65 zile de îngrijiri medicale.
18. Parte vătămată Madoşi Ana (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numita Madoşi Ana, domiciliată în com. Remetea Mare, jud. Timiş, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 6 luni de îngrijiri medicale.
19. Parte vătămată Mardare Sorin (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Mardare Sorin, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 15 zile de îngrijiri medicale.
20. Parte vătămată Murariu Eugen (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Murariu Eugen, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 35 zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
21. Parte vătămată Pascalău Cristian (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Pascalău Cristian, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 25 zile de îngrijiri medicale.
22. Parte vătămată Paşca Dan (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Paşca Dan, fiul lui Ioan şi Ana, născut la data de 29.08.1972, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 4 luni de îngrijiri medicale.
23. Parte vătămată Şandru Horia (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Şandru Horia, domiciliat în Timişoara (…), a suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare 6 luni de îngrijiri medicale.
24. Parte vătămată Vona Maria (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănită
Conform raportului medico legal nr. 160/1990, întocmit de LML Timişoara, numita Vona Maria, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 23 de zile îngrijiri medicale.
25. Parte vătămată Rachici Oliver (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 50/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Rachici Oliver, domiciliat în com. Radimna, jud. Caraş Severin, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 45 zile de îngrijiri medicale.
26. Parte vătămată Curac Mihai (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 87/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Curac Mihai, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30 zile de îngrijiri medicale.
27. Parte vătămată Halip Nelu (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 114/C/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Halip Nelu, domiciliat în com. Săcălaz, str. Beregsău Mic, jud. Timiş, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30 zile de îngrijiri medicale.
28. Parte vătămată Luchescu Stelian (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 403/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Luchescu Stelian, domiciliat în mun. Alba Iulia (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 70-80 zile de îngrijiri medicale.
29. Parte vătămată Pîrvan Ioana (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numita Pîrvan Ioana, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 25 zile de îngrijiri medicale.
30. Parte vătămată Secu Cornel (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Secu Cornel, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 4 luni de îngrijiri medicale.
31. Parte vătămată Mureşan Lucian (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Mureşan Lucian, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 35 zile de îngrijiri medicale.
32. Parte vătămată Chiu Adrian (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Chiu Adrian, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30 zile de îngrijiri medicale.
33. Parte vătămată Chiriliuc Constantin (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Chiriliuc Constantin, domiciliat în Bacău (…), a fost suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 6 luni de îngrijiri medicale.
34. Parte vătămată Tănase Vasile (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Tănase Vasile, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 40 de zile de îngrijiri medicale.
35. Parte vătămată Murariu Irina (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănită
Conform raportului medico legal nr. 1484/1990, întocmit de LML Timişoara, numita Murariu Irina, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 7 de zile de îngrijiri medicale.
36. Parte vătămată Bucă Ilie (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Bucă Ilie, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 70 de zile de îngrijiri medicale.
37. Parte vătămată Puşchiţă Darie (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 181/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Puşchiţă Darie, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 70 de zile de îngrijiri medicale.
38. Parte vătămată Primaru Gheorghe (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană)
Conform raportului medico legal nr. 609/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Primaru Gheorghe, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care nu s-a putut stabili mecanismul de producere al acestora şi nici tipul de îngrijire medicală, după aspectul lezionar prezentat la data examinării.
39. Parte vătămată Honig Ilie (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 257/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Honig Ilie, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 7 zile de îngrijiri medicale.
40. Parte vătămată Dobre Petru (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Dobre Petru, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 40 zile de îngrijiri medicale.
41. Parte vătămată Merluşcă Ioan (Timişoara-Vol. Catedrala Mitropolitană) – rănit
Numitul Merluşcă Ioan, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 40 zile de îngrijiri medicale.
42. Stanciu Ioan (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Stanciu Ioan, cu ultimul domiciliul în Timişoara (…) a participat la demonstraţiile anticomuniste din mun. Timişoara din luna decembrie 1989. Soţia acestuia, numita Stanciu Marioara Aurelia, a precizat, la data de 03.12.2008, că soţul său a fost împuşcat mortal în ziua de 17.12.1989, în timp ce se afla pe scările de acces în Catedrala din Timişoara.
43. Pădurariu Vasile (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 1016/1990, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Pădurariu Vasile, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei interne prin leziuni de organe abdominale, prin proiectil de armă de foc.
44. Parte vătămată Măriuţă Mariana (Timişoara-Vol. Sucală Ion) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 244/1991, întocmit de LML Timişoara, numita Măriuţă Mariana, domiciliată în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30 zile de îngrijiri medicale.
Conform actelor aflate la dosarul cauzei, în data de 18.12.1989, în zona Catedralei din mun. Timişoara, s-au mai înregistrat următoarele victime:
1. Parte vătămată Gliguţă Avram (Timişoara-Vol. Sucală Ion) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 158/1991, întocmit de LML Timişoara, numitul Gliguţă Avram, fiul lui Mihai şi Floarea, născut la data de 08.10.1960, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare 25 zile de îngrijiri medicale.
2. Parte vătămată Huţanu Crenguţa (Timişoara-Vol. Sucală Ion) – rănită
Numita Huţanu Crenguţa fiica lui Ioan şi Anița, domiciliată în Timişoara (…) a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 40-50 zile de îngrijiri medicale.
3. Leia Sorinel Daniel (Timişoara-Vol. Sucală Ion) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 1067/1990, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Leia Sorinel Daniel, fiul lui David Ilie şi Aurica, născut la data de 24.09.1967, cu ultimul domiciliu în com Făget (…), jud. Timiş, a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate cranio-cerebrale.
În seara zilei de 17.12.1989, în jurul orelor 1700-1800, aşa cum am menţionat anterior, către Piaţa Operei din Timişoara s-au deplasat numeroşi manifestanţi care îşi exteriorizau nemulţumirea faţă de regimul dictatorial. Printre aceste persoane s-au aflat şi elemente turbulente care au comis acte huliganice şi de vandalism.
În faţa clădirii Operei din Timişoara se aflau unităţi de intervenţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Miliţie Timiş şi un detaşament de la UM 01185 Timişoara, condus de către mr. Ştefan Ştefan şi cpt. Roman Nicolae.
În jurul orelor 2000, militarii au primit muniţie de război şi li s-a ordonat să facă uz de armă în situaţia în care vor fi atacaţi sau în cazul în care va continua incendierea şi devastarea magazinelor.
În contextul în care în direcţia militarilor s-a aruncat cu pietre şi sticle incendiare iar acţiunea de incendiere şi devastare a magazinelor din Piaţa Operei a continuat, s-a ordonat deschiderea focului de avertisment şi apoi foc la picioare, în condiţiile prevăzute de regulamentele militare.
În aceste împrejurări, în seara zilei de 17.12.1989, conform actelor aflate în dosarul cauzei, în zona Piaţa Operei, din mun. Timişoara, au rezultat următoarele victime:
1. Avram Ioan Vasile (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – decedat
Numitul Avram Ioan Vasile, a fost împuşcat la data de 17.12.1989, în timp ce se afla în Piaţa Operei şi a decedat la data de 26.12.1989
Conform raportului medico legal nr. 1074/A/89, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Avram Ioan Vasile, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat plăgii împuşcate toraco-abdominale cu lezarea plămânului ficatului şi rinichiului.
2. Opre Gogu (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 1003/31/89, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Opre Gogu, cu ultimul domiciliu în com. Giarmata, jud. Timiş, a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate cranio-cerebrale.
3. Parte vătămată Ştreangă Doru (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Ştreangă Doru, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 zile de îngrijiri medicale.
4. Parte vătămată Stoica Ioan (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Stoica Ioan, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 30 zile de îngrijiri medicale.
5. Parte vătămată Antal Emeric (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Antal Emeric, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 4 luni îngrijiri medicale.
6. Parte vătămată Drăgulescu Vasile Adrian (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 209/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Drăgulescu Vasile Adrian, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30 zile de îngrijiri medicale.
7. Parte vătămată Cojocaru Mihai (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 789/1991, întocmit de LML Timişoara, numitul Cojocaru Mihai, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 70 zile de îngrijiri medicale.
8. Parte vătămată Calotă Constantin (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Calotă Constantin, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 18 zile de îngrijiri medicale.
9. Parte vătămată Avădănoaiei Paul (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Avădănoaiei Paul, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale care au necesitat 3-4 luni îngrijiri medicale.
10. Chorosi Alexandru (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – decedat
Numitul Chorosi Alexandru, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost împuşcat mortal la data de 17.12.1989, în timp ce se afla în Piaţa Operei.
11. Osman Dumitru Alexandru (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – decedat)
Numitul Osman Dumitru Alexandru, cu ultimul domiciliu în com Sadova (…), jud. Dolj a fost împuşcat mortal la data de 17.12.1989 în timp ce se afla în Piaţa Operei.
12. Haţegan Petru (Timişoara-Vol. Piaţa Operei) – decedat
Numitul Haţegan Petru, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost împuşcat mortal la data de 17.12.1989, în timp ce se afla în Piaţa Operei.
13. Ioţcovici Gheorghe Nuţu (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Ioţcovici Gheorghe Nuţu, cu ultimul domiciliul în Timişoara (…) a participat la demonstraţiile din mun. Timişoara din luna decembrie 1989. Cu ocazia audierilor din prezenta cauză, mama acestuia, Ioţcovici Elena, a precizat că fiul său a fost împuşcat mortal în ziua de 17.12.1989, în timpul reprimării manifestaţiilor din mun. Timişoara.
14. Cismarik Ladislau (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 73/A/1990, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Cismarik Ladislau, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat şocului hemoragic, consecutiv unor plăgi realizate prin armă de foc şi cu un corp tăietor înţepător.
În după amiaza zilei de 17.12.1989, în zona intersecţiei str. Paris cu b-dul Republicii Hotel Banatul s-a semnalat incendierea fostului magazin de mobilă precum şi distrugerea vitrinelor unor magazine de către persoane turbulente aflate în stare de ebrietate care afluiau din Piaţa Operei deplasându-se către Piaţa Timişoara 700.
În această zonă a fost amplasat un detaşament de militari de la UM 01121 Timişoara, conduşi de către mr. Grigore Viorel, cpt. Nicoară Gabriel, lt. maj. Cutui Florin şi lt. maj. Ilie Viorel.
Forţele militare aflate în zonă au făcut uz de armă, înregistrându-se morţi şi răniţi după cum urmează:
1. Tako Gabriela Monica (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – decedată
Numita Tako Gabriela Monica, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost împuşcată la data de 17.12.198, în timp ce se afla pe str. Paris.
Conform raportului medico legal nr. 1037/A/89 al LML Timiş, moartea numitei Tako Gabriela Monica (decedată 19.12.2009) a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate în coapsa dreaptă.
