Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (8). Există un mit al atotputerniciei securităţii. Eu unul n-am crezut în acest mit (video)

Continuarea emisiunii difuzată de Antena 1 în 1999, despre condamnarea generalilor Chiţac şi Stănculescu. Participă la emisiune: Adrian Păunescu (moderator), Sergiu Nicolaescu (senator PDSR, iniţiator al Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”), Marius Mioc, Lorin Fortuna (preşedintele Frontului Democratic Român înfiinţat în timpul revoluţiei la Timişoara), Şerban Săndulescu (senator PNŢCD, membru al Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”, între timp răposat), Sorin Roşca Stănescu (ziarist), Gelu Voican-Voiculescu (fost viceprimministru în guvernul CFSN), Neculae Cerveni (parlamentar CDR, fost deţinut politic, fost avocat în procesul C.P.Ex., între timp răposat).

Vezi şi primele şapte părţi ale acestei emisiuni:
Comisia Senatorială „Decembrie 1989” a fost boicotată de revoluţionarii din Timişoara
Au existat două momente ale acelor evenimente. Un moment al revoluţiei şi unul al loviturii de stat
„M-aţi făcut caghebist. Susţineţi această idee?”. „Bineînţeles c-o susţin”
Lovitura de stat e discutabilă, dar preluarea puterii de oameni care nu aveau nimic de a face cu revoluţia e o realitate
Armata, luptînd cu teroriştii, n-a fost capabilă să prindă nici un terorist. Aceasta denotă o capacitate de luptă îngrijorător de scăzută a armatei române
Nici un moment n-am crezut că revoluţia va învinge
Era stabilit ca generalul Milea să preia puterea

Comentariile mele ulterioare sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:
00:00 Adrian Păunescu: Mă tem că Sergiu spune un lucru foarte interesant aici.
00:03 Neculae Cerveni: Îmi pare rău, îmi pare rău că domnul general, îmi pare rău că generalul Vlad care probabil că ne ascultă acuma…
00:04 Sergiu Nicolaescu [suprapus peste spusele lui Cerveni]: Daţi-mi voie să continui ideea. Psihologic…
00:11 Adrian Păunescu: Generalul Vlad ne-a ascultat mai demult. Acuma…
00:13 Neculae Cerveni: …nu vrea să… Ne-a ascultat mereu. Nu vreau să-i fac indiscreţii, pentru că nu ştiu în ce măsură el e de acord ca să fac, eu am vorbit foarte mult cu el, că el a fost martor la C.P.Ex. Şi eu îi apăram pe cei din C.P.Ex., şi el era martorul acuzării acolo. Şi cu această ocazie am vorbit foarte multe lucruri cu el. Eu vă spun, cînd eu spun că Ceauşescu a fost trădat şi a căzut din cauză că l-a trădat securitatea, eu am o informaţie de acolo.
00:44 Sergiu Nicolaescu: Dar sînt, domnu’
00:45 Neculae Cerveni: N-am nici un fel de…
00:46 Sergiu Nicolaescu: Domnu’ avocat, sîntem de acord că…
00:47 Adrian Păunescu: Domnu’ Mioc, o clipă, poftiţi.
00:49 Sergiu Nicolaescu: Sîntem de acord că l-a părăsit securitatea.
00:51 Adrian Păunescu: Da, domnu’ Mioc.
00:52 Marius Mioc: Domnu’ Cerveni, dacă-mi daţi voie. Deci am înţeles de la dumneavoastră că pe 22 decembrie nu, nu v-aţi dat seama că Ceauşescu trebuie să cadă şi nu credeaţi aşa ceva.
01:02 Neculae Cerveni: Da. Nu ştiam că l-a trădat…
01:03 Marius Mioc: Vreau să spun: Eu am fost…
01:04 Adrian Păunescu: Aicea nu introduceţi… N-a zis că nu trebuia să cadă. Nu credea că va cădea.
01:09 Marius Mioc: Am greşit. Poate m-am exprimat… Deci nu credea.
01:12 Neculae Cerveni: Nu credeam.
01:12 Marius Mioc: Eu vă spun: Eu am participat la revoluţie în 16 decembrie. Dacă eu nu credeam că există o şansă că dacă eu mă duc acolo printre ăia şi strig „jos Ceauşescu”, Ceauşescu chiar cade, eu nu strigam „jos Ceauşescu”!
