Timişoara 20 decembrie 1989: Primele cuvîntări din balconul Operei

Actualizare 5 decembrie 2022: Pus înregistrare încorporată de pe soundcloud.

Actualizare 24 noiembrie 2021: Fiindcă saitul trilulilu, pe care îmi pusesem inițial înregistrările audio, nu mai funcționează, am lăsat doar lincul care inițial îl declarasem de rezervă.

Actualizare 26 iulie 2015: Adăugare linc de rezervă pentru înregistrare, care poate fi urmărită din afara României.

Înregistrare cu primele cuvîntări ţinute de la balconul Operei în 20 decembrie 1989, cînd s-a anunţat constituirea Frontului Democratic Român, organizaţie care să coordoneze mişcarea revoluţionară. Autorităţile comuniste voiseră să organizeze un miting pro-Ceauşescu pentru care pregătiseră o staţie de amplificare în balconul Operei. Acea staţie de amplificare a fost folosită de revoluţionari.

Înregistrare audio (9 minute 29 secunde)

Transcriere înregistrare:
00:00 Lorin Fortuna (se aude slab): Cetăţeni ai Timişorii!
00:02 Urale
00:11 Lorin Fortuna: (neînţelegibil) toată ţara! (urale, Scandări: „Azi în Timişoara, mîine-n toată ţara!”)
00:44 Lorin Fortuna: „Linişte, vă rog! Cetăţeni ai Timişorii, cei pe care ne vedeţi aici ne-am constituit într-un comitet de acţiune al Frontului Democratic Român. (urale) Drepturile şi libertatea se cîştigă în mod organizat. Fără violenţă! (Scandări: „Fără violenţă!”) Vă rugăm foarte mult, nu mai spargeţi vitrine, nu provocaţi încăierări, nu atacaţi armata! Armata colaborează, aţi văzut. (urale, Scandări: „Armata e cu noi!”) Aşteptăm să vină reprezentanţii autorităţilor să discutăm în mod organizat cu ei. (urale, strigăt: Noi sîntem poporul! Scandări: „Jos cu Ceauşescu!”) Cetăţeni ai Timişorii! Prima condiţie pe care o punem guvernului român este jos familia Ceauşescu! (urale, Scandări: „Jos cu Ceauşescu!”) Dar pentru aceasta vom lupta paşnic, paşnic, nu uitaţi, paşnic. A doua condiţie cerem: eliberarea imediată a arestaţilor! (urale, cineva strigă „unde ne sînt morţii?”). A treia condiţie, a treia condiţie: identificarea morţilor. (urale) Vă rog, în acest moment, un minut de reculegere pentru victimele de la Timişoara! În genunchi, toată lumea! În genunchi! … Armata, să stea pe loc! Armata să stea pe loc! (glasuri răzleţe în mulţime: Armata să stea pe loc!; Se face relativă linişte).
04:24 Glas în depărtare: şobolanii au întins-o! Şobolanii au întins-o!
04:28 Glas în depărtare: Pe Bălan l-o închis (?) Radu Bălan e aicea
04:38 Glas puternic: Să vină aici!
04:39 Alt glas: Să vină vinovaţii aicea! Să vină vinovaţii, vinovaţii să vină aicea!
04:45 Scandări: „Bălan!”
04:56 Scandări: „Jos cu Ceauşescu!”
05:12 Bărbat: Moarte criminalilor!
05:13 Lorin Fortuna: Vă rog să vă organizaţi acuma pe întreprinderi. Fiecare întreprindere, mare sau mică, să-şi constituie comitetul de acţiune al Frontului Democratic Român. (urale) Vă rog. Comitetele care se înfiinţează rămîn permanente din acest moment şi ţin legătura cu noi. Pînă vor veni autorităţile. Voi da cuvîntul şi altor membri din comitet. Un reprezentant al citadelei Electrotimişului (urale)
05:55 Ioan Chiş: Dragi compatrioţi. Nu am crezut niciodată să ajungem aici. N-am crezut că există între noi atîta forţă. Nu sîntem pregătiţi ca să facem şi să nu se întîmple nenorocirile care s-au întîmplat. Pentru asta, pentru prima problemă, solicit din partea Comitetului Judeţean, solicit a lua cuvîntul pe tovarăşul Radu Bălan (urale, se aude scandare slabă: „Bălan!”). Poate, poate că unii se gîndesc la tovarăşul Matei (huiduieli; Bărbat: vorbeşte aiurea). Vă rugăm să vă păstraţi calmul şi să aşteptăm (Scandări: „La judeţ!). Îl aşteptăm pe Bălan (glas: să vină Bălan). Atît. Nu putem să ne repezim, trebuie să fim foarte calmi şi liniştiţi. Aşa cum am fost astăzi. Vă mulţumesc!
07:34 Lorin Fortuna: Din partea intelectualilor din Timişoara. Se va prezenta singur. (urale, aplauze)
07:45 Claudiu Iordache: Mă numesc Claudiu Iordache şi sînt scriitor român (urale). Sînt mîndru de forţa şi curajul cu care demonstraţi în legătură cu nişte drepturi care vă lipsesc de zeci de ani (urale). Sînt mîndru că am uitat de frica care ne-a marcat pe noi atîta timp şi pentru că am venit aicea pentru ca în mod paşnic să ne exprimăm revendicările de fiinţe libere! (urale, scandări: „Libertate!”). Aşa trăieşte forţa unui popor! În acest moment vorbiţi în numele întregului popor român! (urale) Întregul popor român aşteaptă de aici mişcarea care să ne elibereze pe toţi de spaime, de nesincerităţi (?) îngrozitoare prin care trebuie să trecem teferi (Scandări: „Azi în Timişoara, mîine-n toată ţara!”) Uniţi (?) nu ni se poate întîmpla nimic. Armata este a poporului român. Armata trebuie să ne apere! (urale, strigăte: criminalii!) Armata ne va apăra! Nu putem sfîrşi că avem adevărul de partea noastră! Şi adevărul este de partea noastră! Încercaţi să aveţi curajul acestui moment [sfîrşit înregistrare]

