Ion Iliescu despre teroriÅŸti: Indivizi fanatizaÅ£i, care acÅ£ionează cu o cruzime fără precedent. O perfidie fără seamăn, o cruzime pentru care nu se găsesc calificative potrivite. ÃŽmpuÅŸcă din orice poziÅ£ie

ÃŽn 23 decembrie 1989 Ion Iliescu a Å£inut o cuvîntare la Televiziunea Română, care a fost publicată în ziarele de a 2-a zi. Reproduc cele spuse de Ion Iliescu despre teroriÅŸti după ziarul „Luptătorul Bănăţean” nr. 3 din 24 decembrie 1989. „Luptătorul Bănăţean” era numele care îl luase în 22 decembrie 1989 „Drapelul RoÅŸu”, fostul ziar PCR din TimiÅŸoara. ÃŽn fapt, era o întoarcere la numele purtat de ziar în perioada stalinistă. ÃŽncepînd cu ianuarie 1990 ziarul ÅŸi-a schimbat iar numele în „RenaÅŸterea”, iar apoi „RenaÅŸterea Bănăţeană”, sub acest nume apărînd pînă azi.
De remarcat menÅ£ionarea de către Ion Iliescu, în această cuvîntare, a existenÅ£ei unui „comandament militar” al Frontului Salvării NaÅ£ionale. Anume acest comandament militar a dus lupta cu teroriÅŸtii, căci CFSN-ul propriu-zis s-a întrunit prima dată doar în 27 decembrie 1989.