2. Cruceru Gheorghe (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – decedat
Numitul Cruceru Gheorghe, domiciliat în Timişoara (…), a decedat prin împuşcare la data de 17.12.1989, în timp ce se afla pe str. Paris. Moartea s-a datorat hemoragiei externe consecutivă plăgii împuşcate coapsa stângă.
3. Parte vătămată Stoica Mircea (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – rănit
Numitul Stoica Mircea, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 75 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 1050/1990 LML Timişoara)
4. Parte vătămată Jinga Constantin (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – rănit
Numitul Jinga Constantin, domiciliat în Timişoara (…), a fost suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 25 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
5. Parte vătămată Creţa Ioan (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – rănit
Numitul Creţa Ioan domiciliat în Timişoara (…), a suferit o plagă împuşcată în 1/3 inferioară a coapsei stângi.
6. Parte vătămată Petroiu Mircea (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – rănit
Numitul Petroiu Mircea, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 5-6 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 2918/1991 LML Timişoara)
7. Parte vătămată Cucoş Nicuşor (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – rănit
Numitul Cucoş Nicuşor, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 9 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 226/1990 LML Timişoara)
8. Parte vătămată Blîndă Mirel (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – rănit
Numitul Blîndă Mirel, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 4 luni de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
9. Parte vătămată Oprea Sorin Dănuţ (Timişoara-Vol. Zona Centrală Timişoara – str. Paris) – rănit
Numitul Oprea Sorin Dănuț, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 7 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 2218/1992 LML Timişoara)
În după amiaza zilei de 17.12.1989, între orele 1300-1530, în Piaţa Libertăţii din Timişoara s-au adunat multe persoane care au început să scandeze lozinci anticomuniste. O parte dintre manifestanţi au distrus cofetăria şi consignaţia din piaţă şi au spart geamurile altor unităţi comerciale, de unde au scos, în stradă, diferite bunuri. De asemenea, au fost sparte geamurile restaurantului militar şi ale Comenduirii garnizoanei, aruncându-se în interior cu sticle incendiare.
În acest context, s-au luat măsuri de apărare a obiectivelor militare din zonă, în piaţă fiind dispuşi militari de la U.M. 01024 Timişoara şi de la UM 01970 Săcălaz. Efectivele de militari, dotate cu armament şi muniţie de război, au fost dispuse în faţa clădirii Marii Unităţi, precum şi în intersecţiile de acces spre piaţă şi spre terasa Restaurantului Militar.
De asemenea, în Piaţa Timişoara 700, la intersecţia str. 1 Mai cu str. C. Brediceanu, s-a masat un grup mare de demonstranţi. Şi în acesta zonă unii dintre demonstranţi au arucat cu pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor dislocaţi în acest perimetru, respectiv militari din cadrul UM 01970 Săcălaz şi UM 01125 Timişoara.
Forţele militare aflate în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara 700, pe fondul vacarmului creat de mulţime, au făcut uz de armă, înregistrându-se morţi şi răniţi, conform actelor aflate în dosarul cauzei, după cum urmează:
1. Parte vătămată Bărbat Vasile (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Bărbat Vasile, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 40-50 de zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
2. Bărbat Lepa (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – decedată
Numita Bărbat Lepa, domiciliată în Timişoara (…), a fost împuşcată mortal la data de 17.12.1989, în timp ce se afla în Piaţa Libertăţii.
3. Parte vătămată Drugă Dumitru Cristian (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Drugă Dumitru Cristian, fiul lui Dumitru şi Viorica, născut la 24.02.1970, domiciliat în Bocşa (…), jud. Caraş-Severin a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 4 luni de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
4. Parte vătămată Buzamat Cezar (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Buzamat Cezar domiciliat în Timişoara, str. Eroilor, nr. 47, jud. Timiş, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 22 de zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
5. Parte vătămată Honig Mihai (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Honig Mihai, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30-40 de zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
6. Todorov Miroslav (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 992/1989, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Todorov Miroslav, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei interne prin plagă împuşcată toracală.
7. Parte vătămată Brindas Valentin (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Brindas Valentin, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30 de zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
8. Parte vătămată Orban Jozsef (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Orban Jozsef, fiul Josif şi Elisabeta, născut la 15.10.1955 în com. Camar, jud. Sălaj, cu acelaşi domiciliu a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 100 de zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 789/1991 LML Timişoara).
9. Parte vătămată Miron Marius Sabin (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Miron Marius Sabin, domiciliat în Timişoara (…) a suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare 6 luni de îngrijiri medicale, cu menţiunea constituirii unei infirmităţi definitive. (raport medico legal nr. 661/1991 LML Timişoara).
10. Parte vătămată Pîrvu Ion (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Pîrvu Ion, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30-40 de zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
11. Parte vătămată Paşca Ioan (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Paşca Ioan, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 4 luni zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 789/1991 LML Timişoara)
12. Parte vătămată Pantea Dan (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Pantea Dan, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 40 de zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
13. Parte vătămată Cîmpean Cristian Liviu (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Cîmpean Cristian Liviu, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 100 de zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 789/1990 LML Timişoara).
14. Parte vătămată Crişan Doina (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănită
Numita Crişan Doina, domiciliată în Timişoara (…) a suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare 65 de zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
15. Parte vătămată Gavrilă Cristian Jorje (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit)
Numitul Gavrilă Cristian Jorje, domiciliat în Caransebeş (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30 de zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 1357/1992 LML Timişoara)
16. Parte vătămată Casmir Marin (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Casmir Marin, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 4 luni de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 477/1990 LML Timişoara)
17. Parte vătămată Costin Adrian (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Costin Adrian, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 40 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 51/1990 LML Timişoara)
18. Belici Radian (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – decedat
Numitul Belici Radian, fiul lui Ion şi Ana, născut la data de 28.11.1966, cu ultimul domiciliu în com. Jebel (…), jud. Timiş, a fost împuşcat mortal la data de 17.12.1989, în timp care se afla în Piaţa Timişoara 700. (raport medico legal nr. 1021/A/1989 LML Timişoara)
19. Parte vătămată Ţintoi Gheorghe (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Ţintoi Gheorghe, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 25 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 138/1990 LML Timişoara)
20. Parte vătămată Ardeleanu Gheorghe (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Ardeleanu Gheorghe, domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 45 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
21. Tăşală Remus (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 974/A/1992, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Tăşală Remus, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost violentă şi s-a datorat plăgii împuşcate cranio-cerebrale.
22. Parte vătămată Zbora Ioan (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Zbora Ioan, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 7 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 2424/1991 LML Timişoara)
23. Parte vătămată Kun Robert (Timişoara-Vol. Piaţa Libertăţii şi Piaţa Timişoara) – rănit
Numitul Kun Robert domiciliat în Timişoara (…) a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 35 zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
În seara zilei de 17.12.1989, în jurul orei 2200, o coloană de demonstranţi s-a deplasat pe Calea Aradului, din Timişoara, în sensul spre ieşire din oraş, aceştia dorind să ajungă la Institutul Agronomic, pentru a le cere studenţilor să li se alăture.
Coloana de manifestanţi trebuia să se deplaseze prin faţa Întreprinderii Textile Timişoara, unde era constituit un dispozitiv de pază format dintr-un detaşament de 50 militari de la UM 01008 Timişoara, aflat sub comanda mr. Surdu Dănuţ şi mr. Negovan Petrică. În zona porţii de acces în întreprindere se aflau 15 militari sub comanda cpt. Muntean Iulian şi cpt. Dragomir Vasile.
Când coloana de demonstranţi a ajuns la circa 100 metri de Întreprinderea Textile Timişoara, în direcţia militarilor din dispozitiv s-a aruncat cu sticle incendiare iar unul dintre militari a fost lovit cu o bilă metalică. În aceste împrejurări militarii au somat şi au executat foc rezultând, conform actelor aflate la dosarul cauzei, următoarele victime:
1. Carpin Dănuţ (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – decedat
Conform raportului 1008/1989, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Carpin Dănuţ a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei interne consecutivă lezării organelor interne abdominale prin proiectil de armă de foc.
2. Grama Alexandru (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – decedat
Conform raportului medico legal nr. 1042/A/1989 întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Grama Alexandru a fost violentă şi s-a datorat plăgii împuşcate cervico-toracice.
3. Parte vătămată Rusu Cristian (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Rusu Cristian a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 40-50 zile de îngrijiri medicale.
4. Parte vătămată Batica Constantin (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Batica Constantin a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 30 zile de îngrijiri medicale.
5. Parte vătămată Drăghici Erika (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănită
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numita Drăghici Erika a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 15 zile de îngrijiri medicale.
6. Parte vătămată Drăghici Marcel (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 171/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Drăghici Marcel a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 30 zile de îngrijiri medicale.
7. Parte vătămată Jichici Mihai (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 789/1991, întocmit de LML Timişoara, numitul Jichici Mihai a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 55 zile de îngrijiri medicale.
8. Parte vătămată Cojocariu Popa Gheorghe (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 140/1990 întocmit de LML Timişoara, numitul Cojocariu Popa Gheorghe a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 zile de îngrijiri medicale.
9. Parte vătămată Mircea Ioan (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 789/1991, întocmit de LML Timişoara, numitul Mircea Ioan a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 45 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 75/1990 LML Timişoara)
10. Parte vătămată Sera Andrei (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănit
Conform raportului medico legal 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Sera Andrei a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 zile de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
11. Parte vătămată Pârvu Ion (Timişoara-Vol. Calea Aradului) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 789/1991, întocmit de LML Timişoara, numitul Pârvu Ion a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 65 zile de îngrijiri medicale.
De asemenea, din actele aflate la dosarul cauzei, rezultă că în urma intervenţiei forţelor de ordine, în mun. Timişoara, în contextul evenimentelor din decembrie 1989, au mai rezultat următoarele victime:
1. Parte vătămată Lungu Gheorghe (Timişoara-Vol. 1) (Timişoara-Vol. 1 – PMTimişoara) – rănit
Numitul Lungu Gheorghe, fiul lui Gheorghe şi Virginia, ns. la 26.06.1960, domiciliat în Timişoara (…) se afla în seara zilei de 22.12.1989 în Piaţa Operei, iar la un moment dat, împreună cu prietenii care îl însoţeau, a plecat spre Piaţa Libertăţii, cu intenţia de a ajunge la garnizoană. Pe drum au observat că se apropiau mai multe TAB-uri, iar dintr-unul din ele s-au tras focuri de armă, fiind rănit.
A suferit leziuni ce au necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale (raport medico-legal nr. 203/30.01.1990 al LML Timişoara.
