Taxa forfetară pentru IMM: Libertate economică, dar nu pentru căţei

Chintesenţa politicii Uniunii Europene, la care România a aderat în 2007, este distrugerea micilor întreprinzători, pentru a scuti marile firme de concurenţă. Guvernul Emil Boc pare hotărît să aplice politica Uniunii Europene, dînd dovadă de multă inventivitate în acest scop.

Una din ultimele inovaţii ale lui Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor în guvernul Emil Boc, este taxa forfetară pe activitatea firmelor. Domnia sa doreşte ca firmele să plătească minim 6500 lei/an impozit pe profit, indiferent dacă înregistrează sau nu profit.

Majoritatea banilor bugetului de stat vin de la firmele mari, iar multe firme mici sînt pe pierdere sau au profit insignifiant, deci plătesc impozit pe profit foarte mic, a constatat domnul Pogea, care este un adevărat specialist în firme care nu plătesc impozitele către stat. Propria sa firmă – GP Managements Experts (a cărei activitate a suspendat-o înainte de a deveni ministru al finanţelor), era în executare silită pentru plata datoriilor către bugetul de stat, asigurările sociale de stat, asigurările de sănătate şi asigurările de şomaj, după cum a anunţat ziarul „Financiarul” din 18 decembrie 2008.

Efectul concret al măsurii propuse de domnul Pogea va fi dispariţia multor întreprinderi mici şi îngreunarea apariţiilor unor firme noi. Pentru o firmă mare, un bir de 6500 de lei/an nu e mare lucru, dar pentru un chioşcar care are 2-3 angajaţi, noua taxă poate însemna falimentul. Acel chioşcar nu plătea prea mult impozit pe profit, dar plătea pentru cei 2-3 angajaţi impozitele pe salar şi contribuţiile la pensii, asigurări de sănătate şi şomaj. Dacă-şi va închide firma, statul, în loc să încaseze contribuţii pentru cei 2-3 angajaţi, va avea de plătit ajutor de şomaj pentru aceştia. Firmele mici nu obţin neapărat profit, dar sînt o modalitate de cîştigare a existenţei pentru persoane cărora nu le place să fie salariaţi la cheremul altora, ci vor să fie proprii lor stăpîni. În ciuda ideilor preconcepute că patron înseamnă om foarte bogat, un patron de chioşc de multe ori nu cîştigă mai mult decît un salariat obişnuit, are doar avantajul că nu trebuie să suporte toanele unor şefi ci poate să-şi organizeze singur munca.

Libertatea economică nu înseamnă doar dreptul de a alege dacă te angajezi la firma X sau Y. O componentă esenţială a libertăţii economice este posibilitatea de a-ţi deschide propria afacere. Dacă nu găseşti un patron de la o firmă mare care să te aprecieze la justa valoare, să-ţi poţi dovedi valoarea prin forţe proprii.

O firmă nou deschisă, de multe ori la început iese în pierdere. Pînă ajungi să fii cunoscut, să-ţi creezi o clientelă, durează. Or, această taxă care trebuie plătită chiar dacă firma este în pierdere descurajează tocmai deschiderea unor afaceri noi.

Legislaţia se face în aşa fel încît numai marii bogătaşi să-şi poată permite să înceapă o nouă afacere. Dacă n-ai minim 50000 de euro capital de pornire ia-ţi adio de la ideea de a face o afacere pe cont propriu. Libertate economică, spune Constituţia României, dar nu pentru căţei, cum explică Grigore Alexandrescu.

Orice afacere mare a fost la început o afacere mică. Citeam despre Bill Gates că şi-a început afacerile în garajul familiei. Domnii Emil Boc şi Gheorghe Pogea se pare că doresc sugrumarea din faşă a viitorilor Bill Gates-i români, căci ideea că eşti dator din start statului indiferent dacă vei cîştiga sau nu din întreprinderea pe care ţi-ai propus-o are ca urmare plauzibilă renunţarea la a mai începe o afacere.

Un efect colateral al noii taxe este micşorarea concurenţei. Firmele mari, scăpate de concurenţa firmelor mici, vor putea să mărească preţurile. Da, mărind preţurile îşi vor mări profitul, deci şi impozitul către stat. Dar pentru cetăţeni, puterea de cumpărare va scădea.

