Cazul Laszlo Tokes: moartea lui Ujvarossy – crimă sau sinucidere?; agresiunea din noiembrie 1989 (documente, video)

Actualizare 6 noiembrie 2010: Înlocuire înregistrare video de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare video de pe youtube.com

Moartea lui Erno Ujvarossy, un apropiat a lui Laszlo Tokes, în 14 septembrie 1989, a fost considerată de către Laszlo Tokes şi anturajul acestuia drept un asasinat politic făcut de securitate. Acest caz a fost popularizat prin scrisorile lui Tokes, contribuind la atragerea atenţiei şi simpatiei unor cercuri politice din exterior faţă de cazul Tokes. În decembrie 1989 atît radio Europa Liberă cît şi agenţia Reuter pomeneau despre Erno Ujvarossy, considerat a fi victimă a regimului Ceauşescu. Sala de la subsolul bisericii reformate din Timişoara, amenajată cu contribuţia lui Erno Ujvarossy, poartă numele acestuia.

Sala Erno Ujvarossy de la subsolul bisericii reformate din Timişoara
Sala Erno Ujvarossy de la subsolul bisericii reformate din Timişoara

În majoritatea cărţilor despre revoluţie în limba română, subiectul Erno Ujvarossy este neglijat. Totuşi, Radu Portocală, în „Autopsia unei lovituri de stat”, Agora timişoreană în colaborare cu Editura Continent, 1991 (tălmăcire după originalul în limba franceză apărut în 1990), scrie la pag. 31: „În luna septembrie 1989, Ernő Újvárossy, cel mai apropiat colaborator al pastorului Tőkés, a fost găsit asasinat. Caracterul politic al crimei era indubitabil”. Mai găsim pomenit cazul Ujvarossy în volumul „1989-1999. După zece ani” editat în 1999 de Episcopia reformată din Oradea, unde Istvan Tolnay scrie: „Acum cînd ne pregătim de cea de-a zecea aniversare a Revoluţiei Timişorene, recitim din nou cu durere numele celor căzuţi şi dispăruţi în timpul evenimentelor, plecîndu-ne capul în faţa jertfei lor. Această listă a durerii o completăm cu numele celui care a fost Újvárossy Ernő. Martiriul meşterului constructor constituie capitolul cel mai dureros al perioadei premergătoare lui decembrie ’89. Acest om de omenie a mers pînă la sacrificiul suprem. Vom afla oare vreodată de ce a trebuit să moară şi să devină primul martir al Timişorii?”.

Mai jos, prezint înregistrarea video cu Laszlo Tokes vorbind despre moartea lui Erno Ujvarossy, cît şi despre agresarea sa în propria-i locuinţă, în 2 noiembrie 1989.

Problema principală cu moartea lui Ujvarossy este că, deşi Laszlo Tokes şi anturajul acestuia au susţinut încă din 1989 şi continuă să susţină că respectivul a fost victima unui asasinat politic, familia acestuia e rezervată faţă de asemenea concluzii. „Familia lui nu e interesată să facă dreptate. Urmaşii lui sînt nişte nenorociţi (…) familia, fraţii lui nu dau importanţă investigaţiei” îmi spunea Tokes (minutul 11:58 al fragmentului de înregistrare video prezentat mai jos).

Am încercat să fac o anchetă proprie pe acest subiect. Am luat legătura telefonic cu Magda Ghenici, fiica lui Erno Ujvarossy, căreia i-am cerut o întrevedere pentru a discuta despre moartea tatălui ei. Deşi iniţial a acceptat ideea unei discuţii, apoi s-a răzgîndit. Despre această Magda Ghenici mi se atrăsese atenţia că nu ţine legătura cu parohia reformată, fiindcă „e căsătorită cu un moldovean”.

Ceea ce am putut stabili este că într-adevăr a existat un Erno Ujvarossy care a fost găsit mort în Pădurea Verde de lîngă Timişoara în 14 septembrie 1989 (vezi mai jos actele medico-legale; la buletinul de analiză, care era legat într-un dosar gros şi lîngă cotorul dosarului nu s-a văzut actul la xeroxare, am completat cu pixul literele lipsă) şi că acesta era unul dintre susţinătorii lui Laszlo Tokes în anul 1989. Poliţia mi-a declarat că n-a anchetat cazul, deşi raportul medico-legal arată că autopsia s-a efectuat anume la cererea Miliţiei municipiului Timişoara. Am cerut apoi explicaţii poliţiei asupra acestei neconcordanţe, prezint mai jos şi al doilea răspuns al poliţiei, cam neconcludent – spune că ei se refereau la faptul că Laszlo Tokes n-a reclamat moartea lui Ujvarossy, deşi eu întrebasem în general dacă s-a investigat moartea lui Ujvarossy, nu neapărat la plîngerea lui Tokes. Parchetul nu mi-a dat informaţii. Mai pe larg despre problema Ujvarossy citiţi în capitolul Ujvarossy – martir sau sinucigaş? al cărţii mele. Apreciez că ar fi utilă verificarea existenţei unui dosar de securitate legat de Erno Ujvarossy în arhiva CNSAS. Legislaţia actuală nu-mi îngăduie să fac personal o asemenea verificare, din motive de confidenţialitate doar membrii familiei celui răposat pot cere să vadă dosarul.

În ceea ce priveşte agresarea lui Laszlo Tokes în propria-i locuinţă, poliţia confirmă că în noiembrie 1989 acesta a depus o plîngere despre aşa ceva, dar investigaţiile, redeschise după revoluţia din decembrie 1989, n-au dus la nici un rezultat (vezi mai jos răspunsurile oficiale ale poliţiei).

raport medico-legal despre moartea lui Erno Ujvarossy

Raport medico-legal despre moartea lui Ujvarossy - pag. 2


4 gânduri despre „Cazul Laszlo Tokes: moartea lui Ujvarossy – crimă sau sinucidere?; agresiunea din noiembrie 1989 (documente, video)

  1. DACA PROBELE GASITE ERAU TABLETE IAR ASUPRA LUI NU SA COMIS FORTARI PRIN AGRESIUNE NU STIU NU EXISTA DOVEZI I DIAZEPAM SE ADIMINISTREAZA DUPA CITE AM AFLAT SI FEMEILOR GRAVIDE IN ASTEPTAREA FATULUI DACA A FOST LICHID IN CE CANDITATE TREBUIA CA SAL OMOARE NU SE PUTEA .DE ADMINISTRAT POATE SI LE LUA SINGUR IAR CANDITATEA GASITA NS STIU DACA ERA MORTALA NUMAI DOCTORI LEGISTI POATE CONFIRMA CE A FOST CRIMA SINUCIDERE SAU MOARTE NATURALA PENTRU CA ATUNCI CIND VINE CEASUL NU INTREABA DACA ESTI TINAR SAU BATRIN CONSIDERATI CA NUI ADEVARAT CONTRA EXPERTIZA MAM INTERESAT SI CAM ASTAI MIRICA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN DUMNEZEU SAL ODIHNEASCA IN PACE ,IN LOC CU VERDEATA SI FARA GRIJI LA REVEDERE MIRICA

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.