2. Parte vătămată Teodorescu Ionel (Timişoara-Vol. 1) (Timişoara-Vol. 1 – PMTimişoara) – rănit
Numitul Teodorescu Ionel, fiul lui Aurel şi Viorica, ns. la 27.01.1961, în com. Rădmăneşti, jud. Timiş, domiciliat în com. Topolovăţu-Mare (…) în seara zilei de 22.12.1989 se afla în Piaţa Libertăţii, lângă statuia amplasată în piaţă şi, la un moment dat, a fost împuşcat în urma focurilor de armă trase din direcţia „Consignaţiei” de un TAB. A suferit leziuni la gamba dreaptă, pentru care a necesitat 22 de zile de îngrijiri medicale (adeverinţa nr. 55/90 din 25.10.2004 a IML Timişoara).
3. Parte vătămată Horvath Ştefan (Timişoara-Vol. 1) – rănit
Numitul Horvath Ştefan, fiul lui Ştefan şi Ana, domiciliat în Timişoara (…), se afla în seara zilei de 22/23.12.1989 în Piaţa Libertăţii, iar în jurul orelor 2400, în timp ce era lângă clădirea Garnizoanei M.Ap.N., a fost rănit de focurile de armă trase de un TAB ce se deplasa către cofetăria „Macul Roşu”. A suferit leziuni ce au necesitat 4 luni de îngrijiri medicale, rămânând cu infirmitate permanentă (raport medico-legal nr. 789/26.03.1991 al LML Timişoara).
4. Parte vătămată Cota Iosif (Timişoara-Vol. 1) – rănit
Numitul Cota Iosif, fiul lui Ioan şi Maria, domiciliat în Cluj-Napoca (…), în seara zilei de 22.12.1989 se afla în Piaţa Libertăţii, participând la manifestaţii, iar în jurul orei 2300 a fost rănit de gloanţele trase de un TAB care se deplasa pe direcţia cofetăria „Macul Roşu” – Direcţia Agricolă. A suferit leziuni ce au necesitat 55 de zile de îngrijiri medicale (raport medico-legal nr. 789/08.07.1991 al LML Timişoara).
5. Parte vătămată Zamfir Victor (Timişoara-Vol. 2) – rănit
Numitul Zamfir Victor, fiul lui Constantin şi Floarea, domiciliat în Timişoara, str.
Dorobanţilor (…) a participat în ziua de 24.12.1989 la verificarea subsolului şi podului blocurilor D8 şi D9 de pe str. Dorobanţilor, întrucât existau zvonuri că în zonă sunt persoane suspecte. La un moment dat numita Crihan Tamara a spus că pe lângă casele situate în apropiere s-ar mai ascunde o persoană. Zamfir Victor împreună cu alte persoane a intrat în curtea imobilului cu nr. 2A, situată vis-a-vis de locul unde locuia, înaintea sa fiind mai mulţi militari. În timp ce se afla în curtea acestui imobil, a auzit o împuşcătură, constatând imediat că a fost rănit în şoldul drept. Leziunile suferite au necesitat 6 luni îngrijiri medicale, au pus în primejdie viaţa victimei şi au fost urmate de reducerea capacităţii de muncă (raport medico-legal nr. 789/01.04.1991 al LML Timişoara).
6. Parte vătămată Hauprich Ionel Florin (Timişoara-Vol. 2) – rănit
Numitul Hauprich Ionel Florin, fiul lui Ioan şi Adela, domiciliat în Timişoara (…), se afla, în ziua de 24.12.1989, la domiciliul său de la acea dată, respectiv ap. (…) situat în mun. Timişoara, str. Andrei Şaguna (…). La un moment dat, aflându-se în faţa imobilului în care locuia, mai mulţi cetăţeni au afirmat că una din ţiglele de pe acoperişul casei situate vis a vis se tot ridica, apreciindu-se că acolo ar fi o persoană suspectă. La faţa locului au venit mai mulţi militari care au urcat în podul blocului de la nr. 17, fiind însoţiţi de numitul Hauprich Ionel-Florin. Au intrat în podul blocului, au traversat toată terasa şi au ajuns la o uşă care face legătură cu blocul de la nr. 15, aceste două imobile având terasa comună. Întrucât această uşă era încuiată, Hauprich Ionel-Florin a lovit-o cu piciorul, cu intenţia de a o deschide, moment în care au fost trase înspre el mai multe focuri de armă, cel în cauză suferind leziuni ce au necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale (raport medico-legal nr. 789/14.10.1991 al LML Timişoara).
7. Parte vătămată Faur Iuliu (Timişoara-Vol. 2) – rănit
Numitul Faur Iuliu, fiul lui Florea şi Emilia, domiciliat în Timişoara (…) se deplasa în ziua de 24.12.1989 pe str. Buşteni, cu intenţia de a merge în centrul oraşului. În apropierea Uzinei de apă, în timp ce se afla pe pasarela ce traversează râul Bega, a fost lovit de un glonţ în zona omoplatului.
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 12 zile de îngrijiri medicale.
8. Parte vătămată Fazecaş Andrei (Timişoara-Vol. 2) – rănit
Numitul Fazecaş Andrei, fiul lui Andrei şi Rozalia, ns. la 17.05.1945, domiciliat în Timişoara (…) se deplasa în ziua de 24.12.1989 cu bicicleta, pe Calea Dorobanţilor, spre podul de peste canalul Bega. A văzut o persoană care fugea pe pod şi a hotărât să îl urmărească, deoarece i s-a părut suspect. A revenit pe str. Uzinei, lângă imobilul de la nr. 11, moment în care s-a tras asupra sa, fiind rănit în zona calcaneană stângă, leziune care a necesitat 90 de zile de îngrijiri medicale (raport medico-legal nr. 789/01.04.1991 al LML Timişoara).
9. Parte vătămată Mureşan Dumitru (Timişoara-Vol. 2) – rănit
Numitul Mureşan Dumitru, fiul lui Benedict şi Susana, ns. la 17.07.1956, domiciliat în Timişoara (…) locuia în luna decembrie pe str. (…), în zona Dorobanţilor. În ziua de 24.12.1989, a mers la blocurile aflate în construcţie să vadă de unde se trăsese în noaptea precedentă. Aici a văzut mai mulţi militari care afirmau că se trăsese din cabina macaralei amplasată lângă acele blocuri. S-a stabilit că cineva să urce în cabină şi, întrucât nu s-a oferit nici un voluntar, a urcat el. În timp ce se afla în cabina macaralei a auzit o rafală de armă automată şi imediat a fost lovit de gloanţe în zona abdominală şi în coapsa stângă, leziuni care au necesitat 50 de zile de îngrijiri medicale şi i-au pus în pericol viaţa (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara).
10. Negruţiu Laura Andreea (Timişoara-Vol. 3) – decedată
Numita Negruţiu Laura Andreea, fiica lui Mircea şi Elisabeta, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…) se afla în ziua de 24.12.1989 la domiciliu bunicilor săi din Timişoara, str. Piatra Craiului (…). În jurul orei 0930 minora se afla în camera care are vedere spre strada Piatra Craiului, moment în care bunica sa Negruţiu Victoria a văzut că iese fum de la geam. A mers să vadă ce s-a întâmplat şi a observat că nepoata sa era lovită de un glonţ la nivelul gâtului, fiind decedată.
Conform raportului medico-legal nr. 1040/A din 24.12.1989 al LML Timişoara moartea numitei Negruţiu Laura Andreea a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei externe consecutive unei plăgi împuşcate cervicale, tragerea fiind executată de la distanţă, dinainte-înapoi, cu armă de foc cu glonţ.
11. Iordan Silviu Sebastian (Timişoara-Vol. 4) – decedat
Numitul Iordan Silviu Sebastian, fiul lui Florea şi Veronica, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…) a mers în ziua de 22.12.1989 împreună cu prietenii săi, Popovici Paul Mircea şi Todor Coriolan, în zona Piaţa Libertăţii din Timişoara, unde au participat la un filtru. La un moment s-au tras focuri de armă, astfel încât cei trei s-au adăpostit în cofetăria Macul Roşu. După scurt timp au plecat spre locuinţa lui Todor Coriolan. Când au ajuns pe str. Olimpiadei au fost surprinşi de focurile de armă trase în zonă, împrejurare în care numitul Iordan Silviu Sebastian a fost împuşcat mortal.
12. Flueran Steliana (Timişoara-Vol. 5) – decedată
Numita Flueran Steliana, cu ultimul domiciliu în com. Sânandrei (…), jud. Timiş, era încadrată în luna decembrie 1989 la U. T. Timişoara. În ziua de 25.12.1989, tot personalul fabricii a primit permisiunea de a se deplasa la domiciliu. În acest context, în timp ce se deplasa, împreună cu mai mulţi colegi de serviciu, pe o alee din curte fabricii, îndreptându-se către poarta principală, numita Flueran Steliana a fost lovită de un glonţ şi s-a prăbuşit la pământ. A fost transportată la spital unde, deşi a fost supusă imediat unei intervenţii chirurgicale, a decedat.
13. Silaş Maftei (Timişoara-Vol. 6) – decedat
Numitul Silaş Maftei, fiul lui Alexandru şi Teodosia, ns. la 24.03.1970, cu ultimul domiciliu în com. Căianu Mic (…), jud. Bistriţa-Năsăud, a fost împuşcat mortal în ziua de 24.12.1989, în împrejurări care nu au putut fi stabilite.
14. Pădurariu Costache (Timişoara-Vol. 7) – decedat
Numitul Pădurariu Costache, cu ultimul domiciliu în com. Bârna, sat. Jureşti (…) jud. Timiş a mers în ziua de 23.12.1989 în mun. Timişoara, cu intenţia de se interna în spital. A fost însoţit de numitul Petran Gheorghe, un consătean. Când au ajuns în apropierea clădirii Tribunalului Timiş, au traversat str. Popa Şapcă, moment în care asupra lor s-au tras mai multe focuri de armă. Pădurariu Costache a fost împuşcat în coapsa dreaptă, leziune care a cauzat decesul celui în cauză (raport medico-legal nr. 1079/26.12.1989 al LML Timişoara).
15. Mihai Gigi (Timişoara-Vol. 8) – decedat
Numitul Mihai Gigi, fiul lui Vasile şi Manda, născut la data de 21.01.1969, cu ultimul domiciliu în com. Cojasca, sat Fântânele, jud. Dâmboviţa, fost militar în termen la U.M. 01039 Timişoara, a fost împuşcat mortal în seara zilei de 24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al clădirii poştei din Calea Girocului.
16. Bancov Francisc (Timişoara-Vol. 9) – decedat
Numitul Bancov Francisc, fiul lui Iacob şi Elisabeta, ns. la 24.02.1932, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), a fost împuşcat în ziua de 24.12.1989. A fost găsit decedat de persoane necunoscute, care l-au transportat la morga LML Timişoara.
