O nouă sfidare la adresa mucenicilor Timişoarei: planul de a ridica o statuie a criminalului comunist Ştefan Guşă la Tîrgu Mureş

Consiliul local din Tîrgu Mureş, majoritar UDMR, a aprobat ridicarea unei statui a generalului Ştefan Guşă în oraş. Faptul a stîrnit nemulţumirea preşedintelui UDMR Marko Bela cît şi a eurodeputatului Laszlo Tokes (linc).

Sînt stupefiat de faptul că un criminal precum Ştefan Guşă, care a dat ordin să se tragă în populaţia Timişorii (fapt pe care de altfel l-a recunoscut; în interviul dat lui Pavel Coruţ şi publicat în cartea „Să te naşti sub steaua noastră”, editura Gemenii, Bucureşti 1993, pag. 100, el spune că a poruncit recuperarea tancurilor din Calea Girocului inclusiv prin foc; în urma acelei operaţiuni au rezultat mai mulţi morţi şi răniţi), continuă să fie prezentat ca un erou naţional. Faptul nu este singular. Vasile Milea, Victor Atanasie Stănculescu sau Paul Niculescu Mizil au mai fost prezentaţi astfel de presa mercenară postrevoluţionară. Este doar o parte din campania de falsificare a istoriei revoluţiei, prin care criminali comunişti sînt declaraţi salvatori ai revoluţiei, adevăraţi înfăptuitori ai răsturnării lui Ceauşescu şi eroi naţionali.

Mă întreb care e poziţia despre eventuala statuie a generalului Guşă a lui Dorin Florea, primarul PDL al oraşului Tîrgu Mureş. Ştiu că un alt PDL-ist, pe atunci ministru PNŢCD-ist Constantin Dudu Ionescu, a participat la dezvelirea unei alte statui a lui Guşă (în satul natal), motiv pentru care am cerut la vremea respectivă destituirea sa (vezi partea legată de Dudu Ionescu din articolul despre candidaţii la alegerile din 2008).

În rechizitoriul din procesul Chiţac-Stănculescu a fost menţionată şi vinovăţia generalului Guşă, dar ca urmare a faptului că acesta murise la momentul întocmirii rechizitoriului, conform Codului de procedură penală s-a dispus încetarea procesului penal împotriva sa.

De fapt Guşă a fost pus sub acuzare încă de la începutul anilor ’90 de către procurorul Gheorghe Diaconescu (vezi înregistrarea audio cu Diaconescu vorbind despre asta), dar acţiunea penală n-a mai înaintat fiindcă factorii politici nu agreau inculparea unor generali din M.Ap.N. (aceasta a devenit posibilă doar după ce Ion Iliescu a pierdut puterea în 1996).

În intervenţia televizată de la TVR, din 22 decembrie 1989, Guşă a spus: „Poziţia mea nu se judecă acuma. Mai tîrziu vom vedea cine a greşit” (linc), semn că el însuşi era conştient că ar putea fi acuzat pentru acţiunile sale din Timişoara.

Mai citeşte, despre activitatea generalului Guşă în decembrie 1989:
Un interviu al generalului Guşă
Evitarea celui de-al doilea măcel la Otopeni. Generalul Guşă a dezinformat armata
Egon Krenz, Petăr Mladenov şi Ştefan Guşă

8 gânduri despre „O nouă sfidare la adresa mucenicilor Timişoarei: planul de a ridica o statuie a criminalului comunist Ştefan Guşă la Tîrgu Mureş

  1. nu cunosc amanunte si nici multe stari de fapt tot ce sa intimplat nu stiU doar un singur lucru cei vinovati sa fie pedepsiti dar se pare ca sint trecuti in ne finta inainte sa fie judecati si pe pamint . nu stiu ce sa mai zic dar am verificat sumar decesurile si am stabilit, nu sint doctor ca totii care au murit pina acum au avut ciroza , oare acest lucru se poate datora si frici? as fi vrut sa stiu mirica FRONTUL DEMOCRAT ROMIN NOROC BUM 2 . T.S. COMUNISTI MOARE DE FRICA:??