Note biografice:
– Lorin Fortuna, născut în 1948 la Rădăuţi, judeţul Suceava, în 1989 era cadrul didactic la Institutul Politehnic Timişoara, Facultatea de Electrotehnică. După revoluţie a încercat să-şi facă propriul partid politic, Partidul Republican cu sediul la Timişoara, performanţa maximă a acestui partid fiind 3% din voturi în judeţul Timiş, ceea ce i-a îngăduit lui Lorin Fortuna să ocupe o vreme un loc de consilier judeţean în Timiş. Ulterior, ca urmare a unor inconsecvenţe, partidul a încetat să mai fie o forţă politică care să conteze, Fortuna obţinînd un număr insignifiant de voturi cînd a candidat la primăria Timişorii. În 2004 a fost numit de Ion Iliescu în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române. Fortuna e mai cunoscut în ultima vreme prin apariţiile la DDTV unde susţine nişte idei relativ ciudate, parcă ar vrea să întemeieze o nouă religie. Cei interesaţi în ideile lui Lorin Fortuna pot consulta situl său personal.
– Ioan Chiş, născut la 11 mai 1957 în satul Ip judeţul Sălaj, maistru la Electrotimiş în 1989, azi este mic întreprinzător, patron al firmei Macarina SRL care se ocupă de prelucrări în fier (adică cam ce făcea şi la Electrotimiş).
– Claudiu Iordache, născut în 1942 la Bucureşti, era în 1989 proiectant la IPROTIM. După înregistrarea FSN ca partid politic a fost primul preşedinte al organizaţiei Timiş a acestui partid. Deputat FSN în legislatura 1990-1992. În decembrie 1990, după ce a fost întîmpinat cu ostilitate pe străzile Timişoarei, şi-a dat demisia din FSN. Din 2004 este director general al Institutului Revoluţiei Române.
– Radu Bălan, născut în 24 mai 1936 în Căzăneşti, judeţul Ialomiţa, mort la 13 februarie 1995. Absolvent al Academiei de Studii Economice, primar al Timişorii (1978-1981). Numit în 1989, cu puţin timp înainte de revoluţie, prim-secretar al Comitetului judeţean Timiş al PCR. În 9 decembrie 1991 a fost condamnat la 23 ani închisoare pentru participare la reprimarea revoluţiei, a murit înainte de judecarea recursului.
– Ilie Matei, activist comunist, prim secretar al comitetului judeţean Timiş al PCR pînă cu puţin înaintea revoluţiei (n-a făcut impresie prea bună – vezi şi huiduielile mulţimii), inculpat pentru reprimarea revoluţiei în acelaşi proces cu Radu Bălan, achitat la prima instanţă, condamnat la 15 ani închisoare la recurs (1997).