Conform raportului medico-legal nr. 1058/26.12.1989 al LML Timişoara, moartea numitului Bancov Francisc a fost violentă şi s-a datorat plăgii împuşcate cranio-cerebrale.
17. Buzea Tudorel (Timişoara-Vol. 10) – decedat
Numitul Buzea Tudorel, fost militar în termen la U.M. 01125 Timişoara, a fost împuşcat mortal în ziua de 24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al Uzinei de Apă Potabilă din mun. Timişoara.
Conform raportului medico-legal nr. 1065/A din 25.12.1989 al LML Timişoara moartea s-a datorat unei plăgi împuşcate toracomediastinale.
18. Parte vătămată Jubea Andrei (Timişoara-Vol. 11) – rănit
19. Jubea Dan Andrei (Timişoara-Vol. 11) – decedat
Jubea Andrei şi fiul său, Jubea Dan Andrei, se aflau în dimineaţa zilei de 24.12.1989 în bucătăria apartamentului nr. 28 situat în mun. Timişoara, Calea Aradului (…). În jurul orelor 0930, Jubea Andrei a mers la frigiderul aflat lângă fereastra bucătăriei, moment în care a auzit o bubuitură puternică şi a simţit imediat că a fost împuşcat în braţul drept. A constatat că şi fiul său a fost împuşcat, acesta fiind căzut la pământ. Amândoi au fost transportaţi la spital, unde Jubea Dan Andrei a decedat, din raportul medico-legal nr. 1052/A din 25.12.1989 al LML Timişoara rezultând că decesul acestuia s-a datorat plăgii împuşcate carotidiene stânga. Totodată, Jubea Andrei a suferit leziuni care au necesitat 65 de zile de îngrijiri medicale (raport medico-legal nr. 1459/06.06.1990 al LML Timişoara).
20. Kelemen Iosif (Timişoara-Vol. 12) – decedat
Numitul Kelemen Gheorghe Iosif, ns. la 10.04.1966, fiul lui Iosif şi Lidia, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…), se afla în dimineaţa zilei de 25.12.1989 la sediul staţiei radio-tv din Timişoara, situată pe Calea Aradului. În jurul orei 1000 a intrat într-un birou de la etajul 1, unde se afla şi numitul Lepşaru Gheorghe. Imediat s-a auzit o pocnitură, iar Kelemen Gheorghe Iosif a căzut la pământ, fiind împuşcat în cap. Din raportul medico-legal nr. 1073/A din 26.12.1989 al LML Timişoara rezultă că decesul acestuia s-a datorat plăgii împuşcate craniene.
21. Ebner Petru Matei (Timişoara-Vol. 13) – decedat
Numitul Ebner Petru Matei, fiul lui Petru şi Margareta, ns. la 15.08.1936, în Timişoara, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…) a fost împuşcat mortal în dimineaţa zilei de 25.12.1989, în timp ce se afla în faţa sediului întreprinderii de reparat lifturi.
Din raportul medico-legal nr. 1076/A din 25.12.1989, al LML Timişoara, rezultă că decesul acestuia s-a datorat plăgii împuşcate abdominale.
22. Nemoianu Virgil (Timişoara-Vol. 14) – decedat
Numitul Nemoianu Virgil, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…) se afla în ziua de 22.12.1989 în domiciliu bunicii sale, situat în Timişoara, str. Tulnicului (…). În cursul zilei acesta a stat pe un fotoliu din camera de zi, în apropierea ferestrei cu vedere spre str. Buftea, moment în care a fost împuşcat în cap.
Din raportul medico-legal nr. 1049/A din 24.12.1989, al LML Timişoara, rezultă că decesul acestuia s-a datorat unei plăgi împuşcate cranio-cerebrale.
23. Cacoceanu Iosef (Timişoara-Vol. 15) – decedat
Numitul Cacoceanu Iosef, ns. la 11.03.1923, în jud. Mehedinţi, fiul lui Dumitru şi Maria, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…) se afla în dimineaţa zilei de 23.12.1989 în Piaţa Traian din Timişoara împreună cu mai multe persoane şi discutau despre evenimentele petrecute în oraş în acele zile. La un moment dat a fost împuşcat în zona abdominală. A fost transportat la spital unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Ulterior starea sănătăţii s-a agravat, şi, în ziua de 25.12.1989, a decedat.
Din raportul medico-legal nr. 1050/A din 25.12.1989, al LML Timişoara, rezultă că decesul acestuia s-a datorat unei plăgi împuşcate abdominale.
24. Părţi vătămate Magyar Rozalia (Timişoara-Vol. 16) – rănită
25. Nicoară Elena (Timişoara-Vol. 16) – decedată
Numitele Magyar Rozalia, fiica lui Ioan şi Rozalia, domiciliată în Timişoara (…), şi Nicoară Elena, ns. la 29.11.1952, fiica lui Toader şi Maria, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…) erau încadrate în anul 1989 ca asistente medicale la Spitalul de Clinic nr. 3 de Copii Timişoara. În ziua de 23.12.1989, în jurul orei 1000 se aflau în salonul 31 situat la etajul 2 al spitalului, Magyar Rozalia fiind aşezată pe un scaun, iar Nicoară Elena în picioare, lângă fereastră. La un moment dat s-a auzit o bubuitură, Nicoară Elena a fost împuşcată în cap, iar Magyar Rozalia a fost rănită de cioburile de la geamul spart.
Din raportul medico-legal nr. 1053/A din 25.12.1989, al LML Timişoara, rezultă că decesul numitei Nicoară Elena s-a datorat plăgii împuşcate cranio-cerebrale, iar din raportul medico-legal nr. 142 din 25.01.1990, al LML Timişoara, rezultă că numita Magyar Rozalia a suferit leziuni care au necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale.
26. Puczi Liviu (Timişoara-Vol. 17) – decedat
Numitul Puczi Liviu, cu ultimul domiciliu în Sângeorgiu de Mureş (…), jud. Mureş, fost militar în termen la U.M. 01926 Timişoara, se afla, în seara zilei de 22.12.1989, în misiune în mun. Timişoara, împreună cu grupa din care făcea parte, comandată de lt. maj. Cora Aurel Laurenţiu. În jurul orelor 0000 în timp ce traversau b-dul Republicii, pentru a ajunge în curtea imobilului de la nr. 1, în direcţia lor s-au executat focuri de armă, sold. Puczi Liviu fiind împuşcat mortal.
Din raportul medico-legal nr. 1057/A din 25.12.1989 al LML Timişoara rezultă că decesul acestuia s-a datorat plăgii împuşcate toracice.
27. Parte vătămată Catargiu Viorel (Timişoara-Vol. 18) – rănit
Numitul Catargiu Viorel, fiul lui Daniil şi Cecilia, domiciliat în Timişoara (…) se afla, în ziua de 23.12.1989, în faţa hotelului Continental, din mun. Timişoara. În jurul orelor 0900 a mers împreună cu mai mulţi cetăţeni să verifice un autovehicul staţionat în apropierea clădirii Bastion, acesta având motorul în funcţiune. Când s-au apropiat de maşină, în direcţia lor s-au executat focuri de armă, context în care Catargiu Viorel a fost rănit în piciorul drept.
Din raportul medico-legal nr. 55, din data de 30.01.1990, al LML Timişoara, rezultă că cel în cauză a suferit leziuni ce au necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale.
28. Parte vătămată Şerban Dumitru (Timişoara-Vol. 18) – rănit
Numitul Şerban Dumitru, ns. la 30.08.1956, fiul lui Dumitru şi Anastasia, domiciliat în Timişoara (…), era încadrat, în luna decembrie 1989, la U.M. 01185 Timişoara. În ziua de 23.12.1989 a primit misiunea de a apăra sediul fostei miliţii judeţene.
Urmare ordinului primit, s-a deplasat cu un TAB, condus de cpt. Cian Ovidiu, spre sediul IMJ Timiş, blindatul fiind postat în faţa intrării. După ce a organizat dispozitivul de pază, în jurul orelor 2000, a mers pe perimetrul exterior pentru a verifica posturile de pază, iar în momentul în care a intrat în clădire, fiind pe holul principal a fost împuşcat din spate în piciorul drept.
Din raportul medico-legal nr. 2625 din 22.09.1994 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 45 de zile de îngrijiri medicale.
29. Parte vătămată Ifrim Eugen (Timişoara-Vol. 18) – rănit
Numitul Ifrim Eugen, fiul lui Vasile şi Maria, ns. la 27.01.1934, domiciliat în Timişoara,
P-ta Russel (…) se afla în dimineaţa zilei de 22.12.1989 în locuinţa personală. În jurul orelor 1000 a mers în bucătărie şi a privit pe fereastră, iar în momentul în care a vrut să revină în camera de zi a fost împuşcat în umărul stâng.
Din raportul medico-legal nr. 789 din 02.04.1991 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 100 de zile de îngrijiri medicale.
30. Parte vătămată Uţanu Stela (Timişoara-Vol. 18) – rănit
Numita Uţanu Stela, cu domiciliul în Timişoara, str. Iaşi (…) se afla în ziua de 24.12.1989 la domiciliu, iar în urma schimburilor de focuri unele gloanţe au pătruns în apartament, lovind victima în zona abdominală.
Din raportul medico-legal nr. 55 din 11.01.1990 al LML Timişoara rezultă că Uţanu Stela a suferit leziuni care au necesitat 40 de zile de îngrijiri medicale.
31. Parte vătămată Cojocaru Gheorghe (Timişoara-Vol. 18) – rănit
Numitul Cojocaru Gheorghe, fiul lui Traian şi Eliza cu domiciliul în Timişoara (…), se afla în dimineaţa zilei de 23.12.1989 în faţa Bisericii Evanghelice, din mun. Timişoara. La un moment dat, dinspre Cetatea Bastion s-a tras în direcţia sa, unul din gloanţe lovindu-l în mâna stângă.
Din raportul medico-legal nr. 55 din 11.01.1990 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 15 de zile de îngrijiri medicale.
32. Parte vătămată Hărdăuţ Constantin (Timişoara-Vol. 18) – rănit
Numitul Hărdăuţ Constantin, fiul lui Ioan şi Elena, domiciliat în com. Lenauheim (…), jud. Timiş, se afla în dimineaţa zilei de 23.12.1989 în faţa Bisericii Evanghelice, din mun. Timişoara. La un moment dat, dinspre Cetatea Bastion s-a tras în direcţia sa, unul din gloanţe lovindu-l în zona pelvisului.