21 de gânduri despre „Taxa forfetară pentru IMM: Libertate economică, dar nu pentru căţei

    1. – Domnu Grigore Alexandrescu !

      – Aveti dreptate pentru ca impozitarea reala conform celor 7 (sapte) grile este urmatoarea : – pentru GRILA nr 1 este
      de 4,2%, – pentru GRILA nr.2 este de 2%, – pentru GRILA nr.3 este de 1,5%, –pentru GRILA nr.4 este de 0,2%, – pentru GRILA nr. 5 este de 0,05%, – pentru GRILA nr.6 este de 0,017%, si pentru GRILA nr.7 este sub 0,017%.
      – Iar intrebarea care se cuvine a fi pusa este urmatoarea : UNDE ESTE ADEVARATA ,, ECHITATE SI CORECTITUDINE” ?
      – V-a rog, cititi mesajul care l-am trimis domnului ministru Pogea, si retineti ,,esentialul” la care se gandesc mereu cei dela prima ,,grila” acum ,,terminati”.

      – Am lecturat O.U.G. nr. 34/2009 din MONITORUL OFICIAL nr. 249/14-04-2009 Art.18 din ,,rectificarea bugetara” pe 2009 si masuri fiscale cu privire la ,,taxa forfetara” a I.M.M.-urilor, pe care daca o citi-ti v-a da-ti seama ca e facuta la ,,urgenta”.
      – Nu stiu dece i se mai spune ,,legea lui Pogea”, probabil ca d-lui a gandit’o,
      iar d-ul Min. Marian Sarbu si d-ul Prim-Ministru Emil Boc au semnat’o.
      – Se tot vorbeste de ,,actiunea solidaritatii” de-o sa faca toti ,,bube” la limba si spun aceasta pentru ca se minte lumea fara rusine cu aceasta ,,lege discriminanta”, care
      imparte firmele private in functie de cifra de afaceri.
      – Bine, bine, dar si dupa ,,interesele baietilor destepti” in 7 (sapte) categorii, ca pe niste obiecte, fara valoare si pana la cele mai scumpe. – Si sa argumentam cele scrise mai sus cu cifre confor legii elaborata de dvs. :

      catg. venitul total anual impozitu minim anual procent cu aproxim. a cata parte,
      lei lei impozit anual
      1 . 0 – 52.000 ( firme distruse ) 2,200 4,2 % a 24′ a parte
      2 . 52.001 – 215.000 4.300 2.0 % a 50′ a parte
      3 . 215.001 – 430.000 6.500 1.5 % a 66′ a parte
      – urmatoarele categ. calculate de Pogea pentru ,,baietii destepti”.
      4 . 430.001 – 4.300.000 8.600 0,2 % a 500′ a parte
      5 . 4.300.001 – 21.500.000 11.000 0,05 % a 1.954′ a parte
      6 . 21.500.001 – 129.000.000 22.000 0,017 % a 5.863′ a parte
      7 . peste 129 mil – 700 mil. 43.000 0,0014 % a16.279′ a parte