  2. E normal sa-i ridicam statuie omului care a salvat Romania! Daca nu era Gusa, Romania ar fi fost ocupata de fortele militare straine. Studiati miscarile de trupe militare din preajma granitei de vest a Romaniei in acea perioada inainte sa condamnati un erou care a ordonat inchiderea granitelor.

    1. Pălăvrăgeli fără dovezi, în cadrul campaniei propagandistice de a-i declara pe cei mînjiţi cu sînge românesc în 1989 drept eroi naţionali. Guşă a salvat România, Milea a salvat România, Stănculescu a salvat România. Sîntem singura ţară est-europeană unde conducerea comunistă a dat ordin să se tragă în propriul popor, şi sîntem singurul popor care ajunge să fie şi recunoscător nomenclaturii comuniste după asta.

  3. Tuturor acestor mistificatori de istorie,calai erijati in revolutionari gen TOKES agent si sluga KGB-ista,revizionistul revansard MARKO BELA si tuturor javrelor politice din guver,le spun doar atat MEMORIA MARILOR PATRIOTI VA DAINUI PESTE INVADATORI,,,GENERALUL EROU STEFAN GUSA A SALVAT ROMANIA IN 1989 DE LA RAZBOI CIVIL URMATA DE OCUPATIE MILITARA SOVIETICA ASA CUM DOREA CRIMINALUL ION ILIESCU SI GASCA DE EMANATI
    Sa va fie rusine scursuri obediente iar voi patriotilor lipsiti de cunoasterea acelor evenimente nu sunteti fara vina….pune-ti mana pe carte si invatati cine au fost calaii neamului vostru si nu va mai treziti vorbind

    1. Fapta certă a lui Guşă este că, în calitatea sa de înalt demnitar comunist, a dat ordine în urma cărora au murit nişte români. Salvarea României de ocupaţie militară sovietică e doar o presupunere. În România au existat oameni care voiau intervenţie militară sovietică. În Occident de asemenea au existat asemenea oameni (voi dezvolta subiectul altădată pe acest blog). Întrebarea care se pune este dacă conducerea URSS era dispusă să intervină militar în România. Conducerea URSS în 1989 abia se retrăsese din Afganistan, după o invazie de 10 ani, şi se pregătea de retragere din celelalte state membre în Tratatul de la Varşovia (de unde s-a şi retras nu mult după aceea). Este ilogic să presupui că Gorbaciov, care a poruncit retragerea din Afganistan şi din toate celelalte ţări comuniste est-europene, avea planuri să ocupe militar România. Dezinformările astea ţin la cei 99% dintre români care sînt ignoranţi în ceea ce priveşte situaţia din URSS din anul 1989. Eu, care eram abonat la presă sovietică înainte de 1989 şi am cunoscut astfel situaţia şi starea de spirit de acolo (găsiţi pe acest blog exemple de articole din presa sovietică a vremii, mai ales la categoria „Republica Moldova”), mi-am pus încă înainte de revoluţie întrebarea „dacă se vor revolta românii, ruşii vor interveni?”. Răspunsul pe care mi l-am dat mie însumi a fost că nu, şi nu a fost un răspuns bizuit pe ghiceli şi flăcări violet, ci pe analiza situaţiei din URSS pe baza ziarelor de acolo. Vedeţi şi emisiunea televizată de la articolul „Mi-e milă de caghebişti” https://mariusmioc.wordpress.com/2009/03/07/mi-e-mila-de-caghebisti-video/
      Îmi dau seama că dumneavoastră, securist fiind cum vă autodefiniţi (adică „tigru de hîrtie” cum vă defineam eu), vă este greu să gîndiţi logic şi să faceţi analize pe bază de fapte, sînteţi prea obişnuit să gîndiţi în lozinci.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.