33. Parte vătămată Palcău Adriana (Timişoara-Vol. 18) – rănită
Numita Palcău Adriana, fiica lui Traian şi Angela, ns. la 27.03.1955, în com. Recas, jud. Timiş, domiciliată în Timişoara, bd. Revoluţiei (…), jud. Timiş se afla în ziua de 24.12.1989 în locuinţa personală, iar la un moment dat a fost lovită de un glonţ în zona abdominală.
Din raportul medico-legal nr. 789 din 26.03.1991 al LML Timişoara rezultă că cea în cauză a suferit leziuni care au necesitat 65 de zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
34. Parte vătămată Vasiloni Nicolae (Timişoara-Vol. 18) – rănit
Numitul Vasiloni Nicolae, fiul lui Romulus şi Pascuta, domiciliat în Timişoara (…), a plecat în ziua de 23.12.1989 cu autoturismul proprietate personală, cu nr. de înmatriculare 2-TM-2226, pentru a merge în centrul oraşului. Pe Calea Girocului, în faţa sediului poştei a discutat cu un ofiţer de armată, moment în care a trecut pe lângă ei un autoturism ARO, asupra căruia s-a deschis focul, însă maşina nu a oprit. În aceste împrejurări, Vasiloni Nicolae a plecat în urmărirea acestuia, fiind însoţit de un militar. Când a ajuns pe str. Naturii, în direcţia lor s-a deschis focul, fiind rănit în coapsa stângă.
35. Bărbulescu Marius Gabriel (Timişoara-Vol. 18) – decedat
Numitul Bărbulescu Marius Gabriel, ns. la 10.06.1968, fiul lui Ştefan şi Steliana, cu ultimul domiciliu în Bucureşti (…), a fost împuşcat mortal în ziua de 25.12.1989, în timp ce se afla în zona CENTROFARM, din mun. Timişoara.
36. Parte vătămată Baikan Rafael (Timişoara-Vol. 18) – rănit
Numitul Baikan Rafael, fiul lui Francisc şi Eva, cu domiciliul în Beiuş (…), jud. Bihor, fost militar în termen la U.M. 01197 Timişoara, a fost rănit în ziua de 23.12.1989, în timp ce se afla în urmărirea unui autoturism, care nu a oprit pentru control.
Din raportul medico-legal nr. 55 din 11.01.1990 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 70 de zile de îngrijiri medicale.
37. Parte vătămată Vezendan Gheorghe (Timişoara-Vol. 19) – rănit
Numitul Vezendan Gheorghe, fiul lui Vasile şi Floarea, domiciliat în Timişoara (…) a mers în Piaţa Operei în ziua de 22.12.1989 pentru a participa la demonstraţii. În jurul orelor 2400, a observat că în zona au apărut militari înarmaţi, motiv pentru care, de teamă, a încercat să se ascundă în scara unui imobil din zonă. În timp ce urca treptele, a fost împuşcat în gamba dreaptă.
Din certificatul medico-legal nr. 757/C din 17.03.1990 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 22 de zile de îngrijiri medicale.
38. Parte vătămată Balc Liviu (Timişoara-Vol. 19) – rănit
Numitul Balc Liviu, fiul lui Mihai şi Florica, domiciliat în Timişoara (…) se afla, în ziua de 22.12.1989, în hotelul Timişoara. După lăsarea întunericului, a urcat pe acoperişul hotelului pentru a duce de mâncare militarilor aflaţi în dispozitivul de apărare, împrejurare în care a fost împuşcat în mâna stângă.
39. Parte vătămată Popa Lucian (Timişoara-Vol. 19) – rănit
Numitul Popa Lucian, fiul lui Ioan şi Maria, domiciliat în Timişoara (…), fost cadru militar la U.M. 01185 Timişoara, s-a deplasat în ziua de 24.12.1989 cu o grupă de militari în zona cinema Capitol, pentru a asigura paza. Când au ajuns la obiectiv, asupra lor s-a deschis focul, împrejurare în care a fost rănit la picioare. A suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 4 luni de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
40. Parte vătămată Dunăvete Marin (Timişoara-Vol. 19) – rănit
Numitul Dunăvete Marin, fiul lui Nicolae şi Nicolita, domiciliat în Timişoara (…) a mers în seara zilei de 22.12.1989 în Piaţa Operei, iar când a ajuns lângă hotelul Central a fost somat şi verificat de un grup de militari. După aceasta a auzit zgomot de maşină mare în mişcare şi imediat a fost rănit de un glonţ tras de pe un TAB.
Conform certificatului medico-legal nr. 789 din 01.04.1991, al LML Timişoara, Dunăvete Marin a suferit leziuni care au necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
41. Parte vătămată Kos Alexandru (Timişoara-Vol. 19) – rănit
Numitul Kos Alexandru, fiul lui Alexandru şi Margareta, domiciliat în Timişoara (…), se afla în seara zilei de 22.12.1989 în Piaţa Operei, participând la manifestaţiile care aveau loc în această zonă. În jurul orelor 2400, în timp ce se afla la colţul faţadei clădirii, a fost împuşcat în piciorul drept. A suferit leziuni corporale care au necesitat 3-4 luni de îngrijiri medicale. (raport medico legal nr. 55/1990 LML Timişoara)
42. Parte vătămată Dinu Daniel (Timişoara-Vol. 19) – rănit
Numitul Dinu Daniel, fost ofiţer la U.M. 01125 Timişoara, a fost trimis de comandantul unităţii, din care făcea parte, la sediul Operei din Timişoara pentru a executa o misiune de apărare a obiectivului. În jurul orelor 2230 unul dintre militari i-a raportat că două persoane îmbrăcate în haine civile nu se supun controlului, astfel încât a plecat către unitatea Lactobar, pentru a verifica cele semnalate. Când s-a apropiat de cele două persoane acestea au luat-o la fugă, motiv pentru care ofiţerul a tras un foc de avertisment în plan vertical. Din alergare, cei doi au deschis focul cu pistoale mitralieră, context în care Dinu Daniel a fost rănit la piciorul stâng.
43. Parte vătămată Gogolan Florea (Timişoara-Vol. 2 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Gogolan Florea, fiul lui Ion şi Maria, ns. la 05.01.1951 în com Perieţi, jud. Olt, domiciliat în Timişoara (…), a fost împuşcat în ziua de 17.12.1989 de „ … militari în picior şi în mână…”, în timp ce se afla pe Calea Girocului.
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, a suferit leziuni corporale care au necesitat 25 zile de îngrijiri medicale.
44. Parte vătămată Gafiuc Liviu (Timişoara-Vol. 2 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Gafiuc Liviu, fiul lui Miluta şi Ana, ns. la 03.12.19070 în com. Ţigănaşi, jud. Iaşi, domiciliat în Timişoara (…), se afla în ziua de 17.12.1989 pe Calea Lipovei, îndreptându-se către locuinţa fratelui său. În timp ce traversa strada a fost împuşcat în braţul drept, suferind leziuni ce au necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale (raport medico-legal nr. 137/1990 al LML Timişoara).
45. Parte vătămată Predescu Radu Călin (Timişoara-Vol. 4 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Predescu Radu Călin, fiul lui Radu-Dorin şi Rodica, ns. la 21.09.1984 în Timişoara, domiciliat în mun. Timişoara (…), susţine că a fost rănit în timpul evenimentelor din decembrie 1989, din mun. Timişoara. În luna decembrie avea vârsta de 5 ani şi nu îşi aduce aminte împrejurările în care a fost rănit.
Nu a prezentat acte medicale care să ateste existenţa unor leziuni traumatice.
46. Parte vătămată Părpăluţă Maricel (Timişoara-Vol. 4 -PMTimişoara) – reţinut
Numitul Părpăluţă Maricel, fiul lui Eugen şi Valeria, ns. la 08.09.1968 în Botoşani, domiciliat în Timişoara (…) a fost reţinut în data de 16.12.1989 de către forţele de ordine şi condus la sediul unei unităţi militare, fiind eliberat în data de 20.12.1989.
47. Parte vătămată Pascariu Alin Mihai (Timişoara-Vol. 4 -PMTimişoara) – reţinut
Numitul Pascariu Alin-Mihai, fiul lui Mihai şi Amalia, ns. la 08.01.1972 în Hunedoara, domiciliat în Timişoara (…) a fost reţinut de un grup de militari în ziua de 18.12.1989 şi condus la sediul unei unităţi militar, unde a fost bătut de „… miliţieni …”, fiind eliberat în ziua de 19.12.1989.
48. Parte vătămată Langevin Jacques (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Langevin Jaques, cetăţean francez, domiciliat în Paris (…), a fost împuşcat în data de 23.12.1989 în gamba stângă, în timp ce îşi exercita profesia de ziarist.
Din raportul medico-legal nr. 55 din 11.01.1990 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale.
49. Parte vătămată John Victor Tagliabue (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul John Victor Tagliabue, cetăţean american (ziarist), domiciliat în New Jersey, S.U.A. a fost împuşcat în zona lombară, în ziua de 23.12.1989, în timp ce se deplasa cu un autoturism în mun. Timişoara.
Din raportul medico-legal nr. 55, din 11.01.1990, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 70 de zile de îngrijiri medicale.
50. Parte vătămată Pasquale Modica (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănită
Numita Pasquale Modica, cetăţean italian (fotoreporter), cu domiciliu în Roma, Italia, a fost împuşcată, în ziua de 23.12.1989, în timp ce se afla în mun. Timişoara.
Din raportul medico-legal nr. 55, din 11.01.1990, al LML Timişoara rezultă că cea în cauză a suferit leziuni care au necesitat 50-60 de zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în pericol viaţa victimei.
51. Parte vătămată Sajn Zeliko (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Sajn Zeliko, cetăţean ex-iugoslav, cu domiciliul în Kovacica (…), fost vice-consul la Consulatul Iugoslav din Timişoara, a fost împuşcat în data de 23.12.1989.
Din raportul de expertiză medico-legală nr. 2325/A/12.10.2006 al IML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 25 zile de îngrijiri medicale.
52. Parte vătămată John Joseph Daniszews (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul John Joseph Daniszews, cetăţean american, cu domiciliul în Ohio, fost ziarist la Associated Press a fost împuşcat, la data de 23.12.1989, în timp ce se afla în mun. Timişoara.
Din raportul de expertiză medico-legală nr. 2325, din 12.10.2006, al IML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 15 zile de îngrijiri medicale.
53. Parte vătămată Gheorghe Constantin (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Gheorghe Constantin, ofiţer în cadrul U.M. 01942 Timişoara, a fost rănit prin împuşcare, în data de 24.12.1989, în timpul unei misiuni de apărare a unei grădiniţe de copii din Timişoara.
Din raportul medico-legal nr. 55 din 11.01.1990 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 35 de zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în pericol viaţa victimei.