01:24 Neculae Cerveni: Dumneata eşti erou! Vorbesc foarte serios.
01:25 Marius Mioc: Deci dacă dumneavoastră n-aţi fost în stare să previzionaţi că cade Ceauşescu, nu toţi au fost aşa ca dumneavoastră!
01:27 Neculae Cerveni [suprapus peste cuvintele lui Marius Mioc]: Tinerii ăştia, tinerii ca dumneata, domnu’, tinerii ca dumneata…
01:33 Neculae Cerveni: Domnule, eu nu însemnează că au fost toţi ca mine.
01:35 Lorin Fortuna: Dar nu-şi revendică.
01:36 Neculae Cerveni: Nu-mi revendic nimic, domnule.
01:37 Marius Mioc: Dar să nu credeţi că…
01:38 Neculae Cerveni: Păcatele mele! Eu vreau să fiu om cinstit!
01:39 Marius Mioc: Deci există acest mit, nu, există acest mit
01:41 Neculae Cerveni: Revoluţia a fost făcută de eroi!
01:43 Marius Mioc: Există un mit
01:44 Neculae Cerveni: Eroii ăia, tinerii, puştii ăia, copiii.
01:45 Marius Mioc: Am înţeles
01:47 Neculae Cerveni: Ăia au făcut revoluţia!
01:47 Marius Mioc: Există un mit, daţi-mi voie, daţi-mi voie
01:49 Neculae Cerveni [suprapus peste spusele lui Marius Mioc]: Asta nu însemnează că dacă gîndeai aşa trebuia să gîndesc şi eu aşa
01:52 Marius Mioc: Bun, am înţeles. Domnu’ Cerveni, deci există un mit al atotputerniciei securităţii, al atotputerniciei sistemului represiv a lui Ceauşescu. Eu unul n-am crezut în acest mit!
02:03 Neculae Cerveni: Eu am crezut.
02:03 Marius Mioc: Şi s-a dovedit că eu şi alţii ca mine am avut dreptate. S-a dovedit că cei care am judecat corect situaţia am fost noi, şi nu cei ca dumneavoastră!
02:12 Neculae Cerveni: Şi cine spune?
02:13 Marius Mioc: Şi dacă-mi permiteţi să revin…
02:14 Adrian Păunescu: Domnu’, asta-i valabil pentru 16 decembrie.
02:18 Marius Mioc: Da.
02:18 Adrian Păunescu: Pentru că sînt oameni care n-au participat la 16 decembrie, şi care au făcut în restul vieţii lor, au lucrat la fundamentul a ceea ce s-a întîmplat.
02:26 Marius Mioc: Şi dacă-mi daţi voie să revin la procesul acesta.
02:28 Neculae Cerveni: Faceţi aicea o greşeală de raţionament. Cînd eu am spus că eu nu credeam, asta nu însemnează că eu eram deţinătorul adevărului.
02:36 Marius Mioc: Nu, nu, este vorba de mitul acesta al atotputerniciei ceauşiste, ceauşismului, care este fals.
02:42 Neculae Cerveni: Dumneata eşti erou pentru că erai inconştient. Dumneata aveai inconştienţa puştiului, tînărului, care nu ştia ce însemnează represiunea ceauşistă, nu te supăra. Eu ştiam ce însemnează asta.
02:52 Sergiu Nicolaescu: Au fost în închisori.
02:53 Neculae Cerveni: Am fost în închisoare.
02:54 Marius Mioc: Da, aţi fost în anii ’50 şi aţi pierdut ce-o fost (neînţelegibil)
02:57 Neculae Cerveni: Păi cum, numai în anii ’50? Eu am fost chemat la securitate ultima dată în 1984, de pildă.
03:03 Marius Mioc: Dacă-mi daţi voie să revin la procesul, la procesul acesta de care discutăm. Deci una din problemele esenţiale este dacă în România se instaurează sau nu un stat de drept. Or, ce vedem noi? În procesul acesta inculpatul Chiţac, de exemplu, a cerut de la instanţă dreptul de a primi un paşaport. Şi instanţa a refuzat acest lucru şi a înştiinţat şi Ministerul de Interne că nu i se dă lui Chiţac dreptul de a avea paşaport. Totuşi, Ministerul de Interne a sfidat Curtea Supremă de Justiţie şi a eliberat paşaport pentru inculpatul Chiţac, care, iată, poate să se…
03:39 Şerban Săndulescu: Încălcînd legea, încălcînd legea.