(Va urma)

24 de gânduri despre „Timişoara 20 decembrie 1989: Primele cuvîntări din balconul Operei

  1. Pacat ca vinovatzii nu si-au primit pedepsea cuvenita. Ma refer la membrii CPEx care au aprobat ordinul de deschiderea focului in 17-Dec-89, la totzi membrii CPEx si ai CC-PCR, Securitate si Militzie, incepind cu 1971, care au favorizat acapararea PCR si a statului de membrii familiior Nicolae Ceausescu si Elena Petrescu.
    Criminalul Vasile Milea, fost ministru al apararii a fost declarat erou si are in Bucuresti un bulevard care ii poarta numele iar criminalul Belis, de la IML, a ajuns vicepresedintele Colegiului Medicilor !

  2. Am o intrebare. Stie cineva concret ce a facut Ioan Chis la revolutie, in afara de cuvantarea fara sens pe care a rostit-o si se aude in inregistrarea aceasta?
    Cati revolutionari ca el or ma fi acuma si beneficiaza de drepturi care nu li se cuvin, iar familiile eroilor care au murit nevinovati nu mai au nici un beneficiu! Traiasca Romania post revolutionara!!!!!!!!!!! si neocomunista!!!!!!!!!!!

  3. Din cîte ştiu, Ioan Chiş a fost prezent şi în 16 decembrie printre demonstranţii din Piaţa Maria. Nu cred că beneficiază de drepturi care nu i se cuvin, cei care au format FDR în 20 decembrie (cînd Ceauşescu se afla încă la putere şi în restul ţării era linişte) se poate spune că „au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni” împotriva regimului totalitar comunist, deci se încadrează în ceea ce art. 3 lit. b pct. 3 din legea 341/2004 numeşte „luptător remarcat prin fapte deosebite în revoluţie”.

  4. am aflat acum si de acest om ion chis si el a actionat conform programului inpotriva regimului comunist in unuldin comentarile de mai inainte am intrebat ce a auzit petrisor morar cind a ajuns in piata am intrebat acest lucru cu un scop bine definit prin urmare posibil ca si acest ion chis sa il fi contactat dar nu stiu trebuie sa verificam acest lucru lund legatura cu el acum el ia racolat pe luis furtuna si petrisor morar sau invers dar din declaratialui petrisor morar rese simplu se ducea in piata ca a auzit galagie o manevra nu am inteles prea bine .se poate ca omul contactat sa fie el nu stiu verifica are rude la ploiesti respectiv blejoi sau bucov si daca a fost in 1987 la ploiesti e cunva tot electronist sau electro mecanic acum spun citeva lucruri ale meseriei poate am uitat eu intrebare de unde stia de frontul democrat romin restul vine de la sine te rog ajutama sa nu ingropam trecutul asa cum vrea iliescu si alti daca am inceput dezgroparea apoi so facem pina la capat iar istoria rominiei sa nu fie falsificata este foarte greu dar lupta pentru adevar si dreptate imi da forta de si sint bolnav . astept si te rog daca poti verifica si morti se vor odihni in pace luptind pina la finis ,mirica gheorghe frontul democrat romin date poze ale lui ioichisu la revedere adevarul sa triunfe . sa nu uitam ca dupa lupat multi viteji se arata doamna ALINA SANDA INTREABATE CE AI FACUT TU SI AFLA .

  5. MARIUS TE ROG SA MA SCUZI NU AM CITIT BIBLIOGRAFIA LUI ION CHIS DAR SE PARE CA AM DREPTATE RAMINE SA VREIFICI DE UNDE STIA DE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN IN ACELE MOMENTE SI DE UNDE LA AFLAT SPUN ACEST LUCRU DEOAREC NU AM CONTACTAT DIRECT DOAR O SINGURA PERSOANA ITI MULTUMESC INCA O DATA SA DESCOPERIM ADEVARUL ADEVARAT POATE SA FI FOST COLEGI DE MUNCA EU STIU SPER CA CARTILE TALE SA CUPRINDA FAPTE REALE NU UNFLATE DIN INTIMPLARI ADEVARATE SI SPER CA ASA O SA FIE POSIBIL CU NOI ADEVARURI ASCUNSE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA TE ROG IARTAMA INCA O DATA MIRICA NU ACCEPT MINCUNA LA REVEDERE.