54. Parte vătămată Popa Florin (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Popa Florin, fiul lui Neculai şi Maria, ns. la 11.12.1969, domiciliat în sat Lalesti, com. Puieşti, jud. Vaslui, fost militar în termen la U.M. 02819 Timişoara, în ziua de 23.12.1989, împreună cu mai mulţi militari din plutonul său, a primit misiunea de a apăra sediului tipografiei. În jurul orelor 2300, a fost rănit prin împuşcare în coapsa piciorului stâng.
Din raportul medico-legal nr. 55 din 11.01.1990 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 40 de zile de îngrijiri medicale, procedându-se la amputaţia de coapsa stângă.
55. Parte vătămată Savu Petru (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Savu Petru, fiul lui Petru şi Stela, domiciliat în Timişoara (…), se afla în seara zilei de 23.121.1989 pe str. Iris, unde, împreună cu alte persoane, participa la verificarea locuinţelor din zonă. La un moment dat, în timp ce se afla în imobilul de la nr. 5, a fost rănit prin împuşcare în mâna stângă.
Din raportul medico-legal nr. 93 din 19.01.1990 al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 25 zile de îngrijiri medicale.
56. Parte vătămată Dobrică Petre (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Dobrică Petre, fiul lui Stelian şi Steliana, ns. la 27.08.1971, domiciliat în loc. Boldeşti-Scăieni (…), jud. Prahova, fost militar în termen la U.M. 02819 Timişoara a fost rănit prin împuşcare, în data de 23.12.1989, în timp ce executa o misiune de patrulare în mun. Timişoara, în cartierul unde era amplasată unitatea.
Din raportul de expertiză medico-legală nr. 2690 din 07.11.2006 al IML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 15 zile de îngrijiri medicale.
57. Parte vătămată Budugan Manuel Iosif (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Budugan Manuel Iosif, fiul lui Viorel şi Vioara, ns. la 28.06.1971, fost militar în termen la U.M. 01185 Timişoara domiciliat în Arad (…) a fost rănit prin împuşcare, în data de 23.12.1989, în timp ce verifica împreună cu alţi militari imobilul situat în Timişoara, pe str. V. Alecsandri, nr. 1.
Din raportul de expertiză medico-legală nr. 3088 din 29.12.2006 al IML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni în zona toraco-pulmonară stângă care au necesitat 65 de zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.
58. Parte vătămată Dumitru Gigel (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Dumitru Gigel, fiul lui Florea şi Ecaterina, născut la data de 19.04.1969, domiciliat în com. Ştorobăneasa, jud. Teleorman, fost militar în termen la U.M. 01008 Timişoara, a fost rănit prin împuşcare, în data de 29.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al spitalului Bega.
Din raportul de expertiză medico-legală nr. 2676, din 07.11.2006, al IML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 90 zile de îngrijiri medicale
59. Parte vătămată Ghenţ Ioan (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Ghenţ Ioan, fiul lui Pavel şi Floarea, ns. la 08.11.1957, domiciliat în sat Rîpa, com. Tinca (…), jud. Bihor a fost rănit, în noaptea de 22/23.12.1989, în timp ce se afla pe str. Simion Bărnuţiu din Timişoara.
60. Parte vătămată Mîndrilă Gheorghe (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Mîndrilă Gheorghe, fiul lui Petre şi Valeria, fost ofiţer la U.M. 01068 Vânju Mare, a fost rănit, în ziua de 22.12.1989, în timp ce se afla în mun. Timişoara, în dispozitivul de apărare al cazarmei „Oituz”.
Din raportul medico-legal nr. 55, din 11.01.1990, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 25 zile de îngrijiri medicale.
61. Parte vătămată Aciocoiţei Alexandru (Timişoara-Vol. 5 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Aciocoiţei Alexandru, fiul lui Ioan şi Emilia, ns. la 28.07.1963, domiciliat în Timişoara (…), jud. Timiş a fost rănit prin împuşcare, în data de 23.12.1989, în timp ce efectua activităţi de verificare a unui imobil situat pe Calea Lipovei.
Din raportul medico-legal nr. 55, din 11.01.1990, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 30 zile de îngrijiri medicale.
62. Parte vătămată Griga Ioan Iacob (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Griga Ioan Iacob, fiul lui Iacob şi Cornelia, ns. la 20.11.1967, domiciliat în mun. Bistriţa (…), fost subofiţer la U.M. 01926 Timişoara, a fost rănit prin împuşcare, în data de 23.12.1989, în timp ce se deplasa în mun. Timişoara cu un autovehicul TV pe str. Borzeşti.
Din certificatul medico-legal nr. 708/C /1990, din 12.03.1990, al IML Bucureşti rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 65 zile de îngrijiri medicale.
63. Parte vătămată Popa Lucian (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Popa Lucian, fiul lui Dragoştin şi Eugenia, ns. la 18.04.1948, domiciliat în Timişoara (…), îndeplinea în luna decembrie 1989 funcţia de locţiitor al şefului fostei miliţii a judeţului Timiş. În ziua de 23.12.1989 a fost rănit prin împuşcare, în timp ce se afla pe Calea Girocului, din mun. Timişoara.
64. Parte vătămată Stoiadin Vasile (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Stoiadin Vasile, fiul lui Vichentie şi Floare, ns. la 05.02.1952, domiciliat în sat Pustiniş, com. Uivar (…), jud. Timiş, a fost rănit prin împuşcare, în data de 23.12.1989, în timp ce se afla pe str. Naturii, în apropiere de Calea Girocului.
Din certificatul medico-legal nr. 789, din 01.04.1991, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 18 zile de îngrijiri medicale.
65. Parte vătămată Constantinescu Traian (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Constantinescu Traian, fiul lui Virgil şi Angela, ns. la 15.12.1969, domiciliat în Craiova (…), jud. Dolj, fost militar în termen la U.M. 01121 Timişoara, a fost rănit prin împuşcare, în data de 23.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al depozitului PECO, situat pe Calea Buziaşului, din mun. Timişoara.
Din raportul medico-legal nr. 55, din 11.01.1990, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 4-5 luni de îngrijiri medicale.
66. Parte vătămată Regep Ioan (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Regep Ioan, fiul lui Ioan şi Verginia, ns. la 24.03.1959, domiciliat în Timişoara (…) a fost rănit prin împuşcare, în ziua de 23.12.1989, în timp ce se deplasa pe b-dul Dr. Iosif Bulbuca, către locuinţa personală.
Din raportul medico-legal nr. 1308, din 21.05.1990, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale.
67. Parte vătămată Tărăbuţă Constantin (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Tărăbuţă Constantin, fiul lui Ştefan şi Olimpia, ns. la 16.07.1964, domiciliat în sat Sânmihaiul Român (…), jud. Timiş a fost rănit, în ziua de 23.12.1989, în timp ce se deplasa pe jos spre locuinţa personală.
Din raportul de primă expertiză medico-legală nr. 3426, din 29.11.2007, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale.
68. Parte vătămată Georgescu Elena (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numita Georgescu Elena, fiica lui Antonie şi Maria, ns. la 12.08.1961, domiciliată în Timişoara (…) era angajată în luna decembrie 1989 la parfumeria situată în Timişoara pe b-dul Gen. Dragalina. În seara zilei de 17.12.1989 a rămas la magazin pentru a asigura paza bunurilor. În jurul orei 2000, a observat un incendiu la librăria situată vis-a-vis, a mers să stingă focul, moment în care a fost împuşcată în piciorul stâng.
Din raportul de constatare medico-legală nr. 2280, din 16.10.2006, al IML Timişoara rezultă că cea în cauză a suferit leziuni care au necesitat 6 zile de îngrijiri medicale.
69. Parte vătămată Popescu Tiberiu (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Popescu Tiberiu, fiul lui Ioan şi Elena ns. la 14.02.1959, domiciliat în Timişoara (…) era în luna decembrie 1989 ofiţer în cadrul U.M. 01125 Timişoara. În ziua de 24.12.1989, împreună cu o grupă de militari, a executat o misiune de verificare a maşinilor care circulau în zona magazinului Materna. În cursul serii din zona restaurantului Cina s-au tras focuri de armă, astfel încât ofiţerul a mers să verifice clădirile din zonă, moment în care asupra sa s-au tras focuri de armă, împrejurare în care a fost rănit de cioburile unui geam spart de un glonţ.
Din raportul medico-legal nr. 2648, din 04.11.1992, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 14-16 zile de îngrijiri medicale.
70. Parte vătămată Mitrea Gheorghe (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Mitrea Gheorghe, fiul lui Vasile şi Virgilia, ns. la 26.03.1962, domiciliat în Alba-Iulia (…), fost ofiţer în cadrul U.M. 01121 Timişoara, a fost rănit, în ziua de 25.12.1989, în timp ce executa o misiune în zona Liceului Industrial nr.1 din Timişoara.
Din raportul medico-legal nr. 808, din 30.03.1993, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 18 zile de îngrijiri medicale.
71. Parte vătămată Dumitru Constantin (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Dumitru Constantin, fiul lui Constantin şi Elena, ns. la 30.09.1967, domiciliat în Timişoara (…), fost subofiţer în cadrul U.M. 01121 Timişoara, a fost rănit, în ziua de 25.12.1989, în timp ce executa o misiune în zona Liceului Industrial nr.1 din Timişoara.
72. Parte vătămată Kondor Ludovic (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Kondor Ludovic, fiul lui Ludovic şi Iuliana, ns. la 24.02.1969, domiciliat în Satu Nou (…), com. Micşa, jud. Arad, fost militar în termen la U.M. 01626 Timişoara, a fost rănit, în ziua de 24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al Staţiei CFR Timişoara Nord.
Din raportul medico-legal nr. 295, din 04.02.1992, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 14 zile de îngrijiri medicale.
73. Parte vătămată Secui Mircea (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Secui Mircea, fiul lui Mircea şi Lia-Maria, ns. la 30.07.1968, domiciliat în Timişoara, str. Franz Liszt (…) a fost rănit prin împuşcare, în ziua de 25.12.1989, în timp ce se afla în locuinţa personală, împreună cu părinţii.
Din raportul medico-legal nr. 789, din 26.11.1991, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 50 zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
74. Parte vătămată Raţiu Ştefan Ioan (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Raţiu Ştefan Ioan, fiul lui Ştefan şi Katalin Roza, ns. la 28.06.1972, domiciliat în Cluj-Napoca (…), fost militar în termen la U.M. 02819 Timişoara, a fost rănit, în data de 23.12.1989, în timp ce executa o misiune de patrulare în mun. Timişoara, în cartierul unde era amplasată unitatea.
Din raportul medico-legal nr. 55, din 11.01.1990, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 35 zile de îngrijiri medicale.
