Cum s-a aflat în lume despre evenimentele din Timişoara

După izbucnirea revoluţiei preocuparea regimului comunist a fost să nu se afle despre aceasta. Preocuparea celor care doreau căderea regimului comunist a fost să se spargă blocada informaţională comunistă şi vestea despre evenimentele din Timişoara să ajungă cunoscută în restul ţării şi al lumii.

Unul dintre cei care, începînd cu 17 decembrie 1989, a dat telefoane în diferite oraşe din ţară anunţîndu-şi cunoscuţii despre ce se întîmplase la Timişoara a fost George Ardelean. Am prezentat o astfel de convorbire a sa pe acest blog. Omul mi-a spus că a dat mai multe astfel de telefoane, nu le are pe toate înregistrate.

Şi în discursurile ţinute în Piaţa Operei apare ideea nevoii de a ţine legătura telefonic cu ţara pentru a o informa cu privire la revoluţia din Timişoara, vezi de pildă înregistrarea din 21 decembrie „Oltenii sînt cu noi” în care Fortuna îi cere directorului de la Poştă şi Telecomunicaţii să lase libere comunicaţiile, sau altă înregistrare „Proclamaţia FDR” în care iar telefoniştii sînt îndemnaţi să transmită în restul ţării revendicările revoluţionare. Pe 21 decembrie s-a anunţat la Timişoara că telefoanele cu restul ţării funcţionează, deci lucrătorii de la telefoane sprijineau astfel revoluţia. Separat de reţeaua telefonică naţională, FDR-ul timişorean a folosit şi reţeaua telefonică independentă a CFR-ului pentru a transmite informaţii de la Timişoara, sprijin în acest sens oferindu-l domnul Alexandru Ciura care lucra la regionala CFR.

Un rol în informarea Vestului despre cele întîmplate la Timişoara l-a avut şi William Totok, emigrant în Germania născut în Banat. Iată ce relatează el despre cum a aflat şi a transmis mai departe vestea despre cele întîmplate la Timişoara, polemizînd şi cu acuzaţiile ulterioare de dezinformare care i-au fost aduse:

Într-un alt text intitulat „Cu oarece blasfemie, despre Revoluţia Română” postat tot pe internet – de data aceasta de către un anonim – se reiau alte interpretări naţional-conspiraţioniste (…) Iată şi un alt pasaj din acest text care frizează absurdul:

„Şi aşa a fost găsit papagalul de William Totok, care a preluat pe nemestecate gogoriţa celor 60000 de morţi, şi a propagat-o prin Europa Liberă! Cum de nu l-a întrebat nimeni pe William Totok de la cine a aflat această pretinsă informaţie? Cum de nu l-a întrebat nimeni pe William Totok cum de brusc a putut vorbi la telefon cu Europa Liberă, tocmai în acele zile de stare de necesitate?” (…) BBC, Vocea Americii, Deutsche Welle, Radio France Internationale (ultima cu oarece precauţie), toate au retransmis «ştirea» cu privire la cei 60000 de morţi, fără să mai aştepte confirmarea dintr-o a doua sau a treia sursă, pentru că nu exista decît o singură sursă: William Totok, pe care nimeni nu l-a întrebat de unde ştie ceea ce pretindea că ştie, iar Europa Liberă a preluat «ştirea» cu mare bucurie!”

Pentru autorul acestui articol postat anonim pe internet toate acestea sînt dovezi că Revoluţia a fost provocată de elemente care aparţin unor “servicii străine“.

Fără a mai insista asupra conţinutului, reproducem aici un articol apărut (…) sub titlul „O precizare necesară“ în revista „22“, nr. 51, 29.12.1993-04.01. 1994 şi-n volumul Aprecieri neretuşate, Eseuri, articole şi interviuri. 1987-1994, Editura Universităţii „Al. I. Cuza“, Iaşi, 1995, pp. 64-69.

O precizare necesară
William Totok

(…) La 20 decembrie 1992 am ascultat cu stupoare în cadrul emisiunii Europei Libere, „Faţă-n faţă”, realizată de către d-l Emil Hurezeanu, tezele aberante ale lui Radu Portocală, autorul unei controversate cărţi despre evenimentele din decembrie 1989, intitulată „Autopsia unei lovituri de stat” („Autopsie du Coup d’état Roumain. Au pays du mensonge triomphant”, Calmann-Lévy 1990). Numeroşi ziarişti din Occident – dar şi din ţară (în această categorie intră şi jurnaliştii binecunoscuţi ai publicaţiilor neonaţionaliste, ca de pildă, „România Mare”, „Europa” sau „Renaşterea Bănăţeană”) – au vehiculat teza „loviturii de stat” bazîndu-se pe surse neverificate şi nedovedite. Asta, în cel mai bun caz, pentru a produce materiale senzaţionale. Alteori aceşti autori, printre care şi Radu Portocală cu a sa carte, pornesc de la prezumţia că fosta securitate ar fi fost autorul real al răsturnării regimului ceauşist. Teze asemănătoare susţine şi Antonia Rados în volumul „Die Verschwörung der Securitate. Rumäniens verratene Revolution” („Conspiraţia securităţii. Revoluţia română trădată”; Hoffmann und Campe, Hamburg 1990). Dacă Antonia Rados măcar a încercat să verifice direct unele date vehiculate de către presa occidentală, date legate de numărul morţilor de la Timişoara, Radu Portocală, de pildă, a omis din motive necunoscute să consulte pe cei care au avut în acele momente dramatice ocazia să menţină legătura cu diverse persoane din Timişoara. Astfel, d-l Portocală continuă să citeze ziarul „Liberation” care mi-ar fi cerut dezvăluirea surselor de la Timişoara, surse ce au relatat după izbucnirea revoltei despre numărul victimelor şi despre acţiunile de represiune. Ziarul „Liberation”, am mai spus-o şi cu alte ocazii, nu m-a intervievat niciodată. E adevărat, că am refuzat, din motive lesne de înţeles, să dezvălui, în momentul acela, numele informanţilor mei. Chiar şi-n interviul transmis în direct de către canalul 2 al televiziunii germane (ZDF), am refuzat categoric să dau numele vreunui informant, asta în ciuda insistenţelor crainicului şi-n ciuda faptului că-n prealabil am stabilit că nu mă va întreba în cadrul emisiunii nimic despre identitatea persoanelor de referinţă.

În schimb, informaţiile pe care le-am primit telefonic de la Timişoara începînd cu data de 17 decembrie 1989 au fost înregistrate pe bandă şi pot fi consultate şi astăzi! Inclusiv interlocutorii de atunci. Indirect, Radu Portocală acuză postul de radio „Europa liberă” că ar fi contribuit la inducerea în eroare a opiniei publice prin vehicularea numărului imens de morţi. Trebuie precizat, că informaţia pe care am primit-o în noaptea de 17 spre 18 decembrie de la d-l Dan Avramescu se sprijinea pe cele văzute şi trăite de acesta. Ceilalţi interlocutori, Doina Paşca-Harsany (de la care am primit relatări absolut veridice şi înainte de aceste evenimente), Zeno Alexandrescu sau Emmerich Lessel, au confirmat întîmplările de atunci. Sub impresia tragicelor evenimente, d-l Avramescu a indicat 300 sau 400 de morţi. Această cifră nu a fost dată publicităţii de către „Europa liberă”. În schimb, a fost difuzată de mai multe agenţii de presă şi o sumedenie de posturi de radio şi televiziune din occident. Am adăugat atunci în mai toate interviurile şi luările de poziţie că este vorba de o informaţie directă de la un martor ocular, şi aş vrea ca acesta să nu aibă dreptate în ceea ce priveşte numărul victimelor (Repet, casetele înregistrate cu aceste interviuri, inclusiv cu relatările „Europei libere” pot fi consultate şi astăzi). Pentru a contracara tezele jurnalistice îndoielenice care au dominat dezbaterea publică a anului 1990 am hotărît să dau publicităţii relatările mele din decembrie 1989. Revista ieşeană „Convorbiri literare” nr. 29/ septembrie 1990 a publicat toate procesele verbale ale convorbirilor mele telefonice după izbucnirea revoltei de la Timişoara, indicînd şi numele surselor care pînă la acea dată, bineînţeles, n-au fost cunoscute public.

29 de gânduri despre „Cum s-a aflat în lume despre evenimentele din Timişoara

  1. Cretinul de Totok este un bou patentat când scrie: «autorul acestui articol postat anonim pe internet» şi «postat tot pe internet – de data aceasta de către un anonim».

    E chiar aşa de greu să dea câteva clicuri ca să afle cine este posesorul unui blog?

    Probabil că este vorba de acelaşi profesionalism care la făcut cum 20 de ani să vorbească despre 60000 morţi, nu?

    Cât despre revoluţia română, numai cretinii nu-şi dau seama că a fost «ajutată să se declanşeze» de ruşi ori de unguri. Cine pana mea ştia cine este Tokes, afară de câţiva enoriaşi de-ai lui? Cui dracu’ îi păsa de un pastor reformat, când atâţia şi atâţia români erau persecutaţi de ani de zile? Tokes este un nimeni, era un nimeni, si va fi un nimeni.

    1. @beranger, bine ai venit pe blogul ăsta.
      Totok preferă să polemizeze cu anonimi, n-are interes să găsească identitatea acestora. De fapt, Totok nu dăduse nici lincul la articolul cu care polemiza, am găsit eu articolul prin căutări pe internet. Dar astea sînt probleme secundare.
      Povestea cu cei 60000 de morţi nu-i aparţine lui Totok, ci celor care au organizat procesul Ceauşescu (Iliescu & co). Aceştia duc muncă de dezinformare pentru a pasa responsabilitatea zvonului despre 60000 de morţi în altă parte, uneori găsesc naivi care să-i creadă.
      Despre Tokes ştiau mai mulţi în 1989 că fusese popularizat la Europa Liberă, radio şi TV Budapesta. Eu ştiam cine e Tokes, de aia am fost în 16 decembrie 1989 în mulţimea de la casa lui.

      1. Fireşte că ştiam cine e Tokes, căci ascultam zilnic Deutsche Welle (preferam emisiunea de la 11:50 – 12:20), Europa Libera, RFI, BBC, VOA. Şi ştiam şi de mulţii alţii. Nu eram cu capul în cofă.

        Dar cunosc poporul român, şi ce nu face el. Şi am apropiaţi care erau întâmplător în Timişoara în acele zile. Şi altele…

        Poporul s-a alăturat unei mişcări care a devenit revoluţie, care a fost apoi confiscată, etc. Dar, repet, declanşarea iniţială nu a aparţinut unei conştiinţe brusc trezite a unui popor laş şi de care mai mult gura era decât altceva.

      2. @Beranger, poporul român nu este atît de unitar. În rîndul său au fost unii hotărîţi să acţioneze pentru răsturnarea lui Ceauşescu, care treptat au izbutit să atragă şi restul populaţiei la acţiune. Starea de spirit la Timişoara era deja anti-Ceauşescu în mare majoritate, singura problemă era învingerea fricii.

      3. Da, ştiu că asta era părerea dvs., dar nu achiesez la ea.
        Ceauşescu nu se răstoarnă de la Timişoara.
        Când capitala ţării este la Bucureşti, nu începi o revoluţie la Paşcani.
        Ca să nu mai spun că Timişoara era şi este o placă turnantă a traficului cu orice, un oraş mafiot, ca şi Constanţa.

        Încă o dată, declanşatorul a fost artificial.
        În plus, este evident că şi o parte a Securităţii dorea plecarea lui Ceaşcă. Fără această complicitate, nu se putea răsturna regimul fără zeci de mii de morţi în mod real!

        Nouă, românilor, ne plac basmele frumoase şi ne place să ni se spună că suntem un popor eroic. Suntem un rahat în ploaie, asta este! Ca indivizi, avem foarte multe valori. Ca turmă, scuzaţi, ca popor, suntem o turmă de vite bigote, ipocrite, prefăcute, complicitare şi inumane.

      4. Într-adevăr, Ceauşescu nu putea fi răsturnat dintr-un oraş de provincie. Dacă ar fi fost un complot care să pună la cale revoluţia, ar fi început la Bucureşti. Începutul revoluţiei într-un oraş de provincie este dovadă a spontaneităţii acesteia.
        Or fi fost securişti care doreau plecarea lui Ceauşescu, dar de la a dori aşa ceva pînă la a acţiona pentru realizarea unui astfel de scop e cale lungă.

  2. Nu, asta nu e o dovadă reală. A nu se uita că Timişoara era mai cu vedere la Occident (băi tataie, era plină de droguri chiar şi atunci!).

    Singura mişcare cu adevărat spontană a fost revolta muncitorilor (la care s-au alăturat şi studenţi) din Braşov din 1987.

    La Timişoara, voi credeţi că provocatorii care spărgeau vitrine erau securişti români? Io zic că erau securişti maghiari sau sovietici.

    La Bucureşti, băieţi tineri şi atletici, arătând identic, au apărut ca din senin de pe străzi lăturalnice în timpul discursului prezidenţial. Era linişte. După aia n-a mai fost. Deloc. Ce de coincidenţe!

    1. Tu poţi să spui ce vrei, asta nu ţine loc de dovadă. Eu unul n-am spus niciodată că aceia care spărgeau vitrine ar fi fost provocatori, astea sînt teorii ale altora (răspîndite, e adevărat, chiar din decembrie 1989, cînd s-au găsit de la balconul Operei unii care să lanseze aceste teorii după ce Ceauşescu a vorbit despre huliganii de la Timişoara; se simţeau oamenii obligaţi să dezmintă tot ce zice Ceauşescu, psihologic se poate înţelege asta). Cert este că nici un securist maghiar sau sovietic n-a fost arestat la Timişoara, deşi au fost aproape 1000 de arestaţi.
      Ce dovedeşte existenţa unor „băieţi tineri şi atletici”? Eu, de pildă, am 1,94 m, aveam 21 de ani în 1989. Acum am ceva burtă, cred că nu-s chiar aşa atletic, dar în 1989 aveam burta mai mică. Mă încadrez la definiţia „băiat tînăr şi atletic”? Înseamnă asta că aş fi KGB-ist sau agent ungur?

      1. Atletic sau nu, matale erai unul. Cum se face că ZECI de astfel de indivizi, tunşi la fel, îmbrăcaţi la fel, şi în genere arătând total nepotriviţi cu masa de poporeni aduşi cu japcă, se iţiră de pe străzi lăturalnice fix cu 1-2 minute înainte să înceapă păcăneala (simulatoarele)?

        Frate-meu a fost acolo, i-a văzut. Ce dracu, era să fie strivit de gardul ăla nenorocit când au început găinile să fugă care încotro.

        Dacă tu ai nevoie de (încă) un D-zeu, iar ăla e o combinaţie între Revoluţia din ’89 şi Eroismul Popular, e dreptul dumitale. Dar povestea, aşa cum o crezi dumneata, nu e mai credibilă decât naşterea dintr-o virgină şi alte basme cu Zâna Măseluţă.

      2. Eu la Timişoara n-am văzut ZECI de oameni tunşi la fel, îmbrăcaţi la fel şi acţionînd simultan. Era o amestecătură de oameni de toate felurile.
        Dacă-ţi place mitologia populară cu oamenii atletici, tunşi şi îmbrăcaţi la fel, n-ai decît să crezi în ea. Altminteri, poţi vedea pe acest blog şi înregistrări video din 21 decembrie din Bucureşti.
        Apropo de Totok, are el păcatele lui, nu vrea să dea numele celor cu care polemizează şi nici lincurile ca să se vadă exact textele pe care le combate, dar îi datorezi totuşi nişte scuze fiindcă l-ai acuzat pe nedrept că ar fi răspîndit teoria cu 60000 de morţi.

      3. 1. Nu-i mitologie urbană. Frate-meu nu minte, cetăţene!

        2. L-am auzit cu urechile mele pe Totok la Europa Liberă ori la DWelle. Nu mai ştiu exact când atunci, dar l-am auzit! Nu ştiu ce înregistrări aveţi voi şi nu mă interesează. Drept e că în loc să fiu în stradă, eu eram cu urechea la radio (mea culpa). Dar măcar eu am auzit ceea ce tu n-ai auzit. Era Totok mie în sută.

      4. L-oi fi auzit pe Totok, dar n-a rostit el numărul de 60000 de morţi. Că, după mai mulţi ani, nu mai ţii minte exact ce a spus Totok, e de înţeles, dar stabilirea exactă a mecanismului dezinformării e necesară. Sînt oameni concreţi implicaţi aici, nu forţe obscure (gen: “tineri atletici de care nimeni nu ştie cine erau”). Încercarea de a ascunde adevăraţii vinovaţi de dezinformare prin aruncarea vinii asupra unor nevinovaţi e parte din mecanismul dezinformării.

      5. Va copiez si ceea ce scrie acolo:
        18.12.1989 – Actualitatea românească: Timișoara în revoluție

        Demonstrații la Timișoara, decembrie 1989
        04.03.2009

        Timișoara, începînd de la 16 decembrie 1989, evenimente evocate de martori oculari și mesajul regelui Mihai I
        18 decembrie 1989

        Actualitatea românească.

        O emisiune realizată de Neculai Constantin Munteanu și Emil Hurezeanu, cu participarea lui Șerban Orescu.

        In cuprinsul emisiunii, Radio Europa Liberă a transmis evocarea unui martor ocular la evenimentelor de la Timișoara, la manifestația din noaptea de sîmbătă spre duminică 16-17 decembrie 1989 și la ciocnirile cu forțele armate și ale miliției și Securității.

        William Totok, corespondentul REL la Berlin a avut o serie de convorbiri telefonice cu Timișoara și relatează despre informațiile culese despre demonstrații și tentativa de reprimare a lor de către autorități.

        Emisiunea se încheie cu un mesaj radiodifuzat al Regelui Mihai I.

        (Un document sonor păstrat în arhiva RFE de la Hoover).

  3. si la timisoara cetateni certati cu disciplina pe care nu ia interesat decit licoarea lui bahus acum cred ca sint revolutionari asai la ….? daca m-am luptat cu ei am luato pe cocoasa explicindule daca vrei sa cistigi ceva in viata revolutia trebuie sa fi limpede la cap mam ales cu nasu rupt maxilaru sarit si buza sparta am facut ce am putut cu ajutorul unui bat ca medicul la care fusesem dus mia pus maxilarul la loc si sa nu maninc tare recomandarii si am venit inapoi cei de la balcon se uitau la mine jos ei au certificate au facut poze eu jos strigam ,,triasca frontul democrat romin moarte tiranilor ” vocea mea se aude dar numi vad poza pretexte si nici ce am strigat nu se aude in totalitate bine poate sa compare vocea numai frontul democrat romin si citiva oameni putem indrepta criza din rominia criza in criza pina unde mirica revolutionaru in fiecare cetatean din rominia sa fie un democrat pasnici nu e nevoie cine are nevoie sa isi puna

  4. sa nu fiu inteles gresit in exprimare ma refeream la leg 400 in cea ce priveste lg.42 am primit teren agricol in cea ce priveste la cimitir ,preotul a spus ca ma va ingropa el nui nimic am citit pe unul din comentari si am vazut greseala si imi cer scuze vreau sa se indrepte mirica frontul democrat romin noroc bun si numi purtati pica revolutionar mirica;la revedere.

  5. nu vreau sa ma laud dar trebuie cunoscut si faptul ca in numele majisati regelui mihai 1 am dat de pomana in bucuresti ploiesti alba iulia . dar dupa revolutie am intilnit niste veteranii de razboi care mia povestit de regele mihai si ma intristat intrucva la cele auzite as fi vrut ca regere mihai daca isi poate aminti ce faina a trimes pe front in timpul domiiei sale , din cea ce mi-a spus veteranu de razboi ,:: au murit mai multi in spitale decit pe front :, pentru ca au trimis pe front faina de mei cu faina de porumb amestecata si au murit oamenii multi constupati nu stiu dar vreau sa aflu., e ceva care ma riciie numi da pace in cartile mele am avut si scrieri de la domnul maresal antonescu sai fie tarina usoara. ti-am spus mi sa spus si cit de adevarat este nu stiu .ca am singe albastru cred ca intelegi ., cam atit :FRONTUL DEMOCRAT ROMIN mirica noroc bun.

  6. marius nu vrei sa intelegi cauta adevarul teai dus sa vezi pe unde am spus eu ,nu sterge numi place sa apara num de certificat la banca eu nu acept sa se spuna nimic gindeste la un proverb rominesc o vorba proasta aruncata in vint poate prinde radacini si vezi cine a afisat in nici un caz eu modifica mirica daca SSPR te incredintat sa dai pe blog asfel de erori nu e bine iti repet scoatele noroc bun mirica.

  7. TU POTI SA ZICI CE VREI DAR DOVEZILE SINT LA DOSAR DAR CU ATITEA DE MIRICA CINE VERIFICA DE UNDE VINE MIRICA DOVADA LA DOSAR CA SINT MAI MULTI MIRICA IAR DOVADA SE VERIFICA CINE ? S.S.P.R. VAI NOUA DE MIRICA , CE SAI FACI NU PICA CAI NOUA DE MIRICA, IAR UNUL SUS SI PICA DA E TOT MIRICA ,DAI LA GUVERN PICA TOT MIRICA.

  8. COMPLET ERONAT ,FRONTUL DEMOCRAT ROMIN FARA LISTE SI DOAR PRIN RECUNOASTERE RECIPROCA ACESTA ERA MESAJU ,DAR DUPA ATITIA ANI NU VINE UNUL SA IL POT RECUNOASTE DE SI IN PLOIESTI SI IN TARA AM TRASMIS CA SI INAINTE DE REVOLUTIE SA NE GASIM DAR SE PARE CA SINT MORTI FIZIC SAU DE FRICA NU VIN SI NU MA CONTACTEAZA SINT MULTE DE RECUNOSCUT CHIAR DACA AM SPUS CITEVA DOAR PENTRU TIMISOARA . NU A VENIT NIMENI DIN AFARA A FOST O CONCEPTIE DE INITIATOR AL FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN IN SPETA EU . SASE INTELEAGA CA NU AU VENIT DIN AFARA NIMENII. SI TERORISTII NU AU EXISTAT DECIT IN IMAGINATIA UNORA CARE ULTERIOR A DENATURAT REVOLUTIA VOTATI NU VEDETI SCRIETI :FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SI STAMPILATI , CA PE URMA SA NU REGRETATI ASA CUM ATI FACUT DUPA 1989 CIND AM FOST SA FIU OMORIT LA PLOIESTI. NU EZITATI PROGRAMUL ESTE ACELAS CA IN 20 DECEMBRIE 1989 URMIND A FI COMPLETAT DUPA ALEGERII NU EZITATI VOTATI VOTATI SA NU REGRETATI MIRICA SPER SA AUDA SI COLEGII DIN INVATAMINT . NOROC BUN .

  9. ASTAZI 24 DECEMBRIEAM MAI AFLAT CEVA DE CARE STAM DAR IN MICA MASURA CEI CE TINEA PE LOC SA NU SA IASA IN STRADA LA UZINA 1 MAI PLOIESTI AU CERTIFICATE DE REVOLUTIONARI MAISTRI INGINERII DECI MUNCITORI STRIGAU A PUS FURTUNILE CU APA RE EII IAU MALTRATAT IAR ACUM ACEI OAMENI AU CERTIFICATE DE REVOLUTIONARI UNI CHIAR FIND LIDERI REVOLUTIONARII CEI DE FACUT CA CEI INDREPTATITI NU AU NICI CCERTIFICATE DE REVOLUTIONAR NICI INREGISTRATII SI TOTUSI IN INCINTA UZINI UNU MAI AU FOST RANITI SA TINE ASCUNS ACEST LUCRU ,FRONTUL DEMOCRAT ROMIN , CERCETEZ CONTINU CITE PUTIN SIN SPANIA SINT ROMINI CARE MIAU POVESTIT SAU STABILIT ACOLO CU SOTII .

  10. IN PROGRAMUL TY B1 UN POLITICIAN SPUNEA CA NUI NIMENI CARE STIA SI SASI ASUME RASPUNDEREA NU AM REUSIT SA IL CONTACTEZ DAR ESTE BINE SA DEA BARBA JOS SI SA AUDA ACUM DE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN . NOROC BUN MIRICA

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.