  6. APEL CATRE ROMINIA VENITI LA VOT SI CU UNCREON SI SCRIETI FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SI STAMPILATI CAMPANIE FARA CHELTUIELI PE BANII CONTRIBUABILILOR BANI FOLOSITI IN SCOLI SPITALE INVATAMINT EC. VOTATI FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ASA CUM AM FACUT IN DECEMBNRIE 1989 SI NU VETI REGRETA CAMPANIA INFORMATICA PE INTERNET, NU VETI REGRETA SCRITI SI PUNETI STAMPILA TITULARI DE BLOGURI CAMPANIA DE INFORMARE A INCEPUT VA ROG FACETI CA ACEST MESAJ AL FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN SA APARA PE TOATE BLOGURILE IN TARA DAR SI AFARA SA VADA POLITICIENI DAR DE UNDE :::???? CA SE POATE SI FARA BANI SI DEZINFORMARE ROMINI VOTATI PENTRU BINELE VOSTRU SI AL COPILOR COPILOR VOSTRI NU FITI ORBI SINU DATI CREZARE UNOR INDIVIZI DEMOCRATI DUPA DEMOCRATIE NOROC BUN SI BAFTA LA ALEGERII ,FRONTUL DEMOCRAT ROMIN TRAIASCA.!!!!!!~

  7. romini si toate nationalitatile care salasuiesc in rominia vitorul tari depinde de votul vostru nu cedati prostiei si votati dar votati cu creonul si stampilati FRONTUL DEMOCRAT ROMIN in felul acesta mai avem o sansa in caz contrar dumnezeu e mare poate indreapta o alta minte si poate face ceva pentru rominia de si ma indoiesc cu asfel de candidati in alegeri ,vin cu o propunere de gindit pe cine bagi in casa pe unul care nu lai vazut nicodata sau unul vazut cum ride la televizor sau unul care a incercat sa faca ceva si incca nu a reusit , cui dati sansa sa cistige , vedeti ca ati gresit inca din 1990 in alegeri acum ce faceti deschideti ochi si votati FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SI NU O SA REGRETATI MIRICA LUPTA . SA NE VEDEM INVINGATORI NOROC BUN ROMINIE IN ALEGERI SI PEVITOR..

  8. la balconul operei sa spus frontul democratic romin finca frontul democrat exista lorin furtuna stia acest lucru si a incercat cu petrisor morar sa legalizeze frontul democrat romin dupa evenimente esti o rusine furtuna de ce ai procedat asa ai profitat de traian vraneantu din comunabverani caras severin sati fie rusine furtuna a murit el dar mai sint dovezi tu esti una . ne recunoasterea frontului democrat romin arata lasitatea tradarea opreste furtuna spune adevarul morti si vii te vor blestema sa nu ai familia ta . nu face jocuri politice de si ai aparut pe programe tv si ai comentat prost facind jocuri de culise politice uitate cine sint politicieni oare revolutionari nu puteau face politica nu aveam studi ei unde au facut am fost cobai pentru ei si carne de tun pentru comunisti ai grija nu glumesc tiam spus am in mine singe albastru nu rosu vorbind filozofic ca cu singe albastru eu unul nu stiu dar asa mi sa spus pentru ca eu gindesc alfel sa numi purtati pica dar astai adevarul vrem dreptate frontul democrat romin mirica , telefon contact 0720175140. daca nu recunoasteti adevarul sa aveti parte de linistea revoluti romine . mirica FRONTUL DEMOCRAT ROMIN.DOAMNE AJUTA.

  9. IOAN SAVA CHIS A LUCRAT CU MINE LASTATIA DE UTILAJ GREU IN CHIMIE SUGTC. LA VILAU AM LUCRAT SI IN CONSTANTA LA FABRICA DE FIRE SINTETICE AVEAM ATELIERU IN CIMP IOAN CHIS STIE ACEST LUCRU EL A COMUNICAT LA PLOIESTI LA LIDERI ULISTEANU NEGREA STANCIU DAN PERJU DAR ACESTIA NU MIAU SPUS MAI NIMIC PRACTIC LE ERA FRICA CA LE IAU FUNCTILE CARE LE CAPATASE DE LA INDIVIZI SAR PUTEA FALSI REVOLUTIONARI CER ANCHETAREA LOR IMEDIATA PROPUNEREA MEA SA SE AUTO SESIZEZE AICI LA PLOIESTI UNDE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ESTE STERS IN ANI 1980 FSN A FOST CONSOLIDAT DE COMUNISTII NU AM AUZIT DE EL IN ILEGALITATE DECIT DE FRATERNITATEA CU CCARE AM DISCUTAT IN TRENURI BUCURESTI BRASOV . ACESTI INDIVIZI DE CE LE ESTE FRICCA DE AIA NU SCAPA CERTIFICATE REVOLUTIONARII ANULATE PENTRU TOTI DE LA PLOIESTI . FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.