75. Parte vătămată Somoghi Iosif Gavril (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Somoghi Iosif Gavril, fiul lui Iosif şi Elena, ns. la 13.04.1958, domiciliat în Timişoara (…), a fost rănit prin împuşcare, în ziua de 23.12.1989, în timp ce se afla pe terasa unui bloc din apropierea clădirii CEC.
Din raportul de expertiză medico-legală nr. 2947, din 04.12.2006, al IML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 7 zile de îngrijiri medicale.
76. Parte vătămată Aciubotăriţei Mariana (Timişoara-Vol. 6 -PMTimişoara) – rănită
Numita Aciubotăriţei Mariana, fiica lui Petru şi Domnica, domiciliată în Timişoara, str. Borzeşti (…) a fost rănită prin împuşcare, în ziua de 23.12.1989, în timp ce se afla în locuinţa personală.
Din raportul medico-legal nr. 55, din 11.01.1990, al LML Timişoara rezultă că cea în cauză a suferit leziuni care au necesitat 90 zile de îngrijiri medicale şi au produs infirmitate.
77. Parte vătămată Ionescu (fostă Dragoş Rusu) Ana (Timişoara-Vol. 8 – PMTimişoara) – rănită
Numita Ionescu (fostă Dragoş Rusu) Ana, născută la 19.02.1954 în Vulcan, jud. Hunedoara, a fost rănită, în ziua de 24.12.1989, în timp ce se îndrepta spre locuinţa sa din mun. Timişoara.
Din raportul de expertiză medico-legală nr. 1426, din 14.06.2006, al IML Timişoara rezultă că cea în cauză a suferit leziuni care au necesitat 9-10 zile de îngrijiri medicale.
78. Parte vătămată Manoilă Teodor (Timişoara-Vol.13 -PMTimişoara) – reţinut
Numitul Manoilă Teodor, fiul lui Teodor şi Elena, ns. la 22.03.1953, domiciliat în Timişoara (…), a participat în ziua de 17.12.1989 la manifestaţiile din mun. Timişoara, iar în jurul orei 2400 a fost reţinut de forţele de ordine. A fost condus la Penitenciarul Timişoara, unde a fost reţinut până în ziua de 20.12.1989, când a fost eliberat. Pe parcursul perioadei în care a fost reţinut a fost bătut de forţele de ordine.
79. Parte vătămată Musteţiu Dorina (Timişoara-Vol.13 -PMTimişoara) – rănit
Numita Musteţiu Dorina, fiica lui Ioan şi Florica, ns. la 08.02.1947, domiciliată în Timişoara, str. E. Zola (…) a fost rănită prin împuşcare, în data de 17.12.1989, în timp ce se deplasa către locuinţa sa.
80. Parte vătămată Ciorogariu (fostă Regep) Codruţa Ileana (Timişoara-Vol.14 – PMTimişoara) – reţinut
Numita Ciorogariu (fostă Regep) Codruţa Ileana, fiica lui Valeriu şi Elena, ns. la 05.05.1969, domiciliată în Timişoara (…) a fost reţinută în data de 17.12.1989 şi depusă în Penitenciarul Popa Şapcă, unde a fost agresată de organele de miliţie, fiind eliberată în ziua de 20.12.1989.
81. Parte vătămată Costin Dorin (Timişoara-Vol.14 -PMTimişoara) – reţinut
Numitul Costin Dorin, fiul lui Petru şi Corina, ns. la 09.08.1967, domiciliat în Timişoara (…), a fost reţinut în data de 17.12.1989 şi depus în arestul fostei miliţii judeţene, unde a fost agresat de organele de miliţie, fiind ulterior transferat la Penitenciarul Popa Şapcă, de unde a fost eliberat în ziua de 20.12.1989.
82. Parte vătămată Dincă Constantin (Timişoara-Vol.14 -PMTimişoara)
Numitul Dincă Constantin, fiul lui Ion şi Ana, ns. la 06.03.1949, domiciliat în Timişoara (…), a fost agresat în ziua de 23.12.1989 de un bărbat îmbrăcat în haine civile, suferind leziuni care au necesitat 7 zile de îngrijiri medicale.
83. Parte vătămată Chişiu Radu Florin (Timişoara-Vol.14 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Chişiu Radu Florin, fiul lui Pavel şi Ileana, ns. la 15.05.1961, domiciliat în mun. Zalău (…), jud. Sălaj, a fost ofiţer în cadrul U.M. 0906 Reşiţa, unitate de filaj şi investigaţii. Începând cu ziua de 18.12.1989 a desfăşurat acţiuni specifice muncii operative pe raza mun. Timişoara, având ca obiectiv identificarea persoanelor turbulente care se dedau la acte de violenţă. În acest context, în ziua de 19.12.1989 s-a alăturat unui grup de tineri care au aruncat cu sticle incendiare înspre mai multe camioane aparţinând M.Ap.N., unul din acestea fiind incendiat. Urmare a acestui fapt, asupra grupului de tineri s-a executat foc, cel în cauză fiind rănit prin împuşcare. Ulterior, a fost reţinut în data de 24.12.1989 de către forţele aparţinând M.Ap.N. şi depus la sediul C.P.U.N. Reşiţa, unde a rămas reţinut până în data de 12.03.1990, când a fost eliberat.
84. Parte vătămată Gheorghiosu Aurel (Timişoara-Vol.15 -PMTimişoara) – reţinut
Numitul Gheorghiosu Aurel, fiul lui Constantin şi Aneta, ns. la 10.07.1947, domiciliat în Timişoara (…), a fost reţinut în data de 19.12.1989, în timp ce participa la manifestaţiile care aveau loc în mun. Timişoara, fiind eliberat în seara zilei de 20.12.1989.
85. Parte vătămată Muntean Dumitru (Timişoara-Vol.16 -PMTimişoara) – rănit
Numitul Muntean Dumitru, fiul lui Gheorghe şi Ana, ns. la 17.04.1954, domiciliat în sat Neudorf, nr. 77 (…), jud. Arad, a fost rănit prin împuşcare, în ziua de 17.12.1989, în timp ce participa la demonstraţiile ce aveau loc în zona Catedralei din mun. Timişoara.
Din raportul medico-legal nr. 789, din 22.04.1991, al LML Timişoara rezultă că cel în cauză a suferit leziuni care au necesitat 6 luni de îngrijiri medicale.
86. Aparaschivei Valentin (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Aparaschivei Valentin, cu ultimul domiciliu în Timişoara, Calea Girocului (…) a participat la demonstraţiile anticomuniste din Timişoara. Fiica acestuia, Silaghi Dorina-Monica, a declarat că tatăl său, în noaptea de 17/18.12.1989, a luat parte la demonstraţiile care au avut loc pe Calea Girocului şi că, după lăsarea întunericului, în zonă au apărut „…coloane de militari urmate de tehnică militară…”. La un moment dat, un militar a intrat în scara blocului în care locuiau, „…după care a deschis focul, ucigându-mi tatăl”.
87. Apro Mihai (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Apro Mihai, cu ultimul domiciliul în Timişoara (…), a participat la manifestaţiile anticomuniste din Timişoara. Fiul acestuia, Apro Cristian Zoltan a declarat că tatăl său a fost împuşcat mortal în noaptea de 17/18.12.1989, în timp ce se afla pe Calea Girocului.
88. Mariş Ştefan (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Mariş Ştefan, cu ultimul domiciliul în Timişoara (…), a participat la demonstraţiile anticomuniste din Timişoara. Fiul acestuia, Mariş Daniel a declarat că tatăl său a fost împuşcat, în ziua de 17.12.1989, în timp ce se afla pe Calea Girocului, suferind leziuni grave în zona gâtului, după care a fost transportat la Spitalul Judeţean, unde a decedat la data de 24.12.1989.
89. Parte vătămată Pop Daniel (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – rănit
Numitul Pop Daniel, fiul lui Mihai şi Flore, ns. 10.02.1970, cu domiciliul în sat Beregsău Mare (…), jud. Timiş a declarat că în ziua de 17.12.1989 fost rănit prin împuşcare în piciorul stâng, în timp ce se afla pe Calea Girocului.
90. Bonţe Petru Ioan (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Bonţe Petru Ioan, cu ultimul domiciliul în sat Ianova, com. Remetea Mare, jud. Timiş a participat la demonstraţiile anticomuniste din Timişoara din luna decembrie 1989. Mama acestuia, numita Bonţe Aurica, a declarat, la data de 01.12.2008, că fiul său a fost împuşcat mortal la data de 17.12.1989.
91. Zăbulică Constantin (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Zăbulică Constantin, cu ultimul domiciliul în Timişoara (…) a participat la manifestaţiile anticomuniste din luna decembrie 1989 din mun. Timişoara. Fiica acestuia, Zăbulică Claudia Ramona a declarat, la data de 02.12.2008, că tatăl său fost împuşcat mortal, în ziua de 17.12.1989, în timp ce se afla în apropierea maternităţii din zona Sinaia din mun. Timişoara.
92. Pinzhoffer Georgeta (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedată
Numita Pinzhoffer Georgeta, ns. la 21.11.1954, cu ultimul domiciliu în Timişoara (…) a fost împuşcată mortal, în ziua de 17.12.1989, în timp ce se afla pe Calea Lipovei din mun. Timişoara.
Conform adresei nr. 100789/13.08.2004 a LML Timişoara moartea acesteia a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei interne şi externe consecutivă plăgii împuşcate toracice.
93. Parte vătămată Fenesi Francisc – rănit
Conform raportului medico legal nr. 1197/II-m/4/1990, întocmit de LML Oradea, numitul Fenesi Francisc, domiciliat în Oradea (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 30-40 zile de îngrijiri medicale.
94. Parte vătămată Szabo Erno – rănit
Conform raportului medico legal nr. 466/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Szabo Erno a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 3-4 luni de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
95. Parte vătămată Harasak Juliu – rănit
Conform raportului medico legal nr. 444/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Harasak Juliu, domiciliat în Oradea (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 25 zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
96. Belehuz Ioan – decedat
Conform raportului medico legal nr. 987/15/1989, întocmit de LML Timişoara, moartea numitului Belehuz Ioan, cu ultimul domiciliu în Iaşi (…), a fost violentă şi s-a datorat plăgilor împuşcate abdominale şi de membre inferioare.
97. Parte vătămată Puiu Laurenţiu – rănit
Conform raportului medico legal nr. 87/1990, întocmit de LML Timişoara, nu au fost obiectivate leziuni corporale care să susţină traumatismul afirmat de numitul Puiu Laurenţiu, domiciliat în Timişoara (…).
98. Parte vătămată Şerban Iosif – rănit
Conform raportului medico legal nr. 87/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Şerban Iosif, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 90 zile de îngrijiri medicale.