03:41 Marius Mioc: … eschiveze de la, de la sentinţa judecătorească. Este un lucru pentru care, după părerea mea, ministrul de interne, Constantin Dudu Ionescu, ar trebui să dea socoteală. Şi referitor la domnul Stănculescu: cînd era ministru al apărării naţionale, a dat un interviu în România Liberă din 18 aprilie ’91, în care a spus că armata nu a tras în popor. Atunci asociaţia „17 Decembrie” a cerut destituirea domnului Stănculescu. Din păcate, n-am avut susţinere din mediul politic.
04:12 Sergiu Nicolaescu: Unde a dat declaraţia asta?
04:13 Marius Mioc: România Liberă, 18 aprilie 1991. Deci aşa a spus: armata nu a tras în popor. A fost declaraţia lui domnu’ Stănculescu în momentul cînd era ministrul apărării naţionale. Ulterior, la proces, domnul Stănculescu puţin şi-a nuanţat declaraţia şi a spus că armat a tras doar în legitimă apărare. Asociaţia „17 Decembrie”, în ’92, a depus plîngere penală împotriva domnului Stănculescu pentru mărturie mincinoasă, pe baza aceste declaraţii a dînsului că s-a tras numai în legitimă apărare. Noi am adus listă de martori care pot declara situaţii concrete în care s-a tras fără legitimă apărare şi chiar fără somaţie. Observăm că din păcate, chiar în rechizitoriul actualului proces, această acuzaţie de mărturie mincinoasă nu este cuprinsă.
05:02 Neculae Cerveni: Iertaţi-mă, unde a făcut această declaraţia, în faţa instanţei?
05:05 Marius Mioc: În faţa instanţei, sub prestare de jurămînt. A spus că numai în legitimă apărare. Şi pentru acest lucru… Iată, procuratura nu, nu urmăreşte lucrurile pînă la capăt.
05:14 Lorin Fortuna: Marius, dă-mi voie şi mie să spun. În Timişoara s-a întîmplat un lucru îngrozitor, care nu are echivalent în ceea ce a fost în revoluţia română. În primul rînd, furtul acelor cadavre. Ele au fost făcute tocmai ca să dispară proba juridică. Şi noi ne-am lămurit abia ulterior că în momentul în care nu ai glontele şi nu ai corpul, şi nu poţi face proba balistică, în sfîrşit, nu poţi stabili practic vinovăţia.
05:36 Sergiu Nicolaescu: Cine a tras.
05:37 Lorin Fortuna: Deci cine a tras. Deci asta a fost deliberat făcută, acele cadavre au fost luate, incinerate la Bucureşti, ca să dispară proba juridică.
05:40 Sergiu Nicolaescu [suprapus la început peste spusele lui Fortuna]: Este, este un caz de excepţie, a fost un ordin dat de adjunctul procurorului general, Dănescu, deci…
05:43 Şerban Săndulescu [suprapus peste spusele lui Nicolaescu]: Iar colonelul securist a fost judecat.
05:48 Lorin Fortuna [suprapus peste spusele lui Nicolaescu]: Şi atunci erau, aceşti generali erau la Timişoara.
05:51 Sergiu Nicolaescu: … colonelul Dănescu, a dat un ordin de neautopsiere a cadavrelor. Asta însemna împiedecarea oricărei posibilităţi de a dovedi cine a tras. Acelaşi lucru (hărmălaie) se întîmplă şi la Bucureşti.
06:08 Lorin Fortuna: Domnu’ senator, daţi-mi voie să termin. Deci întrebarea pe care o pun din nou: Se doreşte aflarea adevărului? Se doreşte efectuarea justiţiei?
06:14 Sergiu Nicolaescu: Nu se doreşte.
06:15 Lorin Fortuna: …cînd doar doi generali sînt luaţi, rupţi din context şi aşa mai departe…? O altă problemă…
06:21 Adrian Păunescu: Care este alternativa pe care o propuneţi?