      – O firma fara profit, poate produce multe efecte utile: SALARII PT. ADMINISTRATOR SI ANGAJATI, IMPOZITE PE SALARII, T.V.A. PT. STAT, SI TOATE TAXELE DE ORDIN SOCIAL SI BANCAR ETC.- Nu produce mai mult decat cheltuie, adica profit, dar statul are avantaje pt. ca in loc [Citeste] sa plateasca ajutoare de somaj unui nr. de oameni, acei oameni traiesc de pe urma unei firme fara profit. – Dar pentru profit zero, se poate aplica impozit pe cifra de afaceri, dar nu diferentiat in mod ,,discriminant”, dela categoria 1-a pe cifra de afaceri, 0 – 52.000 cu impozit de 4,2 % si pentru categ. a 7-a pe cifra de afaceri de peste 129.000.001 cu impozit de 0.0014 % . – Va dati seama ce a-ti facut d-ule ministru Pogea, a-ti distrus activitatea si incredera de initiativa privata a mii de oameni, ca sa-i vedeti acum someri. – Si este aberanta gandirea dvs., sa impozita-ti firmele fara activitate. – De unde sa vina banii, din familia proprietarului firmei? – Sa aduca bani de acasa ? – Doar pt. ca a inregistrat pe cheltuiala lui o firma ? – Cand are activitate, e normala impozitarea, fie pe profit fie pe cifra de afaceri. Dar daca nu are activitate o perioada, cum sa platesti impozit, pentru ca asa vrea unul care temporar e ministru si nu-l duce mintea cum sa rezolve o problema economoica a tarii ?
      – Credem ca trebuie eliminata urgent aceasta ,,discriminare” si calculat un impozit mediu,
      adica 4,2 + 2.0 + 1,5 + 0,2 + 0,05 + 0,017 + 0,0014 = 7,9684 : 7 = 1, 138 %, ( rotunjit ) = cu 1, 5 % si nu se supara nimeni, cu posibilitate de sponsorizari catre partide si alte actiuni, daca vreti sa fi-ti cinsti-ti.
      – Si nu-i mai ascundeti pe ,,baietii destepti” ca ,,nu se stie ca pamantul , din cotro va bate vantul”, la alegeri.
      – Pacat, ca ,, toti mancam cu o singura lingura si n-e incalzim sub acelas soare” !
      – Cu speranta ca m-am facut inteles , va rog daca se poate sa faceti tot posibilul sa anulati aceasta O.U.G. care a cazut ca o pacoste pe firmele mici , adica cu impozit de 4,2 % si cele mari ca a l-e lui Videanu cu impozit de 0,0014 %.
      – Dar probabil ca nu a verificat bine ce calcul ,,dracesc” facut, de d-ul ministru si daca s-ar aplica media nu s-ar intampla nimic, pentru convingere verificati si dvs. calculul de mai sus, ori este gresala ori are grija de afacerile ,,colosale” sau crede ca toata tara este o prostime.
      – Cred ca ar fi bine sa renunte la aceasta O.U.G. sau sa aplice impozitarea medie si nu se supara nimeni daca vrem sa fim cinstiti si echitabili , cum este specificat si in Constitutia Romaniei sa fim egali in drepturi si obligatii
      – Ca lumea ,,fierbe” de suparare la ,,Registru si Camera de comert”.
      – Pentru ca nu ar fi nimic daca impozitul era calculat in mod cinstit si loial.

      – Si sa nu-l supere ,,adevarul” nici-odata, pe d-ul ministru Pogea, pentru ca este cel mai curat sentiment,
      cu care se poate ,,hrani” un om, o familie, un ,,guvern”, un parlament si o tara intreaga.

  1. explicati-mi si mie , ce treaba are cifra de afaceri cu profitul. toata lumea abereaza pt.ca habar nu au pe ce lume traiesc. haideti sa va dau un exemplu concret: eu personal am o afacere predominant cu produse din tutun si anul trecut am avut un rulaj de 5 miliarde vechi din tigari, deci ma incadrez la 2000 de euro , dar tinand cont ca exista un pret maximal la tigari care in ultimii 5 ani la fiecare scumpire din cauza accizelor a tot scazut de la 10% la 5% eu am adaos comercial de 250.000 lei vechi din care eu platesc odata TVA 47500 lei vechi , iar daca mai platesc si impozit forfetar de 2000 de euro inseamna ca am platit procentual un impozit de 38%. iar din restul sa mai platesc si salariat , impozite salariale, combustibil, contabil, curent , gaz , consumabile , etc. Si eu nu am cum sa castig mai mult pt.ca exista un pret maximal care nu eu l-am hotarat , ci tot desteptii din parlament. Si vine d-nu Pogea si spune ca firmele mici nu platesc destule impozite dar domnia sa uita ca nimeni nu sta la rand intr-un supermarket sa-si cumpere un pachet de tigari , ci merge la choisc sa si-l ia . Si din aceasta cauza aproape jumatate din cifra de afaceri a unui magazin il reprezinta tigarile , dupa care practic nu castiga nimic. Si s-a aratat statistic ca 70% din totalul tigarilor din Romania sunt comercializate in magazine mici.
    Atunci spuneti-mi si mie eu cate tigari trebuie sa vand ca sa pot platii asemenea taxe ? Si adaosul la tigari nu depinde de mine.
    Si sincer nu prea e tot una ca vinzi 100.000. de euro din care ai adaos 250.000 lei vechi sau vinzi 1.000.000. si ai adaos 2.5 miliarde vechi , dar platesti totusi acelasi impozit de 2000 de euro. Nu cred ca lui d-nu Pogea ii e totuna ca are salar de 10 milioane sau are salar de 100 de milioane. ce ziceti?