99. Parte vătămată Sur Ioan (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – rănit
Numitul Sur Ioan, cu ultimul domiciliul în Timişoara (…), a participat la manifestaţiile anticomuniste din Timişoara. Fiica acestuia, Sur Mariana-Viorica a declarat că tatăl său (în prezent decedat) a plecat de acasă în ziua de 17.12.1989, pentru a se alătura manifestanţilor, iar în luna ianuarie l-a găsit internat în spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, tatăl său spunându-i că a fost rănit prin împuşcare în ziua de 23.12.1989, în timp ce se afla pe Calea Lipovei, suferind leziuni la braţul drept.
100. Parte vătămată Bouariu Dumitru (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – rănit
Numitul Bouariu Dumitru, fiul lui Ioan şi Aspazia, ns. 03.11.1954 în localitatea Coţuşca, jud. Botoşani, cu domiciliul în Timişoara (…), a declarat că participat la demonstraţiile anticomuniste din Timişoara, iar în ziua de 17.12.1989, în timp ce afla pe Calea Lipovei, „…în apropierea unităţii militare de grăniceri…” a fost rănit prin împuşcare în piciorul drept, iar la data de 18.12.1989 a fost internat şi operat la spitalul de ortopedie din mun. Timişoara.
101. Vâlceanu Constantin (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Vâlceanu Constantin, cu ultimul domiciliul în Timişoara (…) a participat la demonstraţiile din mun. Timişoara. Numita Vâlceanu Ileana a declarat că soţul său a fost împuşcat mortal în ziua de 23.12.1989 „…de militarii de la unitatea militară de pe Calea Lipovei”.
102. Parte vătămată Alecu Vasile (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara)
Numitul Alecu Vasile, fiul lui Niculae şi Felicia, ns. 02.10.1947 în com. Aninoasa, jud. Dâmboviţa, cu domiciliul în Bucureşti (…), ffl. Com. Ciorogârla (…), jud. Ilfov, era în luna decembrie 1989 şeful Casei Armatei din Buziaş, jud. Timiş, având gradul de maior.
La data de 06.07.2006, a susţinut că în timpul evenimentelor din decembrie a suferit o cădere psihică aspect confirmat prin raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. A1/8954/2006 al INML Bucureşti în care se concluzionează acesta prezintă „o tulburare depresivă recurentă declanşată pe fondul unei personalităţi distimice sub influenţa factorilor psiho-traumatizanţi din timpul activităţilor desfăşurate în timpul revoluţiei”.
103. Parte vătămată Ionescu Constantin (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – rănit
Numitul Ionescu Constantin, fiul lui Gheorghe şi Gherghina, ns. 29.09.1963, sat Alunişu, jud. Olt, cu domiciliul în Timişoara (…), a fost rănit prin împuşcare la mâna stângă, în data de 17.12.1989, în timp ce se deplasa spre str. Ialomiţei, din mun. Timişoara.
104. Parte vătămată Muntenaşu Dumitru (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – rănit
Conform raportului medico legal nr. 366/LR/1999 al LML Constanţa, numitul Muntenaşu Dumitru, fiul lui Petru şi Simioana, ns. 23.09.1969 în Medgidia, jud. Constanţa, cu domiciliul în Constanţa (…), fost militar în termen la UM 01233 Buziaş, a suferit, în luna decembrie 1989, un traumatism vertebromedular-toracal cu interesare mielică, leziune care a necesitat 3 ani de îngrijiri medicale şi care a cauzat infirmitate definitivă.
105. Penciu Nicolae (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numita Penciu Constanţa, mama sold. Penciu Nicolae (fiul lui Şerban şi Constanţa, ns. la 31.08.1969), a declarat, la data de 30.08.2007, că fiul său, fost militar în termen la U.M. 01731 Timişoara, „…a decedat în timpul evenimentelor din decembrie 1989” şi că solicită tragerea la răspundere penală a celor care se fac vinovaţi de moartea fiului său.
Prin rechizitoriul nr. 12/P/1990 din 16.07.1990 al Procuraturii Militare Timişoara s-a dispus trimiterea în judecată a inc. sold.(rez.) Carnod Nicolae, fost militar în termen la U.M. 01731 Timişoara, pentru săv. infr. prev. de art. 178 alin. 2 C.pen., constând în aceea că în ziua de 02.01.1990, prin mânuirea imprudentă a armei din dotare, l-a împuşcat mortal pe sold Penciu Nicolae, în timp ce se aflau pe platoul din faţa unităţii pentru pregătirea preluării serviciului de pază.
106. Parte vătămată Tudorici Guţă (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – rănit
Numitul Tudorici Guţă, fiul lui Ion şi Lina, ns. 27.08.1941 în Platoneşti, jud. Ialomiţa, cu domiciliul în Constanţa (…) şi ffl. în Constanţa (…) a declarat că, în ziua de 17.12.1989, în timp ce se afla în zona Catedralei din mun. Timişoara, a fost rănit prin împuşcare la mâna dreaptă şi şoldul stâng.
107. Boară Dorel (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – decedat
Numitul Boară Dorel era angajat în luna decembrie 1989 la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, iar în ziua de 22.12.1989 s-a deplasat cu autodubă, în misiune, la Timişoara. Datorită împrejurărilor deosebite din acele zile a primit permisiunea să rămână la sediul U.M. 0389 Lugoj. În noaptea de 22/23.12.1989, acesta a fost împuşcat mortal de către lt. Cîmpan Remus, comandantul dispozitivului de pază constituit la etajul 1 al U.M. 0389 Lugoj.
Prin rezoluţia nr. 134/P/1990 din 19.12.1990 a Procuraturii Militare Timişoara s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de lt. Remus Cîmpan, cercetat sub aspectul săv. infr. pre. de art. 174 alin. 1 C.pen.
108. Parte vătămată Stan Vasile (Vol. Victime prin împuşcare Timişoara) – rănit
Numitul Stan Vasile, fiul lui Alexandru şi Elena, ns. 09.03.1969 în Titu, jud. Dâmboviţa, cu domiciliul în sat Brâncoveanu, com. Odobeşti (…), jud. Dâmboviţa, fost militar în termen la U.M. 01233 Buziaş declară că a fost rănit prin împuşcare, în ziua de 26.12.1989, în timp ce se afla în curtea unităţii, îndreptându-se către pavilionul central.
Conform raportului medico-legal nr. 55/1990 al LML Timişoara acesta a suferit leziuni în zona lombară stângă, pentru care a necesitat 90 de zile de îngrijiri medicale.
109. Parte vătămată Popa Gheorghe – rănit
Conform raportului medico legal nr. 75/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Popa Gheorghe (domiciliat în Timişoara …) a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 18 zile de îngrijiri medicale.
110. Parte vătămată Necşulei Gheorghe – rănit
Conform raportului medico legal nr. 435/1992, întocmit de LML Timişoara, numitul Necşulei Gheorghe (domiciliat în Timişoara …) a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 5 luni de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
111. Parte vătămată Vlaic Dumitru – rănit
Conform raportului medico legal nr. 789/1991, întocmit de LML Timişoara, numitul Vlaic Dumitru, domiciliat în Timişoara (…), a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 120 zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
112. Parte vătămată Spanache Ioan – rănit
Conform raportului medico legal nr. 2995/1991, întocmit de LML Timişoara, numitul Spanache Ioan, domiciliat în com. Vinderei, sat Docani, jud. Vaslui, a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 65 zile de îngrijiri medicale.
113. Parte vătămată Pachiu Petrică – rănit
Conform raportului medico legal nr. 55/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Pachiu Petrică, domiciliat în Oneşti (…), jud. Bacău, a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 30 zile de îngrijiri medicale.
114. Parte vătămată Ivanof Leon – rănit
Conform raportului medico legal nr. 389/1990, întocmit de LML Timişoara, numitul Ivanof Leon, domiciliat în com. Slava Cercheză, sat Slava Rusă, jud. Tulcea, a suferit leziuni corporale pentru care a necesitat 14 zile de îngrijiri medicale.
Din actele aflate la dosarul cauzei rezultă că, în contextul evenimentelor din decembrie 1989, din mun. Timişoara, următoarele persoane au fost reţinute în Penitenciarul Timişoara şi arestul Miliţiei. (Timişoara-Vol. Părţi vătămate reţinuți):
1. Parte vătămată Vlad Romeo, fiul lui Ioan şi Maria, ns. 14.11.1961 în Timişoara, jud. Timiş, cu domiciliul în Timişoara (…).
2. Parte vătămată Rădău Dumitru, fiul lui Ion şi Gherghina, ns. 06.01.1948 în sat Corbi, jud. Vâlcea, cu domiciliul în Timişoara (…).
3. Parte vătămată Tăut Angela, fiica lui Alexandru şi Maria, ns. 08.10.1950 jud. Mehedinţi, cu domiciliul în Timişoara (…).
4. Parte vătămată Korondi Iosif, fiul lui Iuliu şi Elisabeta, ns. 21.07.1944 în Satu Mare, cu domiciliul în Satu Mare (…).
5. Parte vătămată Jîdic Emiliean, fiul lui Vasile şi Lucreţia, ns. 24.01.1961 în stiubeni, jud. Botoşani, cu domiciliul în Timişoara (…).
6. Parte vătămată Gancea Alexandru, fiul lui Maxim şi Elisaveta, ns. 25.09.1937 în Halmagel, jud. Arad, cu domiciliul în Arad (…).
7. Parte vătămată Iacob Dorel, fiul lui Vasile şi Vernica, ns. 09.03.1965 com. Timişeşti, jud. Neamţ, cu domiciliul în Timişoara (…).

(va urma)

5 gânduri despre „Cercetările Parchetului în dosarul revoluției (66). Timișoara

  1. Domnul Marius, dvs. de ce nu figurati in acest dosar nici ca ranit, nici ca retinut ? Persoanele care figureaza a trebuit sa urmeze o anumita procedura ?

    1. Este explicat la începutul articolului că nu trebuie făcută greşeala de a considera acest dosar singurul dosar despre revoluție din arhivele parchetului. În ceea ce privește revoluția din Timișoara au existat multe dosare separate care n-au mai fost conexate de Voinea la dosarul 97/P/1990. Dosarul în care figurez eu are numărul 619/P/1989 și a fost soluționat cu NUP: https://mariusmioc.wordpress.com/2012/09/24/nup-ul-dat-de-procuratura-militara-timisoara-la-plingerea-mea/
      Deasemenea figurez, dar în calitate de martor, în dosarul primului mare proces legat de revoluția din Timișoara, cel în care inculpați au fost Ion Coman, Radu Bălan și mai mulți ofițeri M.I.

      1. Ok. Eu am fost retinut si nu stiu daca sunt inclus in vreun dosar … Cum as putea afla ? Persoanele care nu figureaza ar fi trebuit sa urmeze o anumita procedura ?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.