img_0005
img_0005

Dragi cetăţeni,
Am avut o zi plină şi grea. Venim chiar de la comandamentul militar al Frontului Salvării Naţionale. Datorită acţiunilor criminale ale unor bande de terorişti instruiţi special pentru lupta împotriva maselor populare şi apărarea dictatorului, activitatea noastră normală nu s-a putut desfăşura normal în cursul acestei zile. Am fost nevoiţi să dăm prioritate acţiunilor coordonate de luptă împotriva teroriştilor. Existenţa acestor grupe de terorişti, a unor indivizi fanatizaţi, care acţionează cu o cruzime fără precedent, trăgînd în locuinţe, în cetăţeni, provocînd victime în rîndul militarilor, este încă o expresie elocventă a caracterului antipopular al dictaturii Ceauşescu, care a făcut enorm de mult rău poporului şi care nu a economisit mijloace enorme şi acţiuni gîndite, ordonate pentru constituirea unor asemenea unităţi de represiune.
Vrem să vă spunem că toate unităţile militare şi marea majoritate a unităţilor de miliţie şi de interne acţionează unitar împotriva teroriştilor. De fapt există un consens naţional împotriva dictaturii.
Acţiunile diversioniste, teroriste, criminale ale grupelor de terorişti, care vor să împiedice funcţionarea noii puteri şi să destabilizeze societatea noastră este o ultimă zvîrcolire a acestei creaţii monstruoase a dictaturii antipopulare. De fapt, trebuie să vă spunem că [nu] este vorba de un număr mare de elemente teroriste, dar acestea sînt special instruite şi dotate pentru acţiuni de acest gen. În cele mai multe cazuri ei reuşesc să îngreuneze activitatea unităţilor militare pentru că, aşa cum aţi văzut, foarte mulţi terorişti acţionează din clădiri locuite, chiar din apartamente, ceea ce face dificilă folosirea tehnicii militare, intervenţia armatei, care trebuie să evite cît mai mult pierderile în rîndul cetăţenilor. Este o perfidie fără seamăn, o cruzime pentru care nu se găsesc calificative potrivite. De aici dificultăţile pentru lichidarea acestor acte de cruzime. De aceea, facem apel la cetăţeni să înţeleagă situaţia în care ne aflăm şi să înlesnească pe toate căile activitatea militarilor.
Cetăţenii din blocurile în care teroriÅŸtii acÅ£ionează – este vorba de zonele fierbinÅ£i, în jurul televiziunii, radiodifuziunii, în jurul sediului Comitetului Central, al Ministerului Apărării NaÅ£ionale, alte cîteva puncte – îi sfătuim să evacueze pe cît posibil clădirile ÅŸi să se cazeze la cunoscuÅ£i, în alte locuri, pentru a înlesni activitatea unităţilor noastre militare.
Ne aflăm, stimaţi cetăţeni, într-un moment revoluţionar, din păcate marcat de sacrificii. Noi am circulat mult pe străzile capitalei în cursul acestei zile şi am văzut scene emoţionante de conştiinţă cetăţenească, de iniţiativă şi autoorganizare, de pază obştească, de control al circulaţiei pe drumuri. Am vrea însă, în legătură cu aceste lucruri, să informăm că numai armata dispune de tancuri şi unităţi blindate. Teroriştii sînt organizaţi ca puşcaşi, dotaţi însă bine cu armament şi instruiţi în mod deosebit. De aceea, pe drumurile publice unde s-au organizat baraje şi puncte de control este bine să nu fie împiedicate unităţile militare, respectiv blindatele, camioanele cu militari, tancurile să poată circula cît mai liber spre punctele în care trebuie să acţioneze. Venind aici de la Ministerul Apărării Naţionale a trebuit să ne oprim, să parlamentăm şi să discutăm; oamenii sînt de bună credinţă pentru că nu vor să lase pe oricine să treacă. De aceea, vrem să ştiţi: tancurile sînt numai ale lor. Maşinile blindate de asemenea.
De asemenea, am ruga să se gîndească ÅŸi alte forme de lărgire a conlucrării ÅŸi participării maselor populare în sprijinul acÅ£iunii unităţilor militare, inclusiv în constituirea de cît mai multe gărzi patriotice pentru apărarea unităţilor proprii, unităţilor economice, a unor puncte de activitate generală pentru nevoile cetăţenilor, ca ÅŸi în sprijinul unităţilor care acÅ£ionează în jurul punctelor fierbinÅ£i. Aici trebuie să se acÅ£ioneze neapărat în strînsă coordonare cu armata ÅŸi numai în subordinea armatei, pentru că sînt reguli militare de activitate. De asemenea, trebuie să vă spunem că teroriÅŸtii nu sînt în uniforme. Ei sînt civili. De multe ori încearcă să creeze confuzie, ÅŸi-au pus ÅŸi banderole ca să fie confundaÅ£i cu oamenii din formaÅ£iunile de apărare organizate de cetăţeni ÅŸi creează astfel confuzie. ÃŽmpuÅŸcă din orice poziÅ£ie. De aceea este important ca cetăţenii din formaÅ£iunile noastre – individual înarmaÅ£i – să nu acÅ£ioneze pentru că pot să fie confundaÅ£i cu teroriÅŸtii ÅŸi să cadă victime confruntărilor cu unităţile militare, ci să se constituie în unităţi ordonate, organizate, subordonate unităţilor militare. Să fie o unitate de acÅ£iune, dar să nu creăm panică, confuzie ÅŸi victime în plus.
La comandamentul militar pe care l-am avut am stabilit cîteva măsuri imediate în vederea acţiunii din această noapte, de mîine dimineaţă, precum şi în orele imediat următoare pentru o mai mare eficienţă în lichidarea bandelor teroriste.
ÃŽn funcÅ£ia de ministru al apărării naÅ£ionale a fost numit domnul general colonel Nicolae Militaru, care este ajutat de cei doi prim-adjuncÅ£i – generalii Åžtefan GuÅŸe, ÅŸeful Marelui Stat Major, ÅŸi Victor Stănculescu.
ÃŽn fine, stimaÅ£i cetăţeni, vrem să vă informăm că Nicolae ÅŸi Elena CeauÅŸescu au fost arestaÅ£i ÅŸi se află sub pază militară. Sînt, de asemenea, arestaÅ£i Ilie ÅŸi Nicu CeauÅŸescu ÅŸi cîteva slugi ale clanului CeauÅŸescu – Dincă, Postelnicu, Bobu ÅŸi alÅ£i cîţiva. Va veni momentul judecăţii drepte, severe a poporului, a celor care s-au făcut vinovaÅ£i de această tragedie naÅ£ională.
Sperăm însă că prin acţiunea conjugată a unităţilor forţelor populare să lichidăm şi această ultimă zvîrcolire a hidrei înveninate a clanului Ceauşescu. Este nevoie de unitate, este nevoie de colaborare strînsă. Ei vor provoca încă multe necazuri, dar procesul este ireversibil. Nimic nu mai poate întoarce roata procesului de înnoire a României!
Să ne urăm succes!

6 gânduri despre „Ion Iliescu despre teroriÅŸti: Indivizi fanatizaÅ£i, care acÅ£ionează cu o cruzime fără precedent. O perfidie fără seamăn, o cruzime pentru care nu se găsesc calificative potrivite. ÃŽmpuÅŸcă din orice poziÅ£ie

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.