  2. SOLUTIA INPOTRIVA TAXEI DE FORFETARE.
    NU inchide firma. dai drumul in somaj la 1-2-3… muncitori din salarile acestora pti platii macar 500 euro, ai grija sa nu depasesti cifra de afaceri,
    muncitori someri pe care tocmai ai dat drumul vin so te ajute la jumatate de salar la negru, vinzi la negru si dai factura cu suprataxa numai pt. mama. astept si ale solutii
    ps. Comunitatea europeana a cerut marirea pib-ului nu introducerea taxei,in franta de ex. unde este taxa forfetara cu valori de jumatate fata de destepti romani se sterge taxa respectiva pt.a ajuta imm-urile

  3. Din aplicarea noii taxe putem deduce ca Romania este o tara de consum deci nu are nevoie de o economie la scara mica pentru ca este greu de controlat si naste concurenta pentru firmele mari cu capital strain.Cu ajutorul celor ca pogea se realizeaza omorirea firmelor mici si descurajarea liberei initiative creindu-se devalorizarea mai acentuate a monedei nationale ,crestere de preturi,saracirea populatiei(somaj) si accentuarea inflatiei.In nici un caz noua taxa nu v-a avea efectul scontat mai ales ca este aplicata in perioada de criza intr-o tara cu o economie muribunda!

  4. nu platiti nimic!
    oricum sper sa pice guvernul! si el va pica daca mai emite ineptii!
    duca-se naibii guvernantii nostrii!
    vom merge toti la vot si vom vota impotriva lor!
    jos basescu si boc cel MIC!

  5. vreau si eu detali daca nu am activitate de loc de cand am anfintat firma platesc ceva
    sau mai bine zis sunt in inactivitate
    ,rog un raspuns cine stie

  6. Da, intotdeauna cresterea impozitarii afecteaza mai mult micii intreprinzatori decit coropratiile. Practic , prin aceasta taxa forfetara vor mai putea sa fie intreprinzatori doar corporatiile si „clientii politici” care cistiga destul din „afaceri” cu statul!

  7. la 30.06.2009,trebuie depusa declaratie pe proprie raspundere
    ca nu ai avut activitate ,cum justific taxa de forfetare?

  8. cine va opreste sa faceti ceva ,este foarte simplu pentru a diminua din taxa ,prin contracte directe cu benificiari cauta legea IMM si vei constata . piine acasa la client zahar la client haine la client tot , ai sa vez niste chesti tari . nu mai am firma ca romini din brazi nu vor sa se asocieze terenuri pirloaga ,daca primarul le ia conform legi ,cine il mai alege eu cind am candidat am avut insuficiente voturi nu am vrut consilier . ori tot ori nimic . de aici pierdem multi bani referitor pe tot asamblul teritorial al romini , sintem o vaca de muls in consiliul europei sper sa nu se intimple ca la turci, citeste printre rinduri . marius in afara de creon si hirtie , am si o ferma care stacneaza ,este utilata :tractor ,semanatoare,plug disc, aparat ierbicidat , si alte utilaje care umblu cind si cind printre ele sa nu rugineasca legea numiida voie sa fac adapost ce a dat bani primaria nui doare burta nici nu le vind lucrez ce este al meu nu fac schimb de banii costa mult o piesa daca sa rupt am incurcato nu am bani sa o cumpar ,bani nu mai a

    cred ca exista un mod contract direct cu benibiciarii ,.cauta IMM .noroc bun mirica F.D.R. DOAMNA,,,,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.