06:23 Lorin Fortuna: Alternativa pe care o propun este următorul lucru: Deci la Timişoara, o altă crimă oribilă s-a petrecut în spitalul judeţean. Răniţi, băgaţi în spitalul judeţean, au fost găsiţi pe urmă împuşcaţi în cap sau dispăruţi.
06:36 Neidentificat (?): Şi în Bucureşti.
06:37 Lorin Fortuna: Deci omorîţi acolo. Noi am făcut o reclamaţie chiar recent la procuratura militară din Timişoara, am cerut reluarea acestui caz. Nu se face nimic.
06:45 Gelu Voican Voiculescu: Şi la urgenţă s-a întîmplat la fel.
06:48 Lorin Fortuna: La un moment dat se spune că, deci, pînă unde merge această responsabilitate. Nu s-a discutat nimic de responsabilitatea pentru episodul teroriştilor. Cine este vinovat de acel episod al teroriştilor pe care nu-l investighează nimeni? Am înţeles că, hai să spunem, pînă în ’96 a fost guvernul care a fost, că era legat într-un fel sau altul. De ce din ’96 nu se face nimic în toată treaba asta? Asta nu înţeleg. Deci acei oameni…
07:11 Şerban Săndulescu: S-a promis că se va face.
07:12 Lorin Fortuna: Dacă oamenii omorîţi în spitalul judeţean se ştie de ei, se ştie cine au fost, nimeni nu merge să investigheze acolo. Pe de altă parte fenomenul teroriştilor, ăsta nu se putea produce. Au fost în Bucureşti, s-a spus la spitalul de urgenţă de aici. Au fost legaţi de pat.
07:25 Adrian Păunescu: Cum nu, cum nu se putea produce? Terminaţi fraza.
07:28 Lorin Fortuna: Deci ăsta nu se putea fără o complicitate majoră din partea unor instituţii. Cei de la spitalul de urgenţă din Bucureşti au spus următorul lucru. Au făcut o conferinţă de presă şi au spus: domnule i-am avut teroriştii legaţi cu cătuşe, răniţi, care i-am prins, care au fost aduşi.
07:44 Gelu Voican Voiculescu: Există pe casete.
07:46 Lorin Fortuna: Au fost prinşi cu cătuşe de pat. A venit cineva de la armată şi i-a luat pe toţi şi duşi au fost! Deci în momentul în care spune…
07:51 Şerban Săndulescu: Deci a venit, se ştie cine a venit.
07:53 Lorin Fortuna: …că nu armata este implicată sau nu ştiu…
07:54 Adrian Păunescu [suprapus peste cuvintele lui Fortuna]: Cine i-a văzut?
07:55 Lorin Fortuna: Deci ce spune? După părerea mea, eu nu vreau să judec, dar este clar că armata este vinovată. Armata ca instituţie, să fie clar, este vinovată pentru ce s-a întîmplat în decembrie ’89.
08:05 Adrian Păunescu: Nu e totuşi mult?
08:07 Lorin Fortuna: Nu. Nu e mult. Aşa cum biserica ca instituţie este vinovată pentru inchiziţie, în istoria armatei există diferite perioade. Există anul 1918 cînd armata a fost glorioasă, dar există această pată ruşinoasă în decembrie ’89 cînd armata a făcut ceea ce a făcut. Şi nu trebuie să aruncăm… Din ce cauză? Pentru că conducerea armatei atunci, care reprezenta armata, a făcut ceea ce a făcut.
08:27 Gelu Voican Voiculescu: Vă referiţi la biserica catolică.
08:30 Lorin Fortuna: Catolică, bineînţeles, de ce vreau… Deci constat că există această…
08:32 Adrian Păunescu: Şi vă referiţi la armata română oricum.
08:34 Lorin Fortuna: Armata română, îmi pare rău, asta este adevărul.
08:36 Adrian Păunescu: Eu mă tem, eu mă tem că aici extrapolaţi nefericit.
08:39 Lorin Fortuna: Nu. Nu fac acest lucru. Deci există aceşti morţi care au fost împuşcaţi la ordinul conducerii armatei şi armata trebuie să-şi asume acest lucru. Şi eu mă aştept, şi abia atuncea va fi absolvită, cînd cineva din partea armatei, altul, chiar care n-a fost vinovat, va cere iertare.

(va urma)

7 gânduri despre „Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (8). Există un mit al atotputerniciei securităţii. Eu unul n-am crezut în